Λίβανος: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Λίβανος: Με το δάκτυλο στη σκανδάλη Ισραήλ και Χεζμπολάχ

Μία σειρά από πολεμικά επεισόδια σημειώθηκαν τα τελευταία 24ωρα στην Μέση Ανατολή, με πρωταγωνιστή το Ισραήλ. Το Τελ Αβίβ έπληξε μία σειρά από στρατιωτικούς στόχους στο λεγόμενο “σιιτικό τρίγωνο” που έχει συγκροτήσει το Ιράν. Στο στόχαστρο της ισραηλινής αεροπορίας βρέθηκαν μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ στην Δαμασκό και παραστρατιωτικές ομάδες στο Ιράκ. Τις τελευταίες ώρες πάντως η ένταση μεταφέρθηκε στα νότια σύνορα του Λιβάνου, με τον πρωθυπουργό Χαρίρι να ζητά την παρέμβαση των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Πάγιος στόχος του Ισραήλ είναι να αναχαιτίσει την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στον αραβικό κόσμο, κυρίως στην Συρία. Μονίμως στοχεύει τις φιλοιρανικές παραστρατιωτικές ομάδες που μάχονται στο πλευρό του Άσαντ, όπως και τα μέλη των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης. Πάντως το Τελ Αβίβ έχει πραγματοποιήσει τόσα χτυπήματα στην Συρία, που πλέον δεν αποτελούν είδηση. Επίσης, δεν θεωρούμε ιδιαίτερο σοβαρό το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράκ.

Ο βομβαρδισμός μίας αποθήκης όπλων μοιάζει ήσσονος σημασίας, σε σχέση με το χάος που επικρατεί, εδώ και πολλά χρόνια, στο Ιράκ. Όμως θα σταθούμε ιδιαίτερα σε μία “ασυνήθιστη” επίθεση που πραγματοποίησε το Ισραήλ στον Λίβανο, χρησιμοποιώντας μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ισραηλινά drones κατέπεσαν σε προάστια της Βηρυτού, που ελέγχονται από την φιλοιρανική οργάνωση Χεζμπολάχ. Από την επίθεση δεν υπήρξαν θύματα ή τραυματισμοί, σημειώθηκαν μόνο υλικές ζημιές.

Το περίεργο είναι πως, ώρες μετά την πραγματοποίηση της επίθεσης, η οργάνωση δεν αποσαφήνιζε την αντίδραση της. Μέλη της Χεζμπολάχ, μιλώντας στα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης, παρέπεμπαν στις επερχόμενες δηλώσεις του σεϊχη Χασάν Νασράλα, του πανίσχυρου αρχηγού της σιιτικής οργάνωσης. Στον Χασάν Νασράλα πιστώνονται οι δύο νίκες της Χεζμπολάχ κατά του Ισραήλ. Η πρώτη ήταν με την αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων κατοχής το 2000 και η δεύτερη με την επιτυχημένη αντίσταση της Χεζμπολάχ στην ισραηλινή εισβολή του 2006.

Ο “μάρτυρας” της Δύσης Χαρίρι κατά του Ισραήλ

Το ενδιαφέρον είναι πως οι πρώτες επικριτικές δηλώσεις κατά του Ισραήλ δεν ήρθαν από την Χεζμπολάχ, αλλά από τον Λιβανέζο πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τον Σαάντ Χαρίρι η επίθεση του Ισραήλ σηματοδοτεί “παραβίαση της κυριαρχίας του Λιβάνου”. Η δήλωση του έχει μεγάλη πολιτική σημασία. Ο Χαρίρι υπήρξε “μάρτυρας” της Δύσης παλαιότερα, λόγω της μυστηριώδους δολοφονίας του πατέρα του Ραφίκ. Μία δολοφονία που είχε αποδωθεί στις μυστικές υπηρεσίες του καθεστώτος Άσαντ.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός απέφυγε να μιλήσει για ευθύνες της σιιτικής οργάνωσης. Και όμως είναι ο ίδιος άνθρωπος που τον Οκτώβριο του 2017 μίλησε για σχέδιο δολοφονίας του, ενορχηστρωμένο από το Ιράν και την Χεζμπολάχ! Τους μυθιστορηματικούς ισχυρισμούς του, δεν είχαν πιστέψει ούτε οι Αμερικανοί. Είναι κοινό μυστικό πως ο Σαουδάραβας πρίγκηπας Σαλμάν είχε εξαναγκάσει, κυριολεκτικά δια της βίας, τον Λιβανέζο πρωθυπουργό να προβεί σε αυτές τις καταγγελίες.

Οι πρόσφατες δηλώσεις του Σαάντ Χαρίρι, πιστοποιούν την πολιτική κυριαρχία της Χεζμπολάχ στον Λίβανο. Στην πραγματικότητα η σιιτική οργάνωση έχει βρει ένα modus vivendi με τον σουνίτη πρωθυπουργό. Η Χεζμπολάχ σέβεται την πιο αμφιλεγόμενη διάταξη του λιβανέζικου συντάγματος. Αυτή προβλέπει τον ορισμό ενός σουνίτη στην πρωθυπουργία της χώρας και ενός χριστιανού μαρωνίτη στην προεδρία.

