Η τουρκική επιθετικότητα σε αριθμούς – Οι παραβιάσεις 2009-2019 διαψεύδουν τον Μητσοτάκη

Η τουρκική επιθετικότητα σε αριθμούς - Οι παραβιάσεις την περίοδο 2009-2019, Βαγγέλης Γεωργίου

«Δεν θα επιτρέψουμε καμία τουρκική δραστηριότητα που να παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην “The Globe and Mail” λίγες μέρες πριν επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Δυστυχώς, τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε και παρουσιάζουμε δείχνουν ότι οι δηλώσεις του πρωθυπουργού τον εκθέτουν, όπως και όλους τους προκατόχους του.

Τα δεδομένα του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας δείχνουν τη μεγάλη εικόνα: H Τουρκική Πολεμική Αεροπορία έχει προσβάλει τα ελληνικά σύνορα πάνω από 22.000 φορές μέσα σε 11 χρόνια! Καύσιμα, ώρες πτήσης και ανθρώπινες ζωές είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνει το μοναδικό μέλος του NATO και της ΕΕ που δέχεται έμπρακτη απειλή πολέμου. Τα πρόσφατα ρεπορτάζ σχετικά με τις εισβολές των τουρκικών μαχητικών αποτελούν την άκρη της κορυφής του παγόβουνου.

Είναι εντυπωσιακός ο αριθμός των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, δηλαδή πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικούς αιθέρες δίχως άδεια πτήσης. Οι Τούρκοι έχουν πραγματικά αποθρασυνθεί καθώς μετά το 2016 ανέβασαν σχεδόν κατακόρυφα τις παραβιάσεις. Ενώ το 2009 ο αριθμός των τελευταίων ήταν στο 1.678, το 2019 έκλεισε με σχεδόν 4.813 παραβιάσεις! Αν πάρουμε ως βάση το 2013, τότε μιλάμε για μια αύξηση της τάξης του 756 %!

Το στοιχείο όμως που δείχνει τις πραγματικές αναβαθμισμένες αναθεωρητικές προθέσεις της Άγκυρας είναι τα αδιανόητα ποσοστά των θαλάσσιων παραβιάσεων. Από το 2009 μέχρι σήμερα, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει σημειώσει 2.257 % αύξηση στις παραβιάσεις! Πρόκειται για μια δυσανάλογα μεγαλύτερη διαφορά συγκριτικά με τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στους αιθέρες.

Οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας έχουν επίσης σταθερά ανοδική πορεία. Με αυτόν τον τρόπο, οι Τούρκοι θέλουν να αμφισβητήσουν το -κυριαρχικό- δικαίωμα της Ελλάδας να ελέγχει το FIR της, κατ’ εφαρμογή της ICAO ήδη από τη δεκαετία του 1950. Σημειώνεται εδώ ότι ο Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) έχει αναθέσει στην Ελλάδα την αρμοδιότητα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και της παροχής πληροφοριών πτήσεων εντός του FIR Αθηνών.

Ωστόσο, οι Τούρκοι παίζουν καθημερινά με τις ζωές ανθρώπων που βρίσκονται στον αέρα καθώς στέλνουν τα μαχητικά τους στις ελληνικές περιοχές πληροφοριών πτήσης (FIR) αρνούμενοι να ενημερώσουν τους Έλληνες που θα πετάξουν τα αεροπλάνα τους. Εύλογα, είναι πιθανό ενδεχόμενο να συγκρουστεί ένα μαχητικό ακόμα και με πολιτικό αεροσκάφος.

Ειδικά το 2019, αυξήθηκε ανησυχητικά και ο αριθμός των εμπλοκών ελληνικών και τουρκικών αεροσκαφών. Εμπλοκές συμβαίνουν όταν υπάρχει αντίδραση των Τούρκων πιλότων στις προειδοποιήσεις των Ελλήνων να αποχωρήσουν από τον ελληνικό εναέριο χώρο. Είναι το τελικό και κάποιες φορές μοιραίο στάδιο των λεγόμενων αναχαιτίσεων. Τότε, οι Έλληνες πιλότοι αναγκάζονται να πραγματοποιήσουν ελιγμούς ώστε να έρθουν σε απόσταση βολής όπλων έχοντας το τακτικό πλεονέκτημα. Σε αυτό το σημείο, ή θα βάλει ο Θεός το χέρι του ή ο πιλότος το δικό του στο κόκκινο κουμπάκι.

400 εμπλοκές μέσα στο 2019

Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία πάντα απογειώνει οπλισμένα μαχητικά όταν πρόκειται για αναχαιτίσεις –για παν ενδεχόμενο– και αυτό οι Τούρκοι το γνωρίζουν. Το 2014 οι Τούρκοι προκάλεσαν μόνο 14 εμπλοκές ενώ το 2019 ο αριθμός έφυγε στα ύψη, 406 εμπλοκές. Το γεγονός ότι μέσα στο 2019 οι Τούρκοι ανάγκασαν τους Έλληνες σε τόσες εμπλοκές, ενδεχομένως να μαρτυρά και μια έλλειψη φόβου των Τούρκων παρά την ανωτερότητα των ελληνικών πληρωμάτων. Το “ατύχημα” όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμβεί.

Αναμφίλεκτα, ο τεράστιος αριθμός παραβιάσεων και αντίστοιχων αναχαιτίσεων κοστίζει πολλά χρήματα στον ελληνικό προϋπολογισμό. Οπωσδήποτε, ο Ελληνικός Στρατός θα διέθετε ούτως ή άλλως κονδύλια για εκπαίδευση (καύσιμα) -πολύ πιο μετρημένα βέβαια- ώστε να συμπληρώσουν τις απαιτούμενες ώρες πτήσης οι Έλληνες πιλότοι.

Ωστόσο, η εκπαίδευση με πραγματικό εχθρό δεν μπορεί να τεθεί υπό έλεγχο. Το οικονομικό κόστος μπορεί να ξεπεράσει το αναμενόμενο καθώς οι αναχαιτίσεις είναι απρόβλεπτες χρονικά. Το σημαντικότερο επίσης είναι ότι μπορεί να στοιχίσει ανθρώπινες ζωές, όπως συνέβη με τον σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη το 2006.

Οι Τούρκοι έχουν εκτοξεύσει και τον αριθμό των πτήσεων πάνω από ελληνικό έδαφος. Τη χρονιά του αποτυχημένου πραξικοπήματος η Τουρκική Αεροπορία πέταξε 57 φορές πάνω από ελληνικά εδάφη. Το 2019 όμως ξεπέρασε κάθε προηγούμενο καθώς πραγματοποίησε 124 υπερπτήσεις!

Ο αναλογικά χαμηλός αριθμός των αεροσκαφών που εισβάλλουν στην ελληνική επικράτεια αποδίδεται στο γεγονός ότι η Τουρκική Αεροπορία περνάει όντως μεγάλη κρίση λόγω των εκκαθαρίσεων. Λίγα αεροσκάφη σημαίνει λιγότεροι πιλότοι να τα πιλοτάρουν. Βέβαια, μετά το 2016 φαίνεται σταδιακά να “συνέρχεται” η κατάσταση, αλλά η εξυγίανση της τουρκικής αεροπορίας είναι μια διαδικασία που θα τραβήξει πολλά χρόνια ακόμα.

1000 φορές καλύτεροι

Εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς. Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία δεν κάνει παραβιάσεις; Η απάντηση είναι όχι και η εξήγηση είναι λογική. Παρατηρώντας τις τουρκικές παραβιάσεις και υπερπτήσεις, γνωρίζουμε ότι αυτές δεν γίνονται τόσο σε μεγάλα νησιά όσο σε μικρά και φυσικά πάνω από θάλασσα.

Στην περίπτωση που καταρριφθεί τουρκικό αεροπλάνο οι Τούρκοι δεν θα ήθελαν σε καμία περίπτωση να εντοπιστούν συντρίμμια του –σε ξηρά- διότι έτσι θα αποκαλυφθεί με στοιχεία ότι εκείνοι είναι οι “εισβολείς”. Για τον ίδιο λόγο, λοιπόν, δεν κάνει παραβιάσεις η ελληνική αεροπορία σε τουρκικό έδαφος καθώς η Τουρκία δεν διαθέτει ανοιχτούς θαλάσσιους χώρους για να βολοδέρνουν τα ελληνικά μαχητικά. Οπωσδήποτε, η εισβολή ελληνικών μαχητικών στην τουρκική ενδοχώρα δεν… προβλέπεται διότι δεν ωφελεί σε τίποτα, παρά μόνο κίνδυνο θα δημιουργούσε.

Από τη δεκαετία του 1970, που ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγκλαγιανγκίλ παραδεχόταν ενώπιον των Ευρωπαίων ότι «η ελληνική πολεμική αεροπορία είναι 1000 φορές καλύτερη από την τουρκική» έχουν περάσει δεκαετίες. Η ελληνική αεροπορία ενδέχεται τα επόμενα χρόνια να μην διατηρήσει το πάνω χέρι αν λάβουμε σοβαρά υπόψιν τις πολιτικές-εξοπλιστικές εξελίξεις τω τελευταίων ετών.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx