“Έπιασε” Ισραήλ η επιθετική ρητορική του Τραμπ

“Έπιασε” Ισραήλ η επιθετική ρητορική του Τραμπ, Βαγγέλης Σαρακινός

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε στις ΗΠΑ η απόφαση του Ισραήλ να μην επιτρέψει την είσοδο στη χώρα σε δύο μουσουλμάνες Αμερικανίδες βουλευτίνες του Δημοκρατικού Κόμματος. Αυτό που έκανε, ωστόσο, το ποτήρι να ξεχειλίσει ήταν οι αποκαλύψεις ότι η απόφαση αυτή ελήφθη από το Τελ Αβίβ, μετά από πιέσεις του Τραμπ.

Η υπόθεση αφορά την επίσκεψη στο Ισραήλ της Ρασίντα Τλάιμπ, η οποία είναι η πρώτη βουλευτής στο αμερικανικό Κογκρέσο, με καταγωγή από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, καθώς και μία από τις δύο πρώτες μουσουλμάνες γυναίκες στο Σώμα. Μαζί με την Τλάιμπ,  επρόκειτο να επισκεφθεί το Ισραήλ και η Ιλχάν Ομάρ, επίσης νεοεκλεγείσα βουλευτής των Δημοκρατικών που υποστηρίζει και αυτή το κίνημα BDS. Ένα κίνημα που καλεί σε μποϊκοτάζ και κυρώσεις κατά του Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατοχή παλαιστινιακών εδαφών.

Οι ισραηλινές αρχές αποφάσισαν τελικά να δώσουν άδεια στην Τλάιτ για ανθρωπιστικούς λόγους, καθώς ήθελε να επισκεφτεί την γιαγιά της,  στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η βουλευτής των Δημοκρατικών αρνήθηκε, ωστόσο, καταγγέλλοντας τις «καταπιεστικές συνθήκες» που, σύμφωνα με την ίδια, επιβάλλει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.

Με παρέμβαση Τραμπ

Το θέμα θα ήταν από μόνο του σοβαρό, καθώς το Ισραήλ και οι ΗΠΑ είναι συμμαχικές χώρες και η απαγόρευση εισόδου Αμερικανών βουλευτών δεν είναι συνηθισμένο γεγονός. Τα πράγματα περιπλέκονται, ωστόσο, ακόμη περισσότερο, και παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις, από την εμπλοκή στην υπόθεση του ίδιου του Προέδρου Τραμπ.

Χρησιμοποιώντας το αγαπημένο του μέσο, το Twitter, ο Τραμπ κάλεσε την κυβέρνηση του Ισραήλ να εμποδίσει την επίσκεψη. Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε μάλιστα, ότι το Ισραήλ θα έδειχνε «μεγάλη αδυναμία», αν επέτρεπε την είσοδο στις δύο Αμερικανίδες πολιτικούς, τις οποίες, ο ίδιος, κατηγορεί για αντισημιτισμό.

Μετά την παρέμβαση Τραμπ, η ισραηλινή κυβέρνηση απαγόρευσε την είσοδο, εντάσσοντάς την απόφασή της στο πλαίσιο «των δραστηριοτήτων μποϊκοτάζ σε βάρος του Ισραήλ», και ο Νετανιάχου ανέλαβε να σώσει τα προσχήματα, έναντι των ισχυρών αμερικανο-ισραηλινών λόμπυ και της κοινής γνώμης σε Ουάσινγκτον και Τελ  Αβίβ. Και αυτό γιατί, ακόμη και φανατικοί υποστηρικτές του εβραϊκού κράτους επέκριναν την απόφαση  για απαγόρευση εισόδου στη χώρα των δύο εκπροσώπων της αμερικανικής Βουλής.

Εκφράζοντας τον σεβασμό του Ισραήλ στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο Νετανιάχου ενστερνίστηκε τις απόψεις Τραμπ και κατηγόρησε την Τλάιμπ και την Ομάρ ότι προωθούν νομοσχέδιο που θα προβλέπει το μποϊκοτάζ σε βάρος του ισραηλινού κράτους. Ο Νετανιάχου έκανε βεβαίως το χατίρι του Τραμπ, η κόντρα του οποίου με τις δύο βουλευτίνες, καθώς και τις, επίσης βουλευτίνες των Δημοκρατικών,  Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ και Αγιάνα Πρίσλεϊ, συνεχίζεται μήνες τώρα.