Το σουρεαλιστικό είναι πως ενώ το κόμμα του Χαρίρι καταποντίστηκε στις εκλογές, ορκίστηκε πρωθυπουργός γιατί δεν υπήρχε άλλος σουνίτης υποψήφιος! Πρέπει να σημειώσουμε πως οι σχέσεις της Χεζμπολάχ είναι άριστες με τον Μισέλ Αούν, τον χριστιανό πρόεδρο της χώρας. Ο παλιός μαρωνίτης στρατηγός, ο μεγάλος εχθρός των Παλαιστινίων και της Συρίας, στο τέλος σύναψε εκλογική συμμαχία με την παραστρατιωτική οργάνωση των Λιβανέζων σιιτών. Για τον πρόεδρο Αούν η επίθεση με drone ισοδυναμεί με “κήρυξη πολέμου”.

Drones κατά Χεζμπολάχ

Η Χεζμπολάχ έχει καταφέρει να κυριαρχήσει στα πολιτικά πράγματα του Λιβάνου. Για τον Χασάν Νασράλα τίποτα δεν πρέπει να διακινδυνεύσει την δημοφιλία της οργάνωσης, που είναι ισχυρή ακόμα και στην χριστιανική κοινότητα της χώρας. Είναι ο λόγος που από το 2006, αποφεύγει τις στρατιωτικές προκλήσεις κατά του εβραϊκού κράτους. Με δεδομένη πολυεθνοτική σύνθεση του Λιβάνου, ένας πόλεμος με το Ισραήλ μπορεί να ξυπνήσει τα “φαντάσματα” του άγριου εμφυλίου των προηγούμενων δεκαετιών.

Όμως και το Ισραήλ φοβάται την στρατιωτική ισχύ της Χεζμπολάχ. Μέχρι πρότινως, το Τελ Αβίβ βομβάρδιζε βάσεις της στην Συρία, αλλά απέφευγε το παραμικρό πλήγμα στην έδρα της οργάνωσης. Η επίθεση με τα drones άλλαξε, σε κάποιον βαθμό, την τακτική του εβραϊκού κράτους. Περισσότερο όμως έμοιαζε με ένα προειδοποιητικό μήνυμα του Τελ Αβίβ. Διότι αν ήθελε να πλήξει καίρια την Χεζμπολάχ θα εξαπέλυε φονικά πυραυλικά πλήγματα, δεν θα περιορίζονταν στην χρήση drone.

Πρέπει να σημειώσουμε πως το Ισραήλ πραγματοποίησε πυραυλικές επιθέσεις στον Λίβανο, όχι όμως εις βάρος της Χεζμπολάχ. Χτύπησε θέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Η βαρύτητα θα ήταν σίγουρα διαφορετική, εάν οι πύραυλοι έπλητταν στρατόπεδα της σιιτικής οργάνωσης. Η ατζέντα της Χεζμπολάχ δεν ταυτίζεται με τις παλαιστινιακές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον Λίβανο και στα κατεχόμενα εδάφη.

Κλειδί η στάση του Ιράν και του Ισραήλ

Ο σεΐχης Νασράλα, όπως αναμένονταν, εξαπέλυσε σφοδρή ρητορική επίθεση στο Ισραήλ. Σημείωσε, πως η οργάνωση θα καταρρίπτει τα ισραηλινά drones που εισέρχονται στον Λίβανο. Σύμφωνα με νεότερους ισχυρισμούς της Χεζμπολάχ, πύραυλος της κατέστρεψε ισραηλινό άρμα μάχης. Δεν φαίνεται, όμως, να προκρίνει περαιτέρω πολεμικά αντίποινα εναντίον του Ισραήλ. Προφανώς, θα επανεξετάσει την στάση του, αν οι επιθέσεις με drones επαναληφθούν.

Σε πρόσφατη συνέντευξη του ο ηγέτης της Χεζμπολάχ απείλησε με “καταστροφή του Ισραήλ”, μόνο όμως στην περίπτωση που οι Αμερικανοί επιτεθούν στο Ιράν. Ένα ενδεχόμενο που μοιάζει να απομακρύνεται, ειδικά μετά το “στραπάτσο” που υπέστη ο πρόεδρος Τραμπ στην Σύνοδο των G7. Ο Αμερικανός πρόεδρος απέτυχε να θέσει την Τεχεράνη σε διπλωματική “καραντίνα”, όπως προσδοκούσε. Δήλωσε χαρακτηριστικά πως “δεν μπορεί να εμποδίσει την Ιαπωνία ή την Γαλλία, από το να συνομιλούν με το Ιράν”. Το Ιράν, σε διπλωματικό επίπεδο, βγαίνει σαφώς κερδισμένο.

Επομένως έχει πολλά κίνητρα να συστήσει “αυτοσυγκράτηση” στην Χεζμπολάχ. Την ίδια αυτοσυγκράτηση που μονίμως δείχνει στις πυραυλικές επιθέσεις του Ισραήλ στην Συρία, ακόμα και όταν θύματα είναι Ιρανοί αξιωματούχοι. Όμως μένει να δούμε την στάση που θα κρατήσει το Ισραήλ. Διότι εάν έχει πρόθεση να επαναλάβει παρόμοιες επιθέσεις, παίρνει το ρίσκο να οδηγήσει την Χεζμπολάχ σε μία πολεμική αναμέτρηση. Μία αναμέτρηση που θα βάλει “φωτιά” σε όλη την Μέση Ανατολή.

 

Ο σεΐχης Νασράλα, όπως αναμένονταν, εξαπέλυσε σφοδρή ρητορική επίθεση στο Ισραήλ. Σημείωσε, πως η οργάνωση θα καταρρίπτει τα ισραηλινά drone που εισέρχονται στον Λίβανο.
Εκεί θα μπορούσαμε να κολλήσουμε πως “”

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx