Στάζει αίμα η “Πηγή Ειρήνης” του Ερντογάν – Βαρύς ο απολογισμός
11/10/2019Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην βορειονατολική Συρία. Στην προσπάθειά τους να επιβάλλουν το σχέδιο του Ερντογάν για τη δημιουργία “ζώνης ασφαλείας” δεν διαχωρίζουν στην πράξη τον άμαχο κουρδικό πληθυσμό από τους μαχητές του YPG. Όλα αυτά συμβαίνουν παρά την διεθνή κατακραυγή και εν μέσω της αδυναμίας του ΟΗΕ να πάρει μια ξεκάθαρη καταδικαστική απόφαση.
Το μεσημέρι της Παρασκευής οι ημιαυτόνομες κουρδικές αρχές στη βορειοανατολική Συρία ανακοίνωσαν ότι από την τουρκική επιδρομή δεν γλίτωσαν ούτε καταυλισμοί εκτοπισμένων που έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή. Έτσι, σύμφωνα με την κουρδική διοίκηση, ελήφθη η απόφαση να εκκενωθεί καταυλισμός που φιλοξενεί περισσότερους από 7.000 εσωτερικούς Κούρδους πρόσφυγες, ενώ γίνονται ήδη συζητήσεις για την εκκένωση και δεύτερου, στον οποίο διαμένουν 13.000 άνθρωποι.
Ο καταυλισμός που ήδη έχει τεθεί σε διαδικασία εκκένωσης εδρεύει στη Μαμπρούκα, μόλις 12 χιλιόμετρα από την τουρκική μεθόριο, και οι εκτοπισμένοι που διέμεναν εκεί θα μεταφερθούν στην Αλ Αρίσα, νότια της πόλης Χασακέ. Υπό εκκένωση είναι όμως και ο καταυλισμός στην Αΐν Ίσα, ο οποίος φιλοξενεί 13.000 αμάχους, ανάμεσά τους και 785 συγγενείς μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.
Ανελέητο σφυροκόπημα
Οι κουρδικές περιοχές της βορειοανατολικής Συρίας βρίσκονται για τρίτη ημέρα αντιμέτωπες με τις επιδρομές της τουρκικής αεροπορίας και το σφυροκόπημα του τουρκικού πυροβολικού, στο πλαίσιο της στρατιωτικής επιχείρησης που προκλητικά, για άλλη μία φορά, ο Ερντογάν βάφτισε “Πηγή Ειρήνης”. Τουρκικά αεροπλάνα και πυροβολικό έπληξαν και σήμερα στόχους της κουρδικής πολιτοφυλακής, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, όχι απαραίτητα Κούρδους μαχητές.
Σε εξέλιξη το τελευταίο εικοσιτετράωρο είναι και χερσαίες επιχειρήσεις, με τον τουρκικό στρατό να πολιορκεί τις κουρδικές πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας Αλ-Αΐν. Για την πρώτη μάλιστα, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, ανακοίνωσαν ότι πρόκειται πλέον για πόλη φάντασμα, καθώς την έχει εγκαταλείψει το σύνολο των κατοίκων της. Η ίδια ανθρωπιστική οργάνωση ανακοίνωσε ότι σήμερα έκλεισε και το νοσοκομείο, το μοναδικό στην περιοχή, καθώς οι περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές έφυγαν από την πόλη με τις οικογένειές τους, εξαιτίας των βομβαρδισμών.
Συνολικά, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το οποίο συμβάλλει στην παροχή τροφής σε περίπου 650.000 ανθρώπους στη βορειοανατολική Συρία, το τελευταίο τριήμερο περισσότεροι από 70.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν την Ρας Αλ-Αΐν και την Ταλ Αμπιάντ. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει επί του πεδίου τους φόβους ότι η επιχείρηση του Ερντογαν, η οποία υποτίθεται ότι έχει σκοπό την δημιουργία ασφαλούς περιοχής για την μετεγκατάσταση προσφύγων, θα προκαλέσει νέους εκτοπισμούς και ένα νέο κύμα προσφύγων.
Κατάσταση πολιορκίας
Η Ρας Αλ-Αΐν και η Ταλ Αμπιάντ εξακολουθούν να τελούν υπό πολιορκία και οι Τούρκοι κομάντος φέρονται έτοιμοι να εισβάλλουν σε αυτές. Την ίδια ώρα, όπως επιβεβαιώνει και το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο τουρκικός στρατός έχει κυριεύσει 11 χωριά κοντά σε αυτές τις δύο πόλεις. Η ίδια οργάνωση κάνει λόγο για συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στην περιοχή.
