Η Αυγή, το Μαξίμου και τα συντροφικά μαχαιρώματα
13/10/2016Ενόψει του συνεδρίου, τα κομματικά στελέχη επαναλάμβαναν δημόσια σαν σε συγχορδία ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που δεν φοβάται τον εσωκομματικό διάλογο». Η πραγματικότητα, όμως, ήταν κάπως διαφορετική. Όλοι είχαν στραφεί εναντίον όλων, χωρίς να τηρούνται ούτε τα προσχήματα. Τα συντροφικά “μαχαιρώματα” δίνουν και παίρνουν και απ’ αυτή τη διαμάχη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει η Αυγή. Εδώ και καιρό, άλλωστε, η εφημερίδα έχει εμμέσως πάρει θέση στην παρασκηνιακή σύγκρουση που μαίνεται μεταξύ του κυβερνητικού ΣΥΡΙΖΑ και του κομματικού μηχανισμού.
Μέχρι τώρα, αυτού του είδους οι τριβές έμεναν περιορισμένες στον κομματικό μικρόκοσμο. Η δημοσίευση της δημοσκόπησης, που έδινε ισχυρό προβάδισμα στη ΝΔ, όμως, έφερε με ένταση το πρόβλημα στην επιφάνεια. Τα προσχήματα έπεσαν και η μέχρι τότε υποφώσκουσα αντίθεση βγήκε στην επιφάνεια όταν –σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες– το Μαξίμου έστειλε το μήνυμα στη διεύθυνση της εφημερίδας ότι η χρηματοδότηση του ελλειμματικού προϋπολογισμού της θα σταματήσει. «Δεν είναι σύμπτωση, βεβαίως, ότι λίγο μετά το τελεσίγραφο του Μαξίμου, δημοσιεύθηκε η επίμαχη δημοσκόπηση», μας είπε κυβερνητικό στέλεχος.
Η δημοσίευση της επίμαχης δημοσκόπησης, όμως, άνοιξε τον ασκό του Αιόλου. Η επίσημη απάντηση του Μαξίμου στον θόρυβο που προκλήθηκε ήρθε μέσω ενός non paper που επιχειρεί να αποδομήσει την αξιοπιστία των δημοσκοπήσεων. Στο non paper παρατίθεται σειρά δημοσκοπήσεων και για το δημοψήφισμα και για τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, οι οποίες απέτυχαν παταγωδώς να προσεγγίσουν το αποτέλεσμα.
[quote pull=”center”]Τα πραγματικά αισθήματα του πρωθυπουργικού επιτελείου αποτύπωσε, όμως, γλαφυρά το διαδικτυακό σχόλιο που ανέβασε ο Παύλος Πολάκης στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. «Άντε πάλι με τις δημοσκοπήσεις… Για να τελειώνουμε: ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΧΑΝΟΥΜΕ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΕΚΛΟΓΕΣ!! Αντιληπτόν;;»[/quote]
Την επόμενη ημέρα μετά τη δημοσίευσή της πραγματοποιήθηκε πρωινή σύσκεψη στο Μαξίμου με κεντρικό ζήτημα –τί άλλο;– την επίμαχη δημοσκόπηση. Όπως μας είπε πηγή κατά τη διάρκεια της σύσκεψης «μπορούσε κανείς να κόψει την ένταση με το μαχαίρι»! Αν και σύμφωνα με πληροφορίες, ακούστηκαν αρκετά “γαλλικά”, αποφασίστηκε ομόφωνα η οργή και η ενόχλησή να παραμείνει στους τέσσερις τοίχους του πρωθυπουργικού γραφείου. Όπως μας είπε κυβερνητική πηγή, «σε αντίθεση με την Αυγή που ενόψει του κομματικού συνεδρίου προσπαθεί να διαμόρφωσει κλίμα, κάποιες φορές άγαρμπα, το Μαξίμου αποφάσισε να δώσει τουλάχιστον δημόσια τόπο στην οργή».
Αυτό, όμως, που εξαγρίωσε τον Αλέξη Τσίπρα ήταν ότι η Αυγή δεν προειδοποίησε το Μαξίμου πως έρχεται δημοσκοπική καταιγίδα. Δεν παραβλέπει και το γεγονός πως η εφημερίδα επέλεξε να ακουμπήσει ιδιαίτερα καυτά ζητήματα, όπως η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η άποψη των πολιτών ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα έπρεπε να είναι περισσότερες από τέσσερις.
Στέλεχος του Μαξίμου χαρακτήρισε την απόφαση της κομματικής εφημερίδας «χτύπημα κάτω από την ζώνη» και «βέλος στη φαρέτρα της αντιπολίτευσης». Η ίδια πηγή, μάλιστα, υποστηρίζει ότι είναι πλέον εμφανές πως η διευθυντική ομάδα της εφημερίδας έχει τη δική της ατζέντα, που σε κάποια σημεία έρχεται σε αντίθεση με την κυβερνητική. «Είναι ξεκάθαρη η τακτική που ακολουθούν. Στηρίζουν την κυβέρνηση με αστερίσκους και υποσημειώσεις και αυτό φάνηκε πια ξεκάθαρα».
Ενδεικτικό, όμως, του πως αντιμετωπίζει και το Μαξίμου την Αυγή, είναι ότι κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης χαρακτήρισε τη δημοσίευση της επίμαχης δημοσκόπησης ως «ύστατη προσπάθεια μίας εφημερίδας που απευθύνεται αποκλειστικά στο στενό κομματικό ακροατήριο. Ούτε μπορεί ούτε θέλει να εκφράσει τους ψηφοφόρους που μας έστειλαν στην κυβέρνηση».
