Στον τοίχο έστησε η αντιπολίτευση το Σχέδιο Ανάκαμψης – Μιλά για νέο μνημόνιο
06/04/2021Τα πυρά σύσσωμης της αντιπολίτευσης δέχθηκε στη Βουλή το “Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, Ελλάδα 2.0”, το οποίο παρουσίασαν στις συναρμόδιες Επιτροπές ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και ο αναπληρωτής υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης. Οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ούτε με τα κόμματα, τονίζοντας ότι το Σχέδιο οδηγεί σε διεύρυνση των περιφερειακών και κοινωνικών ανισοτήτων.
«Οι ανισότητες είναι παντού: στους θεσμούς, στην ανάπτυξη, στην εργασία και στην κοινωνία» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατηγορώντας τον κ. Σκυλακάκη ότι, στην ομιλία του, «δεν υπήρξε πουθενά η λέξη “ανισότητες:, αλλά μόνο η λέξη “ΣΔΙΤ”». Ο ίδιος ανέφερε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που φαίνεται να πιστεύει πως ό, τι λέμε το 1995 είναι ίδιο με το 2005, το 2015, και το 2025, σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα» και χαρακτήρισε το σχέδιο «έκθεση copy paste».
Ο κ. Τσακαλώτος υποστήριξε στη συνέχεια ότι «το μοντέλο έχει γίνει παραδεχτό ότι απέτυχε παγκοσμίως», καθώς είναι «ένα μοντέλο που έφερε ανισότητες στην εργασία, στην παραγωγικότητα, στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, στην κοινωνία. Και εσείς φέρατε μια έκθεση, που δεν λέει τίποτα για όλα αυτά, εκτός από αυτά που πάντα λέγατε. Ότι, μέσω της επιχειρηματικότητας και της ευελιξίας, όλα θα γίνουν καλά».
Πυρά στο Σχέδιο Ανάκαμψης
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι δεν έκανε καμία διαβούλευση και αμφισβήτησε τους ρυθμούς ανάπτυξης που εκτιμά, αντιτείνοντας ότι αυτοί «δεν βγαίνουν από το μακροοικονομικό μοντέλο». Ο κ. Τσακαλώτος είπε επίσης ότι το Σχέδιο είναι «ένα μνημόνιο χωρίς μνημόνιο» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι θέλει να δεσμεύσει και τα κόμματα σε μια άδικη ανακατανομή πόρων.
Ιδιαίτερα επικριτικός προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Μιχάλης Κατρίνης, τονίζοντας ότι «το σχέδιό της για το Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους λίγους, ενώ αδιαφορεί για τους πολλούς». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός ενός βίαιου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας, με την εξαφάνιση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων».
Παραλλήλως επισήμανε ότι η εκταμίευση των πόρων του Σχεδίου Ανάκαμψης δεν θα πρέπει να συνδεθεί με προαπαιτούμενα που απορρυθμίζουν ακόμα περισσότερο τις εργασιακές σχέσεις και επιταχύνουν το κλείσιμο επιχειρήσεων. Ο κ. Κατρίνης έκανε λόγο για ένα «σχέδιο ανάκαμψης, που δεν αποτελεί προϊόν εθνικής συναίνεσης», αφού δεν έγινε καμία διαβούλευση, ενώ υποβαθμίστηκε, όπως είπε, και ο ρόλος της Βουλής.
Αυτό «δεν αποτελεί ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο, αλλά μια πρόταση που διαμορφώθηκε στο εξωτερικό» είπε, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο μέλημα του Σχεδίου είναι «η γρήγορη απορρόφηση των πόρων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η δυνατότητα παραγωγής στη χώρα και η εθνική προστιθέμενη αξία». Υποστήριξε τέλος ότι είναι ένα σχέδιο που δεν συμβάλλει στην κοινωνική συνοχή και αμφισβήτησε την κυβερνητική εκτίμηση ότι θα δημιουργηθούν 200 χιλιάδες νέες θέσεις απασχόλησης.
Αντιδρούν όλα τα κόμματα
Για άλλο ένα «πανευρωπαϊκό, αντεργατικό και αντιλαϊκό μνημόνιο, που οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνικές ανισότητες» μίλησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος. Ο ίσιος τόνισε ότι πρόκειται για ένα «πανευρωπαϊκό μνημόνιο που, αντί για Ελλάδα 2.0, θα έπρεπε να λέγεται Ελλάδα 5.0» και χαρακτήρισε «αστειότητες» τα περί δίκαιης ανάπτυξης. Σημείωσε τέλος ότι με το Σχέδιο «δεν γίνεται καμία αναδιανομή» και ότι «είναι φανερό πως και αυτό το πακέτο θα το πληρώσει ο ελληνικός λαός».
Έντονες επιφυλάξεις για την επιτυχία του σχεδίου της κυβέρνησης εξέφρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος. Ο ίδιος επισήμανε ότι είναι αμφισβητούμενοι οι ρυθμοί ανάπτυξης που παρουσιάζονται, καθώς δεν μπορούν να επαληθευτούν. Ο κ. Βιλιάρδος χαρακτήρισε υπερβολή το γεγονός ότι όλα τα ΕΣΠΑ επικεντρώνονται στην πράσινη ανάπτυξη και στον ψηφιακό ανασχηματισμό, ενώ, όπως σημείωσε, «υπάρχουν και κάποια θετικά και ενδιαφέροντα έργα, για τα οποία όμως η χρηματοδότηση είναι ελάχιστη».
Επικριτικός εμφανίστηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜεΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, υποστηρίζοντας ότι «τα χρήματα θα πάνε μέσω ΣΔΙΤ στα χέρια πέντε εταιρειών και ότι οι δημόσιες υποδομές θα είναι από εδώ και μπρος ιδιωτικό κεφάλαιο». «Αυτό που κάνετε είναι να δίνετε σε μια επιχείρηση χρήματα, και για αυτά τα λίγα που θα βάλει η ίδια, θα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά» είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε τέλος ότι από το Σχέδιο φαίνεται πως για την κυβέρνηση το πρόβλημα της χώρας δεν είναι η ανάπτυξη, αλλά το πώς θα διαλυθούν μια και δια παντός οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. «Τα ΣΔΙΤ είναι το μεγάλο σας όνειρο. Όλα τα προχωράτε μέσω φορολόγησης των πολιτών και μέσω των ιδιωτικοποιήσεων» είπε κλείνοντας.
Από την πλευρά του πάντως, ο εισηγητής της ΝΔ, Διονύσης Σταμενίτης, υποστήριξε ότι «η Ελλάδα, μαζί με την Ισπανία, είναι οι δύο χώρες ανάμεσα σε όλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχουν δημιουργήσει τα καλύτερα αναπτυξιακά προγράμματα, τα οποία ανταποκρίνονται απολύτως με τους ευρωπαϊκούς κανόνες».