Η “Χρυσή Παρέλαση” των Φαραώ στο Κάιρο (φωτό-βίντεο)
05/04/2021Μια εντυπωσιακή παρέλαση και πλούσιες εκδηλώσεις οργάνωσε η αιγυπτιακή κυβέρνηση προς τιμήν των λειψάνων 22 αρχαίων φαραώ, στην πρωτεύουσα της χώρας, προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών και δημοσιογράφων. Οι μούμιες 18 Αιγύπτιων βασιλέων και τεσσάρων βασιλισσών της αρχαίας Αιγύπτου “ταξίδεψαν” επτά χιλιόμετρα σε χρυσές άμαξες προκειμένου να μεταφερθούν στο νέο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού.
Η “Χρυσή Παρέλαση των Φαραώ”, όπως ονομάστηκε, άνοιξε με μια μεγαλοπρεπή τελετή έναρξης, που περιελάμβανε χορογραφία και μουσική, και μεταδόθηκε φυσικά ζωντανά στην κρατική τηλεόραση.
«Το θέαμα αυτό αποτελεί απόδειξη του μεγαλείου ενός μοναδικού πολιτισμού που εκτείνεται στα βάθη της ιστορίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ ελ-Σίσι.Στην πρώτη άμαξα βρισκόταν ο Σεκενενρέ Ταό Β’, ο “Γενναίος”, που βασίλεψε τη νότια Αίγυπτο περίπου το 1.600 προ Χριστού. Ακολούθησαν κι άλλοι σημαντικοί φαραώ, όπως ο Ραμσής ο Β’, η βασίλισσα Χατσεπσούτ της 18ης δυναστείας και ο Ραμσής Ι’, του 12 αιώνα.
Τα διακοσμημένα ειδικά οχήματα, σημειωτέον, ήταν εξοπλισμένα με συστήματα απορρόφησης κραδασμών, ώστε να προστατευθεί το πολύτιμο “φορτίο” τους κατά τη 40λεπτη διαδρομή ως το νέο μουσείο.Οι μούμιες τοποθετήθηκαν σε ειδικά δοχεία που περιείχαν άζωτο και πριν εκτεθούν θα περάσουν από το εργαστήριο για συντήρηση επί δύο εβδομάδες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι νέες προθήκες είναι ελαφρώς αναβαθμισμένες, με καλύτερο έλεγχο θερμοκρασίας και υγρασίας. Το Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού άνοιξε το 2017 και διαθέτει περιορισμένο αριθμό εκθέσεων, όμως θα ανοίξει πλήρως για τους επισκέπτες όταν είναι έτοιμες και οι μούμιες, στις 18 Απριλίου.
#موكب_المومياوات_الملكية.. مسار الرحلة كاملاً من الانطلاق حتى الوصول إلى المتحف القومي للحضارة #شاهد_سكاي pic.twitter.com/Ysy9QfrmHv
— سكاي نيوز عربية (@skynewsarabia) April 3, 2021
Κατά τη διευθύντρια της UNESCO, Οντρέ Αζουλέ, που παρευρέθηκε στην εκδήλωση, η μεταφορά τους «σηματοδοτεί το τέλος μιας τεράστιας δουλειάς που έγινε για τη βελτίωση της συντήρησης και έκθεσής τους. Είναι κάτι που ξεπερνά την απλή μεταφορά μιας συλλογής. Θα δούμε την ιστορία του αιγυπτιακού πολιτισμού να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας».
Η Χρυσή Παρέλαση μεταδόθηκε ζωντανά και μέσα από το διαδίκτυο. Εντάσσεται, όχι τυχαία, στο σχεδιασμό του αιγυπτιακού υπουργείου Τουρισμού και Αρχαιοτήτων εν όψει της τουριστικής σεζόν. Άλλωστε αναμένεται να ανοίξει ένα ακόμα καινούριο μουσείο, το “Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο, κοντά στις πυραμίδες της Γκίζας, με πλούσια εκθέματα, μεταξύ των οποίων και ο διάσημος θησαυρός του Τουταγχαμών.