Κυβερνητικό τζακ ποτ με την ταινία Joker

Κυβερνητικό τζακ ποτ με την ταινία Joker

Δεν έχει προηγούμενο η αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και κόμματα της αντιπολίτευσης με αφορμή δυο περιστατικά ελέγχου σε κινηματογράφους της Αθήνας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν παρακολουθούσαν ανήλικοι την ταινία Joker.

Η ταινία παίζεται στις κινηματογραφικές αίθουσες εδώ και εβδομάδες και καταγράφει ρεκόρ εισιτηρίων. Ο σάλος ξέσπασε, ωστόσο, μετά τις εφόδους αστυνομικών σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας, οι οποίες έγιναν έπειτα από καταγγελίες δυο υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού.

Αστυνομικοί μπήκαν στις κινηματογραφικές αίθουσες (!), ανήλικοι σύρθηκαν σε αστυνομικά τμήματα και γονείς κλήθηκαν να τους παραλάβουν από αυτά. Από το πρωί όμως υπήρξαν και πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση, η οποία έγινε γνωστή από αναρτήσεις πολιτών στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε με ιδιαίτερα σκωπτικό τρόπο όσα έγιναν και, αφού ευχαρίστησε την τύχη του που είδε την ταινία σε άλλον κινηματογράφο, επιτέθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την ίδια ώρα, με εμφανίσεις της σε τηλεοπτικές εκπομπές, η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, κατηγορούσε τις δύο υπαλλήλους του υπουργείου, στο οποίο προϊσταται, ότι έδρασαν αυτοβούλως.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης πέρασε στην αντεπίθεση, αρχικά με ένα tweet και στη συνέχεια με επίσημη ανακοίνωση, απαντώντας στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνοντας ότι θα παρακολουθήσει, και μάλιστα, απόψε την ταινία με τον 15χρονο γιο του.

Την ώρα πάντως που ήταν αναπάντητα τα ερωτήματα για το ποιος έδωσε την εντολή να γίνουν οι έλεγχοι από το υπουργείο Πολιτισμού, για το αν όντως υπήρξε εντολή εισαγγελέα και για το αν οι υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού έδρασαν αυτοβούλως, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακάλυψε πίσω από όλη την υπόθεση δάκτυλο ΣΥΡΙΖΑ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντέδρασε αμέσως, κάνοντας λόγο για «γελοίες διαρροές» και υπογραμμίζοντας ότι «αυτό που τους φταίει δεν είναι ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο “Τζόκερ” αλλά η κυβέρνηση-τσίρκο με πολλούς γελωτοποιούς και ακόμη περισσότερους ακροβάτες».

Τι είπε η υπουργός Πολιτισμού

«Τόσο εγώ, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού καταδικάζουμε απερίφραστα τον χειρισμό της υπόθεσης. Ομολογώ ότι με ενοχλεί η εικόνα να δημιουργούνται προβλήματα από δυνάμεις καταστολής σε ανήλικα παιδιά και στις οικογένειές τους», δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη.

Η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι ενημερώθηκε χτες βράδυ από το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ για το περιστατικό. «Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να ρωτήσω τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού και τον αρμόδιο Γενικό Διευθυντή Σύγχρονου Πολιτισμού, αν γνώριζαν κάτι για το θέμα. Η απάντηση που πήρα είναι ότι δεν ήξεραν κι εκείνοι, όπως κι εγώ, τίποτα και βγήκε η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ χτες, όπου αναφέραμε ότι “σε περίπτωση που εξακριβωθεί ότι οι καταγγέλλοντες είναι πράγματι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, θα κινηθούν οι προβλεπόμενες από τον Δημοσιοϋπαλληλικό Κώδικα διαδικασίες”».

«Αυτό που προέκυψε αργά χτες το βράδυ ήταν ότι πράγματι οι δυο κυρίες είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ και οι οποίες είναι παράλληλα και μέλη πρωτοβάθμιας γνωμοδοτικής επιτροπής, η οποία παρέχει γνώμη για την κατάταξη των κινηματογραφικών έργων», διευκρίνισε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι τα μέλη της επιτροπής έχουν δυνατότητα ελευθέρας εισόδου με βάση ειδικό δελτίο σε χώρους δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων για άσκηση ελέγχου αποκλειστικώς στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους.

«Αυτό το οποίο συνέβη είναι ότι οι δυο κυρίες υπερέβησαν το όριο των αρμοδιοτήτων τους. Έλεγχος δεν σημαίνει ότι αυτομάτως φωνάζεις τις δυνάμεις καταστολής. Έχουν δικαίωμα να ελέγξουν. Ο έλεγχος μπορεί να είναι σε πάρα πολλά επίπεδα, π.χ. τον αιθουσάρχη αν πραγματικά ζητά ταυτότητες για την είσοδο ανηλίκων μέσα στην αίθουσα. Από τη διαδικασία αυτή μέχρι τη διαδικασία καλώ δυνάμεις καταστολής, αυτό απέχει πάρα πολύ», συμπλήρωσε η κ. Μενδώνη, ενημερώνοντας ότι έχει ζητήσει ΕΔΕ προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση.

«Η επιχείρηση από την αξιωματική αντιπολίτευση να πολιτικοποιήσει το θέμα και να αναφερθεί σε σκοτεινές εποχές θεωρώ ότι είναι τουλάχιστον ατυχής. Η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν 4,5 χρόνια κυβέρνηση και είχε όλο το χρονικό περιθώριο να διορθώσει το θεσμικό πλαίσιο. Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν γνώριζε ότι υπήρχε αυτή η διαδικασία, διότι τα ειδικά δελτία εισόδου των υπαλλήλων υπογράφονται από τη ΓΓ του ΥΠΠΟΑ από το 2016», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Τέλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Μενδώνη διευκρίνισε ότι «τα μέλη των επιτροπών μπορεί να είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ, αλλά μπορεί και όχι», καθώς και ότι «τα τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον, δεν είχε ποτέ ασκηθεί αυτού του είδους η διαδικασία. Είναι η πρώτη φορά. Διαπιστώνεται ότι υπάρχει ένα θέμα στο πώς ορίζεται η άσκηση ελέγχου γι’ αυτό είναι κάτι το οποίο θα δούμε πώς θα το αποσαφηνίσουμε», υπογράμμισε, ενώ ο γενικός διευθυντής σύγχρονου πολιτισμού του ΥΠΠΟΑ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, δήλωσε ότι η διαδικασία ελέγχου κινητοποιήθηκε κατόπιν καταγγελίας, η οποία προήλθε από εταιρία διανομής.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx