Β’ Παγκόσμιος: Η Ιαπωνία να “αναστοχαστεί” την ιστορία της

Β’ Παγκόσμιος: Η Ιαπωνία να “αναστοχαστεί” την ιστορία της

Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας Μουν Τζε-ιν είπε ότι η Ιαπωνία θα όφειλε να επανεξετάσει τη στάση της όσον αφορά το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της, όμως διαβεβαίωσε παράλληλα πως η Σεούλ θα «έτεινε με χαρά το χέρι» αν το Τόκιο επέλεγε τον διάλογο, σ’ ένα προσεκτικά χορογραφημένο και διατυπωμένο μήνυμά του, εν μέσω της συνεχιζόμενης και διευρυνόμενης διένεξης μεταξύ των δύο κρατών για ιστορικά και εμπορικά ζητήματα.

Στην ομιλία του για την επέτειο της εθνικής απελευθέρωσης — της ανεξαρτησίας της Κορέας από την αποικιακή επικυριαρχία της ιαπωνικής αυτοκρατορίας την περίοδο 1910-1945 — ο Μουν απέφυγε να αναφερθεί με απαξιωτικό τρόπο στην Ιαπωνία, ενώ παράλληλα παρουσίασε έναν ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο ως προς τη διακορεατική σχέση: είπε πως θέλει να προχωρήσει η ένωση της Βόρειας Κορέας με τη Νότια Κορέα μέχρι το 2045· η τοποθέτηση αυτή δεν έχει προηγούμενο, τουλάχιστον ως προς το χρονοδιάγραμμα.

Ο Μουν προειδοποίησε ότι το ελεύθερο εμπόριο μπορεί να υποστεί πλήγμα σε παγκόσμιο επίπεδο αν κάθε χώρα «μετατρέπει σε όπλο» τομείς στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα, αναφερόμενος στους περιορισμούς που επέβαλε η ιαπωνική κυβέρνηση στις εξαγωγές υλικών που αξιοποιούν εταιρείες του τομέα της τεχνολογίας στη Νότια Κορέα.

Η Σεούλ χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο μέτρο αντίποινα στο πλαίσιο της διένεξης για τα καταναγκαστικά έργα Νοτιοκορεατών την περίοδο της ιαπωνικής κατοχής, ενώ το Τόκιο επικαλείται λόγους ασφαλείας που δεν διασαφηνίζει.

Η διένεξη, που πυροδοτήθηκε όταν νοτιοκορεάτικο δικαστήριο εξέδωσε μια απόφαση βάσει της οποίας ιαπωνικές εταιρείες υποχρεούνται να καταβάλουν αποζημιώσεις σε κάποιους από τους ανθρώπους που εργάστηκαν καταναγκαστικά γι’ αυτές, έχει οδηγήσει τη διμερή σχέση στο ναδίρ του τελευταίου μισού αιώνα.

Η Ιαπωνία θεωρεί ότι η συγκεκριμένη διμερής διαφορά επιλύθηκε με τη συνθήκη του 1965 με την οποία εξομαλύνθηκαν οι διμερείς σχέσεις. Για τον Μουν οι δύο χώρες μπορούν να ξεπεράσουν το παρελθόν και να κινηθούν προς το μέλλον αν η Ιαπωνία «αναλογιστεί το παρελθόν που προκάλεσε τόση δυστυχία στις γειτονικές της χώρες».

«Κάλλιο αργά παρά ποτέ: αν η Ιαπωνία επιλέγει τον δρόμο του διαλόγου και της συνεργασίας, θα τείνουμε με χαρά το χέρι», πρόσθεσε. Ο Μουν σκιαγράφησε εξάλλου με φωτεινά χρώματα την προοπτική της σχέσης της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, υποσχόμενος ότι θα καταβληθούν προσπάθειες οι δύο χώρες να οργανώσουν από κοινού τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032 και να ενωθούν το 2045.

Ο στόχος αυτός ως τώρα θεωρείτο ότι ήταν πολύ πιο απομακρυσμένος χρονικά. Η δήλωση του Μουν έγινε σε μια εξαιρετικά λεπτή συγκυρία, με την Πιονγκγιάνγκ να έχει ξαναρχίσει μια σειρά δοκιμών πυραύλων, τη διαπραγμάτευση της Βόρειας Κορέας με τις ΗΠΑ για την αποπυρηνικοποίηση να έχει περιέλθει σε τέλμα και τις διακορεατικές επαφές να έχουν σχεδόν διακοπεί.

«Παρά τη σειρά ανησυχητικών ενεργειών στις οποίες προχώρησε η Βόρεια Κορέα πρόσφατα, η προοπτική του διαλόγου παραμένει απαρασάλευτη», διαβεβαίωσε ο Μουν. Πρόσθεσε ότι θα προσπαθήσει να «βάλει τα θεμέλια ώστε να αυξήσουμε το ανάστημά μας στον κόσμο, ως μία Κορέα, με την επίτευξη της ειρήνης και την ένωσή μας ως το 2045, που θα σημάνει την 100ή επέτειο της απελευθέρωσης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx