Στέρεψε η “Πηγή Ειρήνης” – Το τέλος της επιχείρησης προανήγγειλε ο Λαβρόφ
22/10/2019Η Μόσχα και η Άγκυρα θα διευκολύνουν από κοινού την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στη Συρία, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας, στο οποίο κατέληξαν οι δύο πλευρές μετά τις πολύωρες συνομιλίες που είχαν την Τρίτη στο Σότσι οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το κείμενο αυτό αναφέρει ότι θα ξεκινήσουν «κοινές προσπάθειες για να διευκολυνθεί η επιστροφή των προσφύγων με ασφαλή τρόπο» σε εθελοντική βάση. Η Τουρκία έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τον επαναπατρισμό δύο εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι η στρατιωτική επιχείρηση “Πηγή Ειρήνης” τερματίζεται και οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από την αποχώρηση των κουρδικών δυνάμεων. «Η επιχείρηση φτάνει στο τέλος της, τώρα όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα τηρηθούν οι συμφωνίες, κυρίως σε ό,τι αφορά την απεμπλοκή των δυνάμεων και του εξοπλισμού και την αποχώρηση των κουρδικών στρατιωτικών σχηματισμών», τόνισε ο Λαβρόφ.
Με βάση τη συμφωνία, στην οποία κατέληξαν Μόσχα και Άγκυρα, οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις θα αναπτυχθούν στη βορειοανατολική Συρία, από την οποία θα απομακρύνουν τους Κούρδους μαχητές του YPG με τον εξοπλισμό τους σε βάθος 30 χλμ από τα τουρκικά σύνορα. Η κατάπαυση του πυρός που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ και επρόκειτο να λήξει απόψε το βράδυ θα παραταθεί.
Οι κοινές περιπολίες ρωσικών και τουρκικών δυνάμεων θα αρχίσουν σε έξι ημέρες, σε μια στενότερη λωρίδα, πλάτους 10 χλμ, στην “ασφαλή ζώνη”, την οποία επιδιώκει να δημιουργήσει η Τουρκία στη βορειοανατολική Συρία. Ρωσία και Τουρκία θα δημιουργήσουν επίσης έναν κοινό μηχανισμό επίβλεψης και επαλήθευσης της εφαρμογής της συμφωνίας τους στη Συρία.
Μετά τις εξάωρες συνομιλίες στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, ο Πούτιν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που ελήφθησαν, τις οποίες χαρακτήρισε «πολύ σημαντικές, αν όχι βαρυσήμαντες, για την επίλυση αυτής της τεταμένης κατάστασης» στα σύνορα των δύο χωρών. Υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος χαρακτήρισε εξαιρετική τη συμφωνία.
Η προηγούμενη συμφωνία Τουρκίας-ΗΠΑ περιοριζόταν στο κεντρικό τμήμα της μεθορίου, ανάμεσα στις συριακές πόλεις Τελ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν, όπου επικεντρωνόταν και η στρατιωτική επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων. Με τη νέα συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας, το μήκος της περιοχής από την οποία θα πρέπει να αποχωρήσουν οι YPG είναι τριπλάσιο και καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της έκτασης που επιθυμούσε τη Τουρκία να συμπεριληφθεί στη ζώνη ασφαλείας. Η Τουρκία θα διατηρήσει το πάνω χέρι στη ζώνη μεταξύ Τελ Αμπιάντ (την οποία κατέλαβε με την έναρξη της επιχείρησης “Πηγή Ειρήνης”) και Ρας αλ Άιν (απ’ όπου αποχώρησαν οι Κούρδοι την Κυριακή). Θα έχει δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχό της μια ζώνη μήκους 120 χλμ.
«Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι δείχνει ότι ο Ερντογάν έχει γίνει ειδήμων στο να θέτει τις ΗΠΑ και τη Ρωσία τη μία απέναντι στην άλλη για να μεγιστοποιεί τα κέρδη της Άγκυρας», σχολίασε ο Σονέρ Καγκαπτάι, ο διευθυντής του τουρκικού προγράμματος του Washington Institute σε ανάρτησή του στο Twitter. «Η Τουρκία πήρε τη ζώνη ασφαλείας που ήθελε όλον αυτόν τον καιρό», πρόσθεσε.
Λίγα λεπτά πριν ανακοινωθεί η συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας, υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο διοικητής των κουρδικών δυνάμεων στη βορειοανατολική Συρία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι είχε υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις που απέρρεαν από τη συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας και ότι οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) αποχώρησαν από την περιοχή.
Οι συριακές και οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ήδη μπει σε δύο μεθοριακές πόλεις, τη Μάνμπιτζ και το Κομπάνι, που βρίσκονται εντός της σχεδιαζόμενης “ζώνης ασφαλείας”, αλλά στα δυτικά των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Τουρκίας. Ο Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα δεχόταν την παρουσία στρατευμάτων του συριακού καθεστώτος σε αυτήν την περιοχή, εφόσον αποχωρούσαν οι Κούρδοι. Σήμερα, μετά τις συνομιλίες στο Σότσι, έκανε λόγο για μια ιστορική συμφωνία.