Παίζει με τα νεύρα όλων ο Ερντογάν στη βόρεια Συρία
27/11/2019Το θέμα των «εγκλημάτων πολέμου» στην βόρεια Συρία, μετά την νέα επιχείρηση που διέταξε ο Ερντογάν τον Οκτώβριο, επανέρχεται στο προσκήνιο από το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει το “ζεστό-κρύο” σχετικά με το ενδεχόμενο νέας δράσης, προκαλώντας την Μόσχα, αλλά και τους δυτικούς συμμάχους του.
Το σχέδιο του Ερντογάν ήταν βέβαια σαφές από την αρχή: εισβολή στη βόρεια Συρία, δημιουργία “ζώνης ασφαλείας”, απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την περιοχή και μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Αυτή η τελευταία μάλιστα, με τέτοιον τρόπο, ώστε να αλλοιωθεί η πληθυσμιακή σύνθεση των κουρδικών περιοχών.
Έκδηλες ήταν όμως και οι προθέσεις σε ότι αφορά την αντιμετώπιση των πολιτών στην “ζώνη ασφαλείας”. Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της εισβολής, Σύροι αντάρτες, με την υποστήριξη Τούρκων στρατιωτών, επιδόθηκαν σε εκτελέσεις στελεχών κουρδικών κομμάτων. Σήμερα, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει, εκ νέου, «εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες» και «απαλλοτριώσεις» περιουσιών στην περιβόητη “ζώνη ασφαλείας” του Ερντογάν.
Εγκλήματα πολέμου με …ασφάλεια
Η διεθνής ΜΚΟ καλεί την Άγκυρα να ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφήνει υπόνοιες για «εγκλήματα πολέμου» στις περιοχές που βρίσκονται πλέον υπό τον τουρκικό έλεγχό. Το Παρατηρητήριο αναφέρεται μάλιστα, λεπτομερώς, στις βιαιότητες που διαπράττουν οι υποστηριζόμενοι από την Τουρκία Σύροι αντάρτες, οι οποίοι μάχονται κατά του Άσαντ.
Καταγγέλλοντας «εκτελέσεις, λεηλασίες και παρεμπόδιση εκτοπισμένων να επιστρέψουν στα σπίτια τους», η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) για τη Μέση Ανατολή Σάρα Λία Ουίτσον σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «η “ζώνη ασφαλείας” που προτείνει η Τουρκία δεν θα είναι ασφαλής». Παραλλήλως, κατηγορεί τις ομάδες που χρησιμοποιεί η Τουρκία για την διοίκηση των περιοχών εντός της “ζώνης ασφαλείας”, δηλαδή τους Σύρους αντικαθεστωτικούς αντάρτες, ότι «παραβιάζουν τα δικαιώματα των αμάχων και κάνουν διακρίσεις βάσει της εθνικότητας».
Την ίδια ώρα οι Σύροι αντάρτες δεν είναι σε θέση να διευκρινίσουν ούτε την τύχη των ατόμων που εργάζονται σε ανθρωπιστικές οργανώσεις στην περιοχή και έχουν εξαφανιστεί. Από την άλλη, η τουρκική κυβέρνηση πανηγυρίζει για τον επαναπατρισμό μερικών δεκάδων εκτοπισμένων από την Τζαραμπλούς σε περιοχές της “ζώνη ασφαλείας” και άλλων τόσων Σύρων προσφύγων που πέρασαν τα σύνορα και επέστρεψαν.
Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι οι Σύροι πρόσφυγες που επαναπατρίζονται, φεύγουν από την Τουρκία με την θέλησή τους, ωστόσο, πολλές ΜΚΟ κατηγορούν την τουρκική κυβέρνηση ότι τους στέλνει πίσω με τη βία. Όλα αυτά δεν εμποδίζουν τον Ερντογάν να γκρινιάζει μια προς τους Ρώσους και μια προς τους Αμερικανούς, ότι δεν τηρούν τις συμφωνίες και ότι οι Κούρδοι μαχητές δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως από την τουρκική μεθόριο.
“Μαδάει μαργαρίτα” ο Ερντογάν
Αφορμή γι’ αυτό είναι και οι συχνές επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα που σημειώνονται εντός της “ζώνης ασφαλείας” και που η Άγκυρα αποδίδει στην κουρδική πολιτοφυλακή YPG. Οι επιθέσεις αυτές επικεντρώνονται κυρίως στην Τελ Αμπιάντ, μια πόλη που απέχει μόλις έξι χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Τουρκία και που οι κάτοικοί της την εγκατέλειψαν με την έναρξη της τουρκικής εισβολής στις 9 Οκτωβρίου.
Η τουρκική ηγεσία απειλεί παραλλήλως με νέα επιχείρηση, αν δεν τηρηθούν οι συμφωνίες με την Ουάσιγκτον και τη Μόσχα. Το είπε ο Τσαβούσογλου, το είπε και ο Ερντογάν, η Άγκυρα ωστόσο υπαναχώρησε, όταν η Μόσχα ανακοίνωσε ότι δεν έχει ενημερωθεί για κάτι τέτοιο και ζήτησε εξηγήσεις. Μόλις την περασμένη Δευτέρα, τουρκική πηγή ασφαλείας δήλωνε πάντως, ότι η Τουρκία συμμορφώνεται πλήρως με τις συμφωνίες, παρά τις κατηγορίες της για ολιγωρία των Αμερικανών και των Ρώσων. Η ίδια πηγή υποστήριζε, ότι οι επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού περιορίζονται σε απαντήσεις επιθέσεων των Κούρδων μαχητών, στο πλαίσιο της αυτοάμυνας.
Ένα εικοσιτετράωρο αργότερα, ωστόσο, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ερντογάν, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει την «αντιτρομοκρατική» στρατιωτική επιχείρηση της στη βόρεια Συρία μέχρι να εκπληρωθούν οι στόχοι της. Το Συμβούλιο επανέλαβε τις τουρκικές ενστάσεις σε ό,τι αφορά την τήρηση των συμφωνιών από την Μόσχα και την Ουάσινγκτον, βάζοντας και πάλι θέμα απομάκρυνσης των Κούρδων, κυρίως από την Μανμπίζ και την Ταλ Ριφάτ.
Κάλεσε μάλιστα την διεθνή κοινότητα να συνδράμει την Τουρκία στο έργο της για «ασφαλή και σε εθελοντική βάση επιστροφή Σύρων στην πατρίδα τους, χωρίς καμία διάκριση σε εθνότητα και θρησκεία»! Όλα αυτά βεβαίως την ώρα που το «ασφαλής», το «εθελοντική» και το «χωρίς διάκριση» αμφισβητούνται διεθνώς.