Έρευνα για τη βία κατά διαδηλωτών στη Ρωσία ζήτησε ο ΟΗΕ
09/09/2019Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ζήτησε σήμερα να ερευνηθεί η “υπερβολική προσφυγή” στη βία από την ρωσική αστυνομία τις εβδομάδες που προηγήθηκαν των τοπικών εκλογών στη Ρωσία.
“Υποστηρίζω τις εκκλήσεις (…) για τη διεξαγωγή ερευνών όσον αφορά τις κατηγορίες για υπερβολική προσφυγή στη βία από την αστυνομία και καλώ τις αρχές να σεβαστούν την ελευθερία της έκφρασης, το δικαίωμα στις ειρηνικές συναθροίσεις και το δικαίωμα της συμμετοχής στις δημόσιες υποθέσεις”, δήλωσε η Μισέλ Μπατσελέτ.
Η Υπάτη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απηύθυνε την έκκληση αυτή με αφορμή την έναρξη της 42ης συνόδου του Συμβουλίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη σήμερα, επομένη των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στη Ρωσία, στις οποίες το κυβερνών κόμμα Ενωμένη Ρωσία υπέστη μια μεγάλη απώλεια όσον αφορά το τοπικό κοινοβούλιο της Μόσχας, όπου έχασε περίπου το ένα τρίτο των εδρών του, σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
Η χθεσινή εκλογική αναμέτρηση προσήλκυσε τη μεγαλύτερη προσοχή που δίδεται εδώ και χρόνια σε εκλογές στη Ρωσία μετά τον αποκλεισμό από αυτήν πολλών υποψηφίων της αντιπολίτευσης, ο οποίος πυροδότησε τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες στη ρωσική πρωτεύουσα εδώ και σχεδόν μια δεκαετία.
Ο αντιπολιτευόμενος Αλεξέι Ναβάλνι, οι σύμμαχοι του οποίου είχαν αποκλειστεί από τις εκλογές, κάλεσε χθες εκ νέου τους Ρώσους να “ψηφίσουν έξυπνα”, υποστηρίζοντας αυτούς που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν τους υποψηφίους που πρόσκεινταν στην εξουσία.
“Ανησυχώ όσον αφορά τις πολλές συλλήψεις και τις ενέργειες της αστυνομίας” στη Ρωσία, σημείωσε η Μπατσελέτ, υπογραμμίζοντας ότι περισσότεροι από 2.500 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τις διαδηλώσεις που έγιναν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
“Σήμερα πέντε από αυτούς (που είχαν συλληφθεί) έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, ενώ κι άλλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες που τιμωρούνται με ποινές φυλάκισης”, σημείωσε η Μπατσελέτ.
Η Ρωσία είχε να αντιμετωπίσει ένα τόσο μεγάλο κύμα διαμαρτυριών από το 2011-2012, την περίοδο δηλαδή που προηγήθηκε της επιστροφής του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στον προεδρικό θώκο έπειτα από μια θητεία του στην πρωθυπουργία.