Το μεγάλο δίλημμα του Τραμπ στη Νέα Υόρκη – Τουρκία ή Κούρδοι;

Το μεγάλο δίλημμα του Τραμπ στη Νέα Υόρκη – Τουρκία ή Κούρδοι;

Ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται σήμερα για ένα ακόμη σόου στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, διεξάγεται μία συζήτηση ανάμεσα στους αναλυτές της Ουάσιγκτον για το θέμα που κυριαρχεί στις συναντήσεις και τις επαφές του. Ανάλογα με το μήνυμα που θα μετέφερε από τον Περσικό Κόλπο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μερικοί υποστήριζαν πως το ζήτημα του Ιράν, και οι επιθέσεις εναντίον της Σαουδικής Αραβίας, θα ήταν το καυτό θέμα της Γ.Σ. Μέχρι στιγμής δεν είναι… Αλλά ο κ. Τραμπ θα βρίσκεται μέχρι αύριο στη Νέα Υόρκη, οπότε όλα είναι πιθανά.

Υπάρχουν, όμως, και άλλοι αναλυτές που διαβάζουν πιο καθαρά τα μηνύματα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έχει δηλώσει και δημόσια ότι εάν δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι του, και εάν δεν δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας στη Βόρεια Συρία, θα εισβάλει μέχρι το τέλος του μήνα. Μέχρι της στιγμής και αυτό το θέμα είναι χαμηλά.

Την Τετάρτη, το αμερικανικό Πεντάγωνο προχώρησε σε μία ασυνήθιστη ενημέρωση αναφορικά με την τουρκοαμερικανική συμφωνία για τη Βόρεια Συρία και στην ουσία επιβεβαίωσε όσα ισχυρίστηκαν ο κ. Ερντογάν και ο υπουργός του των Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, οι οποίοι νιώθουν ότι τους κοροϊδεύουν οι Αμερικανοί: ότι δηλαδή δεν ομιλούμε για μία «ζώνη ασφαλείας» αλλά για ένα «μηχανισμό ασφαλείας», που θα ελέγχει ότι οι Κούρδοι της Συρίας δεν θα απειλούν την Τουρκία, αλλά και ότι οι Τούρκοι δεν θα απειλούν τους μαχητές των YPG.

Όσο και αν πιέστηκε ο αρμόδιος αξιωματούχος, για τις απειλές του κ. Ερντογάν, δεν τοποθετήθηκε, αν και οι δημοσιογράφοι έμειναν με την εντύπωση ότι στις καθημερινές συζητήσεις των Αμερικανών και των Τούρκων στρατιωτικών άλλα λέγονται. Υπονοώντας ότι οι απειλές του κ. Ερντογάν δεν έχουν βάση. Όμως, την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί έπρεπε ήδη να γνωρίζουν ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι ο «ηγέτης των πράξεων», όχι των λόγων, και μέχρι τώρα, τα περισσότερα που ισχυρίζεται κατά καιρούς σε ότι αφορά τους Αμερικανούς επιβεβαιώνονται.

Το διάστημα πριν από τον Ιούλιο ήταν δύσκολο να βρει κανείς αξιωματούχο του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που να πίστευε ότι δεν θα επιβάλλονταν κυρώσεις λόγω της αγοράς των ρωσικών S-400. Ο μόνος που υποστήριζε το αντίθετο ήταν ο κ. Ερντογάν, ο οποίος -όπως αποδείχθηκε- είχε δίκιο. Τα πεδία σύγκρουσης στη Γ.Σ. του ΟΗΕ είναι πολλά, και η αμερικανική διπλωματία έχει προετοιμαστεί για να ανταπεξέλθει την πίεση, καθώς φαίνεται ότι μετά τις αρχικές πολεμοχαρείς δηλώσεις κυρίως του κ. Πομπέο, ο Λευκός Οίκος είναι στη φάση της λήψης μίας ήρεμης απόφασης για το Ιράν.

Βέβαια, οι διπλωμάτες προειδοποιούν ότι τα συμφέροντα είναι στρατηγικά, αλλά και προσωπικά, οπότε ο κ. Τραμπ θα μπορούσε να λάβει μία απόφαση, που θα κάλυπτε και τα δύο: Να εξυπηρετήσει στρατιωτικά τους βασιλιάδες της Σαουδικής Αραβίας, οι οποίοι πάντα επιβραβεύουν τους φίλους τους. Στο θέμα του Ιράν έχει ανάμειξη -σε διπλωματικό επίπεδο- και η Τουρκία.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal.com

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι