Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα διπλώματα

Ένταση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τα διπλώματα

Με ένταση μεταξύ πλειοψηφίας και αντιπολίτευσης για την κοινοβουλευτική διαδικασία εξπρές ξεκίνησε στην Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών που επιχειρεί να αντιμετωπίσει το επείγον πρόβλημα με τις άνω των 100.000 αιτήσεων διπλωμάτων οδήγησης που παραμένουν μπλοκαρισμένες.

Παράλληλα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος επισήμανε προς την κυβέρνηση «να μην διανοηθεί» να καταθέσει τροπολογία «που θα αλλάζει αναδρομικά όρους και προϋποθέσεις για τον ορισμό επικεφαλής δημόσιου φορέα για να καλύψει παρανομία που έχει το προηγούμενο διάστημα επισημανθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ».

Πάντως, λίγα λεπτά μετά την αναφορά του κ. Τζανακόπουλου το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατέθεσε τροπολογία για την ΕΥΠ που αλλάζει τα απαραίτητα ακαδημαϊκά και επαγγελματικά προσόντα που πρέπει να έχει ο διοικητής της υπηρεσίας.

Πιο αναλυτικά για τον κατεπείγοντα χαρακτήρα του υπο συζήτηση νομοσχεδίου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε αρχικά πως «υπαρχει ένα συνολικότερο ζήτημα για το πώς νομοθετεί το Σώμα! Από τα 5 νομοσχέδια τα 3 έχουν κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος και το ένα ως επείγον. Το 4/5 δεν είναι εξαιρετικές διαδικασίες νομοθέτηση. Αυτό εν μας τιμά ως βουλευτές ούτε ως κοινοβούλιο και η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει αν προτίθεται να νομοθετεί με τον τρόπο αυτό. Δεν έχει προηγούμενο η απαξίωση του κοινοβουλίου».

Για το ίδιο ζήτημα ο κ. Χρήστος Γκόκας του ΚΙΝΑΛ σημείωσε « Πρόκειται για μια συνέχεια και αντιγραφή των πρακτικών της προηγούμενης κυβέρνησης. Καταγγέλλω ως απαράδεκτη τη διαδικασία και θα ήθελα να μην επαναληφθεί» και πρόσθεσε «η κυβέρνηση άλλα εξήγγειλε». Η κυρία Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ) μίλησε για για διαδικασία αυταρχισμού που φιμώνει τα κόμματα.

« Όλοι έχουμε την κακή εμπειρία του παρελθόντος. Ίσως θα πρέπει να δούμε ξανά τον Κανονισμό», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Σπ. Λιβανός, ο οποίος επιτέθηκε στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, λέγοντας πως επί των ημερών της το 25% των νομοσχεδίων περνούσαν με επείγουσες ή κατεπείγουσες διαδικασίες. «Θυμόμαστε τις βδομάδες μετά τις ευρωεκλογές που δεν βρίσκατε ημερομηνία προκήρυξης εκλογών. Δεν θέλω να κάνω συμψηφισμό. Υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να επιλύσει η κυβέρνηση για να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας. Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι σαφής ακούστηκε από επίσημα χείλη ότι αυτό δεν θα είναι κανονικότητα», είπε.

Απάντηση πάντως στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης έδωσε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Βουλής, Κ. Τασούλας που χαρακτήρισε άδικο το να κρίνει κάποιος την κυβέρνηση από τον πρώτο κιόλας μήνα της θητείας της. «Η ίδια η κυβέρνηση είχε αποποιηθεί την διαδικασία των τροπολογιών της τελευταίας στιγμής παραδεχόμενη ότι αυτό δεν συνιστά τον κανόνα και εξηγώντας ότι δεν θα έχουμε συνηθισμένη πρακτική ούτε καν θα επαναληφθεί».

Αναφερόμενος στις τροπολογίες ανακοίνωσε πως θα κατατεθούν συνολικά πέντε στο αριθμό που αφορούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης (επανακατάθεση ουσιασιτκά με υπογραφή υπουργού), το υπουργείο Γεωργίας, Περιβάλλοντος αλλά και Προστασίας του Πολίτη.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως ο Κ. Χύτας από την Ελ. Λύση χαρακτήρισε τη συζήτηση «παιχνίδι μεταξύ των δύο», ενώ η Αγγ. Αδαμοπούλου από το Μέρα25 στηλίτευσε πως η πλειοψηφία των νομοθετημάτων έχουν κατατεθεί με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

protothema.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx