Απέχει από τον σχηματισμό κυβέρνησης ο Σιστάνι – Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράκ

Ιράκ: Στο στόχαστρο διαδηλωτών ΗΠΑ και Ιράν

Ο ανώτατος σιίτης ιερωμένος του Ιράκ, ο Μεγάλος Αγιατολάχ Άλι αλ Σιστάνι, δήλωσε σήμερα ότι απέχει από τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Την ίδια ώρα, βασικό αίτημα των διαδηλωτών, που μετέχουν για περισσότερους από δύο μήνες στις μαζικές κινητοποιήσεις, είναι η αποχώρηση όλης της άρχουσας τάξης.

Ο 89χρονος Σιστάνι θεωρείται ότι ανεβάζει και κατεβάζει πρωθυπουργούς στο Ιράκ, μετά την αμερικανική επέμβαση του 2003 και την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν. Σήμερα, ωστόσο, δήλωσε δια του εκπροσώπου του ότι δεν έχει “κανέναν ρόλο” και δεν “μετέχει” στις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης γίνονται υπό την αιγίδα απεσταλμένων της Τεχεράνης. Πρόκειται για τον Ιρανό στρατηγό Κασέμ Σολεϊμανί και τον σιίτη αξιωματούχο της λιβανέζικης Χεζμπολάχ που είναι αρμόδιος για το Ιράκ, Μοχαμέντ Καουθαρανί.

Ο εκπρόσωπος του Σιστάνι δήλωσε πάντως ότι ο «διορισμός πρωθυπουργού θα πρέπει να γίνει χωρίς οποιαδήποτε ξένη ανάμειξη». Από την πλευρά τους οι διαδηλωτές έχουν δηλώσει ξεκάθαρα ότι θα αρνηθούν οποιονδήποτε επικεφαλής κυβέρνησης, τον οποίο έχουν ξαναδεί. Παραλλήλως ζητούν νέο Σύνταγμα και μια νέα πολιτική τάξη, καθώς με τη σημερινή, η οποία ήταν ίδια για 16 χρόνια, εξανεμίστηκε ποσό ίσο με το διπλάσιο του ΑΕΠ της χώρας εξαιτίας της διαφθοράς.

Την περασμένη  Κυριακή το κοινοβούλιο αποδέχθηκε την παραίτηση του πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ-Μάχντι, ικανοποιώντας ένα από τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών. Ο Μάχντι παραμένει ωστόσο πρωθυπουργός έως ότου μια νέα κυβέρνηση αναλάβει καθήκοντα.

Σήμερα χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν ξανά στους δρόμους στο νότιο τμήμα του Ιράκ σε νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις με το ίδιο αίτημα, αυτό της αλλαγής της άρχουσας τάξης, και σε διαμαρτυρία για την ανεργία που πλήττει έναν νέο στους τέσσερις, την ενδημική φτώχεια και τις ξένες αναμείξεις στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, ιδιαίτερα αυτή του Ιράν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx