Εγχώρια τουρκικά υποβρύχια MILDEN με γερμανική βοήθεια;

Εγχώρια τουρκικά υποβρύχια MILDEN με γερμανική βοήθεια;

Τα σχέδιά της για την κατασκευή δικών της υποβρυχίων τρέχει η Τουρκία. Το πρότζεκτ εγχώριων υποβρυχίων ξεκίνησε το 2004, ωστόσο πλέον αρχίζει ο σχεδιασμός των κατασκευών, σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή των Ναυπηγείων του τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, Μεχμέτ Σάρι, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι το πρόγραμμα υποβρυχίων έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένες ομάδες.

Ο σχεδιασμός θα βασιστεί σε τεχνολογία και τεχνολογία από τη Γερμανία, με την οποία η Τουρκία είχε κατασκευάσει από κοινού το Υποβρύχιο 214. Η γερμανική εταιρεία Howaldtswerke-Deutsche Werft επέτρεψε την κατασκευή έξι υποβρυχίων, τα οποία χρησιμοποιούν επίσης η Νότια Κορέα, η Ελλάδα και η Πορτογαλία, στα τουρκικά ναυπηγεία Γκολτσούκ του Κοτζαέλι. «Το πρόγραμμα θα είναι ένα αντίγραφο της γερμανικής σύμβασης», δήλωσε ειδικός ναυτικού στην Άγκυρα στο Defense News, σημειώνοντας ότι το συμβόλαιο του 2011 ανήλθε σε 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ωστόσο, την περασμένη εβδομάδα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι οι γερμανο-τουρκικές συμβάσεις θα ανασταλούν όσο συνεχίζονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Άγκυρας στη Συρία. Την Τρίτη, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε το τέλος της επιχείρησης μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στη ρωσική πόλη Σότσι.

​Ο ιστότοπος Navy Recognition ανέφερε από την πλευρά του ότι το πρώτο υποβρύχιο MILDEN αναμένεται να ολοκληρωθεί «στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του 2030», αλλά οι ημερομηνίες που δίνουν άλλα δημοσιεύματα κυμαίνονται από το 2030 έως το 2040. Το υποβρύχιο αναμένεται να διαθέτει ένα σύστημα προώθησης που τροφοδοτείται από κυψέλες υδρογόνου, επιτρέποντάς του να παραμένει βυθισμένο για εβδομάδες.

Η Τουρκία έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στόλο υποβρυχίων στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, πίσω μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Χάρη στη Συνθήκη του Μοντρέ του 1936, τα υποβρύχια άλλων χωρών δεν επιτρέπεται να διέρχονται από το Στενό του Βοσπόρου, τη μοναδική θαλάσσια διέξοδο προς τη Μαύρη Θάλασσα, προσφέροντας πλεονέκτημα στην Τουρκία.

Τα υποβρύχια δεν είναι το μοναδικό κομμάτι στρατιωτικού υλικού που αναπτύσσεται από την Άγκυρα. Τον Ιούνιο, η Τουρκία παρουσίασε το αεροσκάφος πέμπτης γενιάς TF-X, την απάντηση της Άγκυρας στα F-35, από το πρόγραμμα των οποίων απέκλεισε η Ουάσιγκτον την Άγκυρα λόγω της αγοράς των ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx