Που θα δημιουργηθούν κλειστά κέντρα κράτησης μεταναστών
15/11/2019Στο πλαίσιο του σχεδίου της για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος, η κυβέρνηση πιστεύει ότι με τη δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους αιτούντες άσυλο, θα δημιουργήσει αντικίνητρο για την άφιξη νέων μεταναστών. Κι αυτό, επειδή τώρα αυτοί εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι οι αιτήσεις λιμνάζουν για αρκετά χρόνια και ως εκ τούτου αυτοί παραμένουν νόμιμα στην Ελλάδα.
Οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν, επίσης, ότι η δημιουργία κλειστών φυλασσόμενων κέντρων θα αμβλύνει τις κλιμακούμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών. Μέχρι τώρα, σε κλειστά κέντρα, όπως η Αμυγδαλέζα, κρατούνται μόνο όσοι είναι υπό απέλαση.
Με τη διάταξη του Άρθρου 46 του νέου νόμου για το άσυλο εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη η δυνατότητα κράτησης αυτού που έχει υποβάλει αίτηση για άσυλο. Η κράτηση αυτή μπορεί να διαρκέσει έως 18 μήνες ή –κατά μια άλλη ερμηνεία– έως 36 μήνες. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να μετατρέψει οκτώ στρατόπεδα σε κλειστά κέντρα για μετανάστες που δεν διαθέτουν προσφυγικό προφίλ.
Τα στρατόπεδα που θα χρησιμοποιηθούν γι’ αυτόν τον σκοπό είναι το 547ο Τάγμα Πεζικού στο Ρέθυμνο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Εφοδιασμού Μεταφορών στη Σπάρτη, το 9ο Σύνταγμα Πεζικού στην Καλαμάτα, το 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ στην Τρίπολη, το Κέντρο Εκπαίδευσης Μηχανικού στο Ναύπλιο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροβολικού στη Θήβα, ή εναλλακτικά το Κέντρο Εκπαίδευσης Υλικού Πολέμου στην Λαμία, το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι και το Κέντρο Υγειονομικού στην Άρτα. Σύμφωνα με πληροφορίες, πέντε τουλάχιστον από αυτά τα στρατόπεδα θα επιλεγούν κατά τρόπο που να διασφαλίζεται πως οι αλλοδαποί δεν θα ξεπερνούν το 1% του πληθυσμού της κάθε περιφέρειας.
Αυστηρότητα προς πάσα κατεύθυνση
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επιδείξει αυστηρότητα προς όλες τις κατευθύνσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει και προς Έλληνες που υιοθετούν ρατσιστικές συμπεριφορές, αλλά και προς μετανάστες που αρνούνται να υπακούσουν στους κανόνες και που ενδεχομένως θα αντιδράσουν στη νέα πολιτική. Υπάρχουν δύο ενδεικτικά περιστατικά.
Το πρώτο είναι η διαγραφή του στελέχους της ΝΔ στην Κοζάνη Ιωάννη Σαντετσίδη, με αφορμή ανάρτηση που είχε δημοσιεύσει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook για τους πρόσφυγες, προτρέποντας τις Αρχές «να τους ρίξουν στο Αιγαίο». Στη συνέχεια, υποστήριξε ότι εννοούσε μόνο τους τζιχαντιστές.
Το Μέγαρο Μαξίμου έχει διαμηνύσει, πάντως, στα γαλάζια στελέχη να μείνουν μακριά από τα μπάρμπεκιου και από κάθε εκδήλωση που χαρακτήρισε βλακώδη και απάνθρωπη. Η παραπάνω διαγραφή είναι προειδοποίηση και για όσα στελέχη με δηλώσεις τους χαϊδεύουν τα αυτιά όσων αντιδρούν. Με εντολή του πρωθυπουργού έμειναν μακριά τα στελέχη και από την ανεκδιήγητη παρέμβαση του Γιαννούλη, δίχως να ασχοληθούν ιδιαίτερα μαζί του.
Μηδενική ανοχή στην παρανομία
Όπως προαναφέραμε, δεν θα γίνουν ανεκτές και συμπεριφορές μεταναστών που παραβαίνουν τους νόμους και τους κανόνες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το πρόσφατο περιστατικό, όταν μετανάστες αντέδρασαν διότι τους είχαν πει ότι μεταφέρονται στη βόρεια Ελλάδα. Αρνούνταν να κατεβούν από το λεωφορείο, παρά τις διαβεβαιώσεις που τους έδιναν ότι μόλις ηρεμήσουν τα πράγματα θα τους μεταφέρουν στον αρχικό προορισμό.
Με το νέο νόμο που μπαίνει σε εφαρμογή από την 1 Ιανουαρίου του 2020 τέτοιες συμπεριφορές θα αποτελούν λόγο ακόμη και άρνησης ασύλου και επιστροφής στις χώρες προέλευσης. Επίσης, θα καθιερωθούν σε όλες τις δομές house rools, δηλαδή καθορισμένοι κανόνες. Δηλαδή, οι δομές θα πάψουν να είναι ξέφραγο αμπέλι, όπως σε μεγάλο βαθμό είναι μέχρι τώρα. Η καθυστέρηση εφαρμογής του νέου νόμου οφείλεται στο ότι πρέπει να οργανωθεί το νέο σύστημα χορήγησης ασύλου για να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή.