Ασθενής αυτοκτόνησε μετά το επισκεπτήριο των γιατρών
04/04/2021Τέλος στη ζωή του έβαλε ένας ασθενής 62 ετών που νοσηλεύονταν στο Νοσοκομείο Βόλου έχοντας διαγνωστεί θετικός στον κορονοϊό. Σοκ έχει προκαλέσει μάλιστα η αυτοκτονία του καθώς λίγα λεπτά πριν είχε συζήτηση με τους γιατρούς και τους συνασθενείς, και τίποτα δεν προμήνυε τι θα συμβεί καθώς ετοιμαζόταν για εξιτήριο.
Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι ο άνδρας είχε ψυχικό νόσημα ή ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προσωπικά προβλήματα, η δε φυσική του κατάσταση ήταν καλή και του χορηγείτο απλώς οξυγόνο, όπως σε όλους. Είχε εισαχθεί προ ολίγων ημερών και δεν είχε βαριά συμπτώματα, προβλεπόταν δε όπως του είπαν οι γιατροί, σε λίγες μέρες να κάνει τεστ και να πάρει εξιτήριο. ‘Όταν έφυγαν οι γιατροί από το θάλαμο, ο άνδρας έβγαλε τα λεπτά σωληνάρια παροχής οξυγόνου είπε ξαφνικά στους άλλους δύο ασθενείς “σας ευχαριστώ πολύ, αλλά εγώ φεύγω” και έπεσε στο κενό από τον 7ο όροφο του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου. Ήταν υπάλληλος της αρχαιολογικής υπηρεσίας και καταγόταν από το Βελεστίνο. Δεν αποκλείεται ο ασθενής να θεωρούσε ότι ήταν σε σοβαρή κατάσταση ή να είχε χάσει κάποιον οικείο του σε διασωλήνωση…
Οι περισσότερες αυτοκτονίες πάντως στατιστικά ανά γεωγραφικό διαμέρισμα έχουν σημειωθεί στην Κρήτη. Σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Ψυχιατρικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, κ. Μαρία Μπάστα, την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση κάποιων ευαίσθητων ατόμων, επιδείνωσε περαιτέρω το δεύτερο lockdown, γιατί η μεγάλη αύξηση των αυτοκτονιών σημειώθηκε από τον περασμένο Οκτώβριο.
Όπως είπε η κ. Μπάστα, κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς στην ανατολική Κρήτη καταγράφηκαν συνολικά 25 περιστατικά αυτοχειρίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εργαστηρίου Ιατροδικαστικής του Πανεπιστημίου. Ενώ στο νησί οι περισσότερες καταγράφονταν την άνοιξη, το 2020 καταγράφηκαν μετάτον Σεπτέμβριο, στη διάρκεια του χειμερινου λοκντάουν.
Η ίδια εξήγησε ότι ο παρατεταμένος εγκλεισμός έπαιξε καθοριστικό ρόλο μαζί με μία σειρά άλλων παραγόντων όμως ο αποκλεισμός και τα οικονομικά προβλήματα. Αυτό φάνηκε και στα κέντρα παροχής ψυχολογικής υποστήριξης στο Ηράκλειο, όπου μετά το πρώτο λοκντάουν παρατηρήθηκε μία περιορισμένη προσέλευση ανθρώπων με ψυχολογικά προβλήματα, ενώ μετά τη δεύτερη πολύμηνη καραντίνα, υπήρξε επίταση των συμπτωμάτων άγχους και η προσέλευση ήταν μαζική φθάνοντας σε κάθε εφημερία, ή και ξεπερνώντας τα 15 περιστατικά.