Ο γάμος με τους Ελληνοκύπριους και τα έγγραφα του Φόρεϊν Όφις
09/04/2021Αυτός ο περίεργος τύπος, που επέβαλε η Άγκυρα στα κατεχόμενα, ο Ερσίν Τατάρ, έχει μάθει να απαγγέλει τον αμανέ, που του έχει γράψει το καθεστώς Ερντογάν. Ενόψει της άτυπης Πενταμερούς Διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Τατάρ θέλησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Απέφυγε να υιοθετήσει διπλωματική γλώσσα και έκλεισε το όποιο παράθυρο συνεννόησης. Κι αυτά, τα οποία λέγει συχνά-πυκνά, τα διατυπώνει λίγα 24ωρα πριν την άφιξη στη Λευκωσία της απεσταλμένης του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ.
«Κανείς δεν μπορεί να μας εξαναγκάσει σε έναν άλλο γάμο. Μετά από όλες εκείνες τις εξαντλημένες και χαμένες ευκαιρίες σε διάφορες συνομιλίες για ομοσπονδία, κανείς απ’ εδώ και μπρος δεν μπορεί να αναγκάσει τον τουρκοκυπριακό λαό να παρεκκλίνει από τον σωστό δρόμο με κάποια οικονομικά ρουσφέτια. Κανείς δεν μπορεί να αποκόψει τον τουρκοκυπριακό λαό από τη μητέρα πατρίδα», είπε ο εγκάθετος της Άγκυρας.
Δεν θέλει, όπως αναφέρει, νέο γάμο με τους Ελληνοκύπριους και επιλέγει το κατοχικό στάτους κβο. Ο Τατάρ δεν λέγει κάτι διαφορετικό από εκείνο, το οποίο έλεγε από το 1974 και εντεύθεν η τουρκική πλευρά. Πρόκειται για ένα σχέδιο, το οποίο διαμορφώθηκε πολύ πριν από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, γι αυτό και την υπονόμευσαν τόσο έντονα και άγρια. Ο Ερσίν Τατάρ, είναι πολιτικό παιδί του Ραούφ Ντενκτάς, τη ρητορική και το αφήγημα εκφράζει απόλυτα. Βέβαια, μπορεί να είναι καλός μαθητής, αλλά έχουν να πουν πως θέλει πάντα κάποιον δίπλα του, για να τον διορθώνει και να μην ξεφεύγει από την γραμμή.
Μαύρη λίστα
Ο νυν κατοχικός ηγέτης, όπως είναι γνωστό, έζησε πολλά χρόνια στη Βρετανία, στην οποία απέκτησε μεγάλο φάκελο, λόγω της εμπλοκής του στην πολύκροτη υπόθεση του μεγαλοαπατεώνα Ασίλ Ναδίρ (εταιρεία Πόλυ Πεκ). Για κάποιο λόγο, που μάλλον τον γνωρίζουν στο Φόρεϊν Όφις, ο φάκελος αποσύρθηκε και έχει αρθεί και η οδηγία απαγόρευσης εισόδου του στη Βρετανία.
Οι εξηγήσεις θα δοθούν, ενδεχομένως, όταν θα αποχαρακτηριστούν έγγραφα του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά από αρκετά χρόνια. Θα έχουν ενδιαφέρον για το τι μεσολάβησε και βγήκε από την “μαύρη λίστα” κι εάν υπάρχει κάποια συμφωνία. Ή ήταν ρουσφέτι του Λονδίνου στην Άγκυρα; Σημειώνεται πως η εξέλιξη αυτή έγινε όταν ήταν ψευδοπρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος.
Το θέμα, βέβαια, δεν είναι ο Τατάρ ή ο εκάστοτε κατοχικός ηγέτης, αλλά η τουρκική πολιτική σε βάρος Ελλάδος και Κύπρου. Οι κατοχικοί ηγέτες είναι αναλώσιμοι, όχι όμως η επεκτατική στρατηγική της Άγκυρας, που είναι διαχρονική και απλά επικαιροποιείται. Ο Τατάρ, με εντολές Τουρκίας, δηλώνει πως δεν θέλει γάμο, αλλά ξεχωριστό κράτος. Κράτος-προτεκτοράτο της Τουρκίας, η οποία όπως είναι γνωστό θέλει όλη την Κύπρο προτεκτοράτο της. Τα υπόλοιπα στην άτυπη Πενταμερή Διάσκεψη, στη Γενεύη (27-29 Απριλίου).