Πράγματι, τους τελευταίους μήνες έχει γίνει σαφές ότι ιδεολογικό χάος χωρίζει την εφημερίδα από πολλά στελέχη της κυβέρνησης. Τα διευθυντικά στελέχη της εφημερίδας, όπως και η ομάδα των “53”, υποστηρίζουν εμμέσως ότι στο Μαξίμου μοιάζουν να έχουν λησμονήσει τις αριστερές καταβολές τους. Ισχυρίζονται ότι με την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο θα χάνει συνεχώς εκλογικό έδαφος, αλλά θα πέσει στα βράχια, επιστρέφοντας σε μονοψήφια εκλογικά ποσοστά.
Κομματικές πηγές υποστηρίζουν ότι η Αυγή, όπως και κάποιες εσωκομματικές τάσεις, θα ήθελε πρόωρες εκλογές, καθώς πιστεύουν ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ φύγει εγκαίρως από την εξουσία θα διατηρήσει ένα σημαντικό κομμάτι της εκλογικής επιρροής του. Οι ίδιες πηγές είναι που ερμηνεύουν τη δημοσίευση της επίμαχης δημοσκόπησης σαν ένα καμπανάκι προς τον Αλέξη Τσίπρα.
Στην απέναντι όχθη, ενισχύεται η άποψη ότι η Αυγή όχι μόνο «κοστίζει πολύ», αλλά και «βάζει τρικλοποδιές». Αυτός είναι και ο λόγος που έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, αλλά και προειδοποιήσεις στη διεύθυνση της εφημερίδας να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά, καθώς δεν θα συνεχιστεί για πολύ να την κουβαλάει το κόμμα στους ώμους του. Όπως προαναφέραμε, μία πρόσφατη τέτοια ωμή προειδοποίηση εξόργισε τα στελέχη της εφημερίδας.
Το επεισόδιο με την Αυγή εμπλέκεται στον ευρύτερο ακήρυχτο εσωκομματικό πόλεμο, στο πλαίσιο του οποίου δεσπόζουν ως άτυποι “στρατηγοί” ο Νίκος Παππάς και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Ο πρώτος συγκεντρώνει κριτικές ότι «εμφανίζεται να κυβερνά μόνος του», κρατώντας το κόμμα εκτός των σημαντικών αποφάσεων.
Οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του υπουργού Επικρατείας, μεταξύ αυτών και οι βαριές πένες της κομματικής εφημερίδας, αποφεύγουν συνήθως να του επιτεθούν κατά μέτωπο. Εστιάζουν τα πυρά τους σε κυβερνητικά στελέχη του κύκλου του, όπως ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χριστόφορος Βερναρδάκης και η υφυπουργός Ανάπτυξης Θεοδώρα Τζάκρη.
Επιπλέον, παρά τα δεκάδες διαβήματα να μην επιτίθεται ανοικτά εναντίον υπουργών, η Αυγή έχει ανοίξει μέτωπο εναντίον του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα. Στο στόχαστρο έχουν βρεθεί και άλλα πρόσωπα που θεωρούνται “ξένο σώμα”, παρότι αποτελούν προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα. Δεν είναι λίγοι, άλλωστε, στην Κουμουνδούρου και στην Αυγή που αντιστρατεύονται την προσπάθεια του πρωθυπουργού να ανοίξει το παιχνίδι και να εντάξει στο κυβερνητικό σχήμα εξωκοινοβουλευτικούς τεχνοκράτες και πολιτικά στελέχη από την κεντροαριστερά.
[quote]«Όταν οι εισηγήσεις τους για κομματική καθαρότητα φάνηκε ότι πέφτουν στο κενό βγήκαν τα μαχαίρια. Αν και δεν αμφισβητούν την ανάγκη ανοιγμάτων, οχυρώνονται πίσω από το πρόσχημα “να μη χάσουμε την ψυχή μας”. Η αλήθεια είναι ότι με την εξαίρεση κάποιων αριστεριστών οι υπόλοιποι δυσφορούν επειδή δεν είναι αυτοί στα κρατικά αξιώματα» μας είπε κυβερνητικό στέλεχος.[/quote]
Σε αντίθεση με το Νίκο Παππά, ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Αυγής είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επικεφαλής της “ομάδας των 53”, που διεκδικεί ρόλο εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Τον ρόλο των ενδιάμεσων παίζουν στελέχη όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης. Αυτοί είναι που δέχονται εκατέρωθεν γκρίνιες, επιχειρώντας τις περισσότερες φορές να περιορίσουν τις αντιδράσεις, χωρίς, όμως, να ταυτίζονται με το Μαξίμου. Αντίστοιχο ρόλο παίζει και ο Θανάσης Κρατερός, δημοσιογράφος της εφημερίδας που διατηρεί σχέσεις με τον πρωθυπουργό.
Ακούγεται ότι μετά το συνέδριο και εφόσον ο Αλέξης Τσίπρας αναδειχθεί αδιαμφισβήτητα κυρίαρχος, δεν είναι απίθανο να γίνουν ριζικές αλλαγές στο ύφος, στη δομή και στο επιτελείο της εφημερίδας. Εκτός από εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης που δεν θα περιορίζονται στο κόμμα, το Μαξίμου επιθυμεί να διευρύνει και το κοινό της Αυγής, μετατρέποντάς την σε «ανοιχτή εφημερίδα». Όπως μας είπε συνεργάτης του, «ο πρωθυπουργός επιθυμεί η Αυγή να απομακρυνθεί από τις σκληροπυρηνικές εκδοχές της κομματικής καθαρότητας που κατά τη γνώμη του δεν εκφράζουν πια την παράταξη που επιχειρεί να χτίσει».