Οι Τούρκοι επικεντρώνουν τις επιχειρήσεις τους στον άξονα Ρας αλ Άιν – Ταλ Αμπιάντ, πλάτους 120 χλμ, με στόχο να δημιουργήσουν τη “ζώνη ασφαλείας”, η οποία με βάση τους όρους που έθεσαν οι ΗΠΑ δεν θα ξεπερνά σε βάθος τα 30 χιλιόμετρα. Το Παρατηρητήριο αναφέρει, επίσης, ότι από τα αεροπορικά πλήγματα και τις βολές του τουρκικού πυροβολικού έχουν σκοτωθεί από την Τετάρτη τουλάχιστον 29 αντάρτες (23 μαχητές των κουρδικών δυνάμεων και 6 Σύροι αντάρτες προσκείμενοι στην Τουρκία), καθώς και 10 άμαχοι.
Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας υποστηρίζει, ωστόσο, ότι οι τουρκικές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 228 Κούρδους πολιτοφύλακες. Παραλλήλως, οι υπό κουρδική ηγεσία Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έχασαν 22 μαχητές, ενώ το τουρκικό υπουργείο Άμυνας παραδέχεται την απώλεια μόνον ενός στρατιώτη, για τον οποίο αναφέρει ότι έπεσε ως “μάρτυρας“ την Πέμπτη.
Στον αριθμό των αμάχων νεκρών θα πρέπει να προστεθούν και τα επτά άτομα που σκοτώθηκαν στις σημερινές τουρκικές επιδρομές. Οι τέσσερις από αυτούς, προφανώς οικογένεια, όταν χτυπήθηκε το αυτοκίνητο με το οποίο επιχειρούσαν να διαφύγουν και άλλοι τρεις, οι οποίοι έπεσαν από σφαίρες ελεύθερων σκοπευτών στα περίχωρα της πόλης Ταλ Αμπιάντ.
Αίμα και στις δυο πλευρές των συνόρων
Θύματα υπάρχουν όμως και εντός της τουρκικής επικράτειας, καθώς πόλεις της μεθορίου έχουν βληθεί με ρουκέτες που εξαπέλυσαν Κούρδοι αντάρτες από τη Συρία. Σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους ένα βρέφος από τη Συρία, και πολλοί άλλοι τραυματίστηκαν σε πόλεις της τουρκικής μεθορίου, κυρίως στην Ακτσάκαλε. Η πόλη αυτή έχει σχεδόν ερημωθεί, καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στην Ταλ Αμπιάντ, που είναι το επίκεντρο της τουρκικής επιχείρησης. Ελάχιστοι από τους κατοίκους της, ωστόσο, αψήφισαν τον κίνδυνο και συγκεντρώθηκαν εκεί για να δουν από κοντά την “Πηγή της Ειρήνης”!
Σε αυτό το “ειρηνικό” σχέδιό του, το οποίο αποτελεί την τρίτη μεγάλης κλίμακας εισβολή των Τούρκων στη Συρία, ο Ερντογάν έχει συμμάχους τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες του αποκαλούμενου Συριακού Εθνικού Στρατού, κατά κανόνα φανατικούς ισλαμιστές, που έχουν εξοπλιστεί και εκπαιδευτεί από την Άγκυρα. Η τουρκική επιχείρηση, το πράσινο φως για την οποία έδωσε ο Τραμπ με την απόσυρση στα ενδότερα των Αμερικανών στρατιωτών που βρίσκονταν στην περιοχή, έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο στη συριακή ανθρωπιστική κρίση. Αυτή ήδη μετρά 370.000 νεκρούς και εκατομμύρια εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες.
Στους φιλότουρκους Σύρους αντάρτες έχει ανατεθεί η λήψη προληπτικών μέτρων ασφαλείας στα χωριά που έχει καταλάβει ο τουρκικός στρατός, “απελευθερώνοντάς” τα, κατά την Άγκυρα, από τους “τρομοκράτες” της YPG. Οι μάχες, πάντως, εξακολουθούν να μαίνονται στα περίχωρα της Ρας αλ Αΐν και της Ταλ Αμπιάντ και –σύμφωνα με τους Κούρδους μαχητές των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF)– είναι σφοδρές.