Πόλεμος δηλώσεων με την Αθήνα και επίδειξη ισχύος στην κυπριακή ΑΟΖ

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Στη Συρία οι συγκρούσεις είναι ένοπλες, αλλά στα δυτικά, στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, η ανταλλαγή διπλωματικών πυρών καλά κρατεί. Όπως πάντα, ο πόλεμος δηλώσεων ξεκίνησε από την Άγκυρα και σ’ αυτόν ενεπλάκη και ο Έλληνας πρωθυπουργός. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε στην ανακοίνωση υπουργείου Εξωτερικών της γείτονος, με την οποία κατηγόρησε την Ελλάδα για έκνομες πρακτικές αντιμετώπισης των προσφύγων και μεταναστών.

«Αυτοί που μεγαλοποίησαν το προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός. Νωρίτερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε «σκουπίδια» και «απαράδεκτους ισχυρισμούς» τα όσα αναφέρονται από το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας περί δήθεν απώθησης προσφύγων από την Ελλάδα προς την γείτονα, με βίαιες μεθόδους. Απηύθυνε, μάλιστα, έκκληση στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να είναι πολύ προσεκτικοί με αυτά τα θέματα «γιατί αφορούν την Ελλάδα κι όχι το ένα ή το άλλο κόμμα».

Ο Τούρκος πρόεδρος, πάντως, δεν δείχνει να πτοείται. Συνεχίζει άλλοτε με δικές του δηλώσεις κι άλλοτε δι’ αντιπροσώπων να εκβιάζει την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η τουρκική εισβολή στη Συρία έχει πλέον δείξει και τις προθέσεις του. Σχεδιάσει να δημιουργήσει στη «ζώνη ασφαλείας» στη βόρειο Συρία πρόσθετους οικισμούς για να εγκαταστήσει εκεί περίπου δύο εκατομμύρια Σύριους, αραβικής καταγωγής και σουνιτικού θρησκεύματος. Ζητάει, μάλιστα, για τον σκοπό αυτό ευρωπαϊκά χρήματα.

Πόλεμος δηλώσεων και Navtex

Μαζί με τα λόγια πάνε και οι πράξεις. Εν μέσω των τελετών που πραγματοποιήθηκαν στο Μαυσωλείο του Ατατούρκ, με την ευκαιρία της 96ης επετείου από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, η Άγκυρα επανήλθε με νέες επιδείξεις ισχύος. Δεσμεύει παράνομα περιοχές για ασκήσεις του Πολεμικού Ναυτικού της σε περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τα γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Φατίχ».

Με την πρώτη Navtex δεσμεύει περιοχή που βρίσκεται κοντά στο γεωτρύπανο «Φατίχ» για ασκήσεις σήμερα Τετάρτη. Με δεύτερη Navtex, η Τουρκία δέσμευσε επιπλέον περιοχή, επίσης στην περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας και εντός των τεμαχίων 1, 2, 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ. Σ’ αυτό το κλίμα, ο Ερντογάν συνδέθηκε ζωντανά με τη φρεγάτα «Γκιοκτσέαντα», η οποία συνοδεύει τα τουρκικά γεωτρύπανα, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην τελετή που διοργάνωσε χθες στο προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα για την τουρκική εθνική επέτειο.

Από την πλευρά της, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε Navtex για δύο νέες πολυεθνικές ναυτικές ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν κοντά στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις νοτιοδυτικά και δυτικά της Μεγαλονήσου. Ανακοίνωσε άσκηση στα τεμάχια 2, 3 και 13 της κυπριακής ΑΟΖ, σε περιοχή που επικαλύπτει και τον στόχο «Σουπιά». Εκεί τον Φεβρουάριο του 2018 τουρκικά πολεμικά σκάφη εμπόδισαν το γεωτρύπανο της ιταλική ΕΝΙ να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη γεώτρηση. Η Κύπρος δέσμευσε επίσης για διαδοχικές ασκήσεις και θαλάσσιο τμήμα δυτικά της Κύπρου κοντά στην περιοχή που βρίσκεται το «Φατίχ».

Το δόγμα δυόμιση πολέμων

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι τη δεκαετία του 1980 ο ανώτατος Τούρκος διπλωμάτης Σουκρού Ελεγκντάγκ είχε εισηγηθεί το «δόγμα δυόμιση πολέμων». Σύμφωνα με αυτό η Τουρκία πρέπει να είναι ικανή να διεξάγει έναν πόλεμο εναντίον της Ελλάδας, εναντίον της τότε ισχυρής Συρίας του Χαφέζ Αλ Άσαντ και μισό πόλεμο στο εσωτερικό της εναντίον των ανταρτών του PKK.

Από τη δεκαετία του 1980 έχει κυλήσει πολύ νερό. Σήμερα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Η Συρία είναι κατεστραμμένη από τον πολυετή πόλεμο, αλλά η Δαμασκός έχει καταφέρει να συγκροτήσει έναν εμπειροπόλεμο στρατό και κυρίως έχει ισχυρούς συμμάχους αποφασισμένους να πολεμήσουν μαζί της.

Η ειδοποιός διαφορά, όμως, είναι άλλη. Πριν 30 χρόνια, η Τουρκία ήταν το «αγαπημένο παιδί» της Δύσης, ο πολύτιμος σύμμαχος και το πολύτιμο γεωπολιτικό «οικόπεδο». Σήμερα, οι σχέσεις της Άγκυρας και με τις Ηνωμένες Πολιτείες και με την Ευρώπη είναι σε οριακό σημείο, κοντά στο όριο θραύσης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx