Ποιος ευθύνεται για τις κλιματικές μεταβολές – Υπερθέρμανση ή πτώση θερμοκρασίας;

Ποιος ευθύνεται για τις κλιματικές μεταβολές – Υπερθέρμανση ή πτώση θερμοκρασίας; Δημήτρης Πούλος

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τους επιστήμονες και τον κόσμο. Το ενδεχόμενο ο άνθρωπος και ο τεχνικός πολιτισμός να επιφέρουν σημαντικές βλάβες στο κλίμα, έχει προκαλέσει την ανησυχία. Όμως τελικά ο άνθρωπος και οι ρύποι διοξειδίου του άνθρακα ευθύνονται για τις κλιματικές μεταβολές; Η σύγχρονη έρευνα δείχνει πως όχι.

Ο γράφων έχει δημοσιεύσει μελέτες με πρωτότυπα ευρήματα, που δείχνουν ότι ο υπεύθυνος των κλιματικών μεταβολών είναι ο ηλιακός άνεμος. Ο ήλιος φαίνεται να καθορίζει το σύνολο σχεδόν των διακυμάνσεων του κλίματος. Ο ηλιακός άνεμος είναι ένα ρεύμα ταχέως κινούμενων σωματιδίων που εκπέμπονται από τον ήλιο. Είναι ένα παράξενο φαινόμενο που εκ πρώτης όψεως δεν έχει λόγο να υφίσταται και γι’ αυτό έχει προβληματίσει την επιστήμη.

Η εξήγηση που προτείνεται είναι ότι ο ηλιακός άνεμος είναι μια απειροταλάντωση που οφείλεται στη συντονισμένη παλιροϊκής επίδρασης στην κίνηση των πλανητών. Ο συντονισμός που προκαλείται στην επιφάνεια του ήλιου, οδηγεί μία λεπτή επιφάνειά του να εκραγεί και να τον εγκαταλείψει με πολύ υψηλές ταχύτητες. Μπορεί αυτό να αποδειχτεί; Ναι. Με αυτή την προσέγγιση μπορούμε να επιβεβαιώσουμε με ακρίβεια όλες τις ιδιότητες του ηλιακού ανέμου (ταχύτητα, θερμοκρασία κλπ).

Έχουμε επιπλέον και τα κλιματικά δεδομένα που συνηγορούν. Πράγματι το κλίμα της γης φαίνεται ότι ακολουθεί τις προβλεπόμενες θεωρητικά διακυμάνσεις του ηλιακού ανέμου. Ο γράφων έχει αναπτύξει κλιματικό μοντέλο, που προβλέπει την προσεχή πτώση των θερμοκρασιών στον πλανήτη. Στο μοντέλο αυτό αποδίδεται το σύνολο των κλιματικών μεταβολών στον ηλιακό άνεμο και με μεγάλη ακρίβεια περιγράφονται οι κλιματικές μεταβολές. Η ακρίβεια δε της πρόβλεψης των κλιματικών μεταβολών γίνεται πάρα πολύ υψηλή αν συνυπολογιστεί και η επίδραση των ωκεανών στο κλίμα της γης και συγκεκριμένα η θερμοκρασιακή ταλάντωση του ατλαντικού ΑΜΟ με περίοδο περίπου 70 χρόνια, που ευθύνεται για τις βραχυχρόνιες κλιματικές μεταβολές.

Η πρόβλεψη για τις θερμοκρασίες του πλανήτη

Οι θερμοκρασίες θα πέσουν 1 με 1,5 βαθμό. Το κλίμα διατηρήθηκε θερμό για κάποιες δεκαετίες με μία σχετικά πρόσφατη κορύφωση των θερμοκρασιών εξαιτίας του ηλιακού ανέμου και της κορύφωσης της ταλάντωσης ΑΜΟ. Όμως, σύντομα οι θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν.
Σχετικά η NASA έχει κυκλοφορήσει γραφήματα που δείχνουν την ηλιακή δραστηριότητα να μειώνεται σε αντίθεση με τις αυξανόμενες θερμοκρασίες του πλανήτη. Αυτό που επιθυμεί είