Πόλεμος για το λιανεμπόριο – Η απόφαση που άναψε φωτιές
03/04/2021Βιτρίνες και ράφια ξεσκονίζουν μέσα στο Σαββατοκύριακο πολλοί καταστηματάρχες, καθώς “ανοίγει” τη Δευτέρα το λιανεμπόριο. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο για τους συναδέλφους τους στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα, περιοχές για τις οποίες αποφασίστηκε αιφνιδιαστικά η αναστολή του μέτρου, προκαλώντας τις αντιδράσεις των επαγγελματιών, των καταναλωτών, αλλά και κομμάτων.
Έμποροι και επαγγελματίες σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες θα περιμένουν άλλη μία εβδομάδα, μέχρι την επόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, για να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση, η οποία σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτών των περιοχών, απογοήτευσε τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι περιμένουν πως και πώς να δουν κάποια κίνηση στον, εδώ και μήνες, μηδενικό τζίρο τους.
Παρά τα μέτρα στήριξης, σε ό, τι αφορά τα ενοίκια και την αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων, καθώς και την μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη υπαλλήλων, το κόστος συντήρησης των κλειστών καταστημάτων παραμένει υψηλό. Τα πάγια των λογαριασμών τρέχουν, ενώ η ανανέωση εμπορευμάτων, ειδικά στον ρουχισμό, είναι σχεδόν αδύνατη για τους περισσότερους.
Λιανεμπόριο stop στη Θεσσαλονίκη
Η κυβερνητική απόφαση προκάλεσε την άμεση αντίδραση των εμπόρων σε αυτές τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, με κάποιους μάλιστα στη Θεσσαλονίκη να δηλώνουν ότι θα ανοίξουν παρά την απαγόρευση. Συνολικά δε ο εμπορικός κόσμος καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Το περίεργο πάντως είναι, ότι στις ίδιες Περιφερειακές Ενότητες επιτρέπεται πλέον τα Σαββατοκύριακα, όπως σε όλη την Ελλάδα, η διαδημοτική μετακίνηση εκτός του δήμου κατοικίας με τη χρήση οχήματος.
Σοβαρά ερωτήματα για την απόφαση αναστολής ανοίγματος του λιανεμπορίου στην Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη και την Αχαΐα θέτει προς την κυβέρνηση, αλλά και τους ειδικούς της Υγείας, ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ). Σύμφωνα με τον Γιώργο Καρανίκα, συλλογική προσπάθεια και ομοψυχία δεν χρειάζεται μόνον για την ανάσχεση της πανδημίας, αλλά και για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
«Αυτός ο διπλός εθνικός στόχος, δεν υπηρετείται με αιφνιδιαστικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων, που μέσα σε ελάχιστα 24ωρα οδηγούν στην ακύρωση προγενέστερων δικών τους προτάσεων και κατά συνέπεια των κυβερνητικών αποφάσεων» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Ο ίδιος σημειώνει ότι δεν έχει εξηγηθεί επαρκώς από την κυβέρνηση και τους ειδικούς γιατί στο “παρά ένα” οι επαγγελματίες αυτών των περιοχών έμαθαν ότι δεν θα ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους τη Δευτέρα.
Στα κάγκελα οι έμποροι
Θέτει επίσης το ερώτημα τι άλλαξε στην πορεία της πανδημίας, το οποίο οι ειδικοί και η κυβέρνηση δεν μπορούσαν την περασμένη Τετάρτη και κάνει λόγο για “σκωτσέζικο ντους” που έχει γονατίσει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους υπαλλήλους τους. Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα με το στοκ από απούλητο εμπόρευμα που συσσωρεύτηκε, αλλά και με το νέο προμηθεύτηκαν οι επιχειρήσεις, ενόψει του ανοίγματος.
Να πάρει πίσω η κυβέρνηση την απόφαση αναστολής, επιτρέποντας το άνοιγμα των καταστημάτων από αυτήν την Δευτέρα, ζητά από το υπουργείο Ανάπτυξης η Ομοσπονδία Επαγγελματιών και Εμπόρων Νομού Θεσσαλονίκης (ΟΕΕΘ). Η Ομοσπονδία χαρακτηρίζει την απόφαση «απαράδεκτη» και προειδοποιεί ότι τα μέλη της είναι αποφασισμένα «να προβούν σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα των επαγγελματιών και των εμπόρων του νομού».
Σημειώνει επίσης την αντίφαση της κυβερνητικής απόφασης με την οποία ανοίγει το λιανεμπόριο στην Αθήνα, όπου καταγράφεται το 60% του συνόλου των κρουσμάτων της χώρας και οι ΜΕΘ έχουν πληρότητα 100%, όχι όμως και στην Θεσσαλονίκη, η οποία την Παρασκευή είχε 350 κρούσματα. Υπογραμμίζει τέλος ότι αυτή η αντίφαση «προκαλεί δυσάρεστη εντύπωση».
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης (ΕΕΘ), με τον πρόεδρο του να καλεί την κυβέρνηση να αναιρέσει την απόφασή της. Ο Μιχάλης Ζορπίδης χαρακτηρίζει και ο ίδιος αιφνιδιαστική την απόφαση και προσθέτει ότι «οι αντιφατικές δηλώσεις των επιστημόνων για την επίδραση του λιανεμπορίου στην εξάπλωση της πανδημίας, αφήνουν αναπάντητα βασανιστικά ερωτηματικά στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης». Τονίζει επίσης ότι «δεν μπορούν να ελεγχθούν απρόβλεπτες αντιδράσεις ανθρώπων που καταστρέφονται», καταλήγοντας με την επισήμανση ότι «η υγεία είναι προτεραιότητα μας, αλλά και η επιβίωση μας είναι μέλημα μας».
Την άμεση ανάκληση της απόφασης ζητά και ο εμπορικός σύλλογος της Πάτρας, ο οποίος, με αφορμή την αυριανή (Κυριακή) επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, καλεί σε κινητοποίηση, στις 9:00 το πρωί έξω από το δημαρχείο και στις 10:00 το πρωί έξω από το Επιμελητήριο.
Αντιδρούν και τα κόμματα
Η αιφνιδιαστική κυβερνητική απόφαση να αφήσει εκτός τους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης, της Κοζάνης και της Αχαΐας έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για άλλο ένα χτύπημα στην αξιοπιστία της κυβέρνησης, επισημαίνοντας ότι παρατείνεται ο “αργός θάνατος” για την αγορά της Θεσσαλονίκης. Εστιάζει μάλιστα, στις νέες οικονομικές συνέπειες που έχει η απόφαση της αναστολής, καθώς πολλοί επαγγελματίες, με βάση τα λεγόμενα της κυβέρνησης, προχώρησαν την προηγούμενη εβδομάδα σε παραγγελίες και προμήθεια εμπορευμάτων, τα οποία στοκάρονται, αλλά και στην άρση αναστολών συμβάσεων των υπαλλήλων τους.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εξηγήσουν στους πολίτες τι άλλαξε μέσα σε λίγες ώρες και ανεστάλη το άνοιγμα του λιανεμπορίου σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη. Ζητά τέλος, για άλλη μία φορά, να δοθούν «τα πρακτικά συνεδριάσεων της Επιτροπής στη δημοσιότητα», για «να δούμε επιτέλους, αν η κυβέρνηση έχει ακολουθήσει έστω και μισή εισήγηση των ειδικών ή τους έχει μόνο και μόνο για να τους επιρρίπτει ευθύνες, όποτε τα κάνει μαντάρα».
Για πρόκληση όχι μόνον των κατοίκων αυτών των περιοχών, αλλά και της κοινής λογικής κάνει λόγο η Ελληνική Λύση, σημειώνοντας ότι «τη στιγμή που ακόμα και μέλη της περιβόητης επιτροπής λοιμωξιολόγων ομολογούν πως το καθολικό κλείσιμο ήταν καταστροφικό, η κυβέρνηση εξακολουθεί να το χρησιμοποιεί προκαλώντας πλέον την οργή της κοινωνίας».