Η πολιτική Τραμπ στην Ασία

Η πολιτική Τραμπ στην Ασία

του Μένιου Τασιόπουλου  – 

Μετά από παλινωδίες, οι οποίες εκ των πραγμάτων θόλωσαν το τοπίο, το τελευταίο τηλεοπτικό διάγγελμα του προέδρου Τραμπ δίνει ένα πρώτο στίγμα για την αμερικανική εξωτερική πολιτική. Σχετικά με το Αφγανιστάν, ο Λευκός Οίκος δείχνει να απομακρύνεται από τη στρατηγική να δομήσει ένα νέο έθνος στο Αφγανιστάν, όπως ήταν η αρχική φιλοδοξία.

Οι πρόσθετες δυνάμεις θα σταλούν για να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία. Ουσιαστικά για να μην επιτραπεί στις δυνάμεις του Χαλιφάτου (ISIS) να υποχωρήσουν από τη Μεσοποταμία και να βρουν καταφύγιο στα βουνά των Ταλιμπάν, όπως παλαιότερα είχαν κάνει δυνάμεις της Αλ Κάιντα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στόχος είναι, επίσης, να μην κατορθώσει το Ιράν να διεισδύσει στο Αφγανιστάν και να δημιουργήσει εκεί ερείσματα.

Η αμερικανική παρεμβολή στην Ασία

Τελικώς, η Ουάσιγκτον δείχνει να καταλήγει στην επιλογή να δομήσει μια στρατηγική συμφωνία με την Κίνα. Η επιλογή αυτή υπαγορεύεται και από την πρόθεση να αποτρέψει μία στρατηγική σύγκλιση Ρωσίας-Κίνας-Ινδίας, η οποία θα έχει και στρατιωτική διάσταση, στο πλαίσιο του «Συμφώνου της Σαγκάης». Ας σημειωθεί ότι και οι τρείς μεγάλες δυνάμεις της Ασίας διαθέτουν πυρηνικά.

Παρά τις συμμαχικές σχέσεις, η Ουάσιγκτον φαίνεται πως ανοίγει μέτωπο με το Πακιστάν, το οποίο θεωρεί (δικαίως) ως χώρα υποστήριξης της τρομοκρατίας. Η επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Πακιστάν είναι ένας ακόμη πονοκέφαλος για την Τουρκία του Ερντογάν, με την έννοια ότι ενισχύει την τάση απομόνωσής της.

Η εμπεδωμένη σχέση Πακιστάν-Τουρκίας αφορά και την κινητικότητα των εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων στη διαδρομή από τη Μεσοποταμία στο Αφγανιστάν. Στο γεωπολιτικά κρίσιμο μέτωπο των αμερικανοτουρκικών σχέσεων τα ερωτήματα παραμένουν.

Συνδέονται με την ανάδυση του κουρδικού παράγοντα, την ισορροπία στο τρίγωνο Τουρκία-Ιράν-Ιράκ και βεβαίως στο βαθμό και στην ένταση της ρωσικής παρουσίας στη Μέση Ανατολή. Παρουσία που, βεβαίως, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το γεγονός ότι η Άγκυρα δείχνει την πρόθεση να συμπράξει υπό όρους με τον άξονα Μόσχα-Τεχεράνη.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx