Ο Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τα εθνικά θέματα
11/09/2019Στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στη Νέα Υόρκη. Εν όψει αυτής της συνάντησης, αλλά και των εξελίξεων στο μέτωπο της Κύπρου, ο πρόεδρος Αναστασιάδης βρέθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως ήταν φυσικό, στην τετ-α-τετ συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό κυριάρχησε το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας, αλλά και της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η οποία τη δεδομένη στιγμή θεωρείται αβέβαιη.
Λευκωσία και Αθήνα διατηρούν διαχρονικά ανοιχτό τον μεταξύ τους δίαυλο επικοινωνίας, συμπλέοντας σε ό,τι αφορά την Τουρκία και τον χειρισμό των επεκτατικών της κινήσεων. Πόσο μάλλον τώρα που επεξεργάζονται κοινό πλαίσιο κινήσεων ενόψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, στην οποία αμφότεροι θα συμμμετάσχουν.
Η Άγκυρα έχει στυλώσει τα πόδια και παρά τον μαραθώνιο συναντήσεων με την ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ, αρνείται να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αν δεν είναι αυτή που θα καθορίσει απόλυτα το πλαίσιο. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι τα θέλει όλα, διαφορετικά δεν συζητά. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, η διαδικασία έχει περιέλθει σε τέλμα.
Μετά την επιβολή τετελεσμένων στην κυπριακή ΑΟΖ, σειρά έχει η Αμμόχωστος. Όπως είναι γνωστό, στο πλαίσιο αυτό, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξήγγειλε την ίδρυση παράνομου προξενείου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο για να εξυπηρετούνται οι έποικοι που διαμένουν στην Καρπασία. Δεν είναι, όμως, μόνο αυτό! Ο Ταγίπ Ερντογάν μοιάζει αποφασισμένος να κλιμακώσει στα κατεχόμενα.
Μετά τη μεταφορά εποίκων και νερού από την Τουρκία με υποθαλάσσιο αγωγό, σειρά έχει η μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «ως γνωστόν φέραμε νερό στη βόρεια Κύπρο, τώρα εργαζόμαστε να φέρουμε και ηλεκτρισμό».
Απόλυτη βούληση
Αυτές τις επιδιώξεις της Άγκυρας επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας από την Αθήνα ότι υπάρχει προβληματισμός ως προς τις διαθέσεις της Άγκυρας, καθώς η τελευταία φαίνεται να στοχεύει στον απόλυτο έλεγχο των κατεχομένων, με τα νέα δεδομένα να γεννούν αμφιβολίες και ως προς τα περιθώρια μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό.
Από την πλευρά του, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε εξαιρετικά ευαίσθητη καμπή. Στο κοινό ανακοινωθέν που έδωσαν στη δημοσιότητα οι κ.κ. Μητσοτάκης και Αναστασιάδης εμφανίζονται να συμφωνούν «σε κοινούς χειρισμούς προς αντιμετώπιση των παράνομων τουρκικών ενεργειών» όπως εκείνες εκτυλίσσονται στις θαλάσσιες περιοχές γύρω από την Κύπρο, αλλά και στην Αμμόχωστο.
Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία «επαναλαμβάνουν την απόλυτη βούλησή τους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων που θα οδηγήσουν σε μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, χωρίς εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα, στη βάση του διεθνούς δικαίου, σύμφωνα με τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τις αρχές και τους κανόνες της ΕΕ».
Αναγνωριστική πρώτη επαφή
Εξάλλου, η ανάγκη μίας κοινής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου είναι δεδομένη. Δεν χωράει πάντως αμφιβολία ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τα εθνικά θέματα και όχι μόνο με το Κυπριακό. Δεν είναι μυστικό ότι η Άγκυρα εποφθαλμιά τη θάλασσα του Καστελλόριζου και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί μετά βεβαιότητας να αποκλείσει το ενδεχόμενο να προβεί σε μία επεκτατική κίνηση με άγνωστες συνέπειες. Η Αθήνα, άλλωστε, βρίσκεται υπ’ ατμόν, καθώς διακινούνται πληροφορίες, οι οποίες κάνουν λόγο για επέκταση των τουρκικών ερευνών –μετά το πέρας της τουριστικής περιόδου– και σε περιοχές ανατολικά του 28ου μεσημβρινού (νότια του Καστελλόριζου).
Εν μέσω όλων αυτών “κλείδωσε” η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, τη στιγμή που αναμένεται ακόμα η οριστικοποίηση για τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο. Αν και η επικείμενη συνάντηση έχει, εκ των πραγμάτων, μια ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς θα είναι η πρώτη μεταξύ του νέου Έλληνα πρωθυπουργού και του Τούρκου προέδρου, δεν αναμένεται να βγάλει ειδήσεις και να οδηγήσει σε έμπρακτες αλλαγές.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει μία αναγνωριστική πρώτη επαφή, η οποία –ακόμα και για τους πιο αισιόδοξους– δύσκολα θα συμβάλει ουσιαστικά στο να πέσει η θερμοκρασία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ταγίπ Ερντογάν έχει χαράξει και ακολουθεί ευλαβικά μία στρατηγική έναντι και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Δεν πρόκειται, λοιπόν, μία συνάντηση με Έλληνα πρωθυπουργό να οδηγήσει σε ακύρωση αυτής της στρατηγικής. Το πολύ πολύ να ρίξει για ένα διάστημα τη θερμοκρασία και μάλιστα μόνο στο ελλαδοτουρκικό μέτωπο.