Ζητούμενα ο διχασμός και η επανεκλογή

Ο Τραμπ καταφέρεται εναντίον των τεσσάρων γυναικών βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος, οι οποίες προέρχονται από εθνοτικές μειονότητες, από την πρώτη ημέρα της εκλογής τους. Με την έναρξη, ωστόσο, της προεκλογικής περιόδου οι επιθέσεις του έγιναν συχνότερες και περισσότερο στοχευμένες.

Βλέπει, άλλωστε, σε αυτήν την “ομάδα”, την οποία αποκαλεί «εξτρεμιστική πτέρυγα» του Δημοκρατικού Κόμματος, μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να στείλει τα προεκλογικά διχαστικά μηνύματά του. Έτσι, οι τέσσερις γυναίκες βουλευτές, που συγκροτούν την λεγόμενη “ομάδα” των προοδευτικών έχουν γίνει για τον Αμερικανό πρόεδρο “κόκκινο πανί”. Στο αποκορύφωμα της αντιπαράθεσής του ο Τραμπ δεν δίστασε να προτρέψει τις τέσσερις εκπροσώπους των Αμερικανών πολιτών να επιστρέψουν και «να φτιάξουν» τις χώρες τους, αντί να κάνουν υποδείξεις στις ΗΠΑ.

Στις αρχές Αυγούστου μάλιστα, σε ομιλία του στο Σινσινάτι του Οχάιο, ο Ρεπουμπλικάνος κατηγόρησε το Δημοκρατικό Κόμμα, ότι διοικείται από τέσσερις εξτρεμιστές της αριστερής πτέρυγας, εννοώντας βεβαίως τις τέσσερις βουλευτίνες. Στην ίδια επιθετική ρητορική κινούνται βεβαίως και σχεδόν όλες οι αναρτήσεις που έχει κάνει το τελευταίο διάστημα ο Τραμπ, ο οποίος έχει στρέψει το βλέμμα του αποκλειστικά στην επανεκλογή του, τον Νοέμβριο του 2020.

Η ρητορική αυτή φαίνεται να αποδίδει, σύμφωνα με τους συμβούλους του, οι οποίοι εκτιμούν ότι ο Τραμπ δείχνει έτσι το προφίλ ενός αντισυστημικού προέδρου, γύρω από το οποίο συσπειρώνεται ο μέσος Αμερικάνος. Οι Δημοκρατικοί, ωστόσο, κατηγορούν τον Πρόεδρο ότι επιδίδεται σε μια ρητορική μίσους και του χρεώνουν μέρος της ευθύνης για τις ρατσιστικές επιθέσεις και τις πρόσφατες μαζικές δολοφονίες.

Στους επικριτές προστίθενται και κάποια μέλη των Ρεπουμπλικάνων, με πρόσφατο παράδειγμα τον Άντονι Σκαραμούτσι. Ο άλλοτε έμπιστος του Τραμπ κατηγόρησε τον πρόεδρο ότι επιτίθεται προσωπικά σε άλλους ανθρώπους και εξέφρασε, από τηλεοράσεως, τον προβληματισμό για το πώς πρέπει να αντιδράσει το κόμμα.

Η γνώμη του Σκαραμούτσι, πάντως, δεν έχει πάντως ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς έμεινε μόνο για έντεκα ημέρες στην θέση του διευθυντή επικοινωνίας του Λευκού Οίκου. Ο ίδιος ο Τραμπ, άλλωστε, σχολιάζοντας την συνέντευξη του πρώην συμβούλου έγραψε στο Twitter: «“Ο Άντονι, που θα έκανε τα πάντα για να επιστρέψει, θα πρέπει να θυμάται τον μοναδικό λόγο για τον οποίο βρίσκεται στην τηλεόραση. Και αυτός δεν είναι άλλος από το ότι περιφέρεται άσκοπα!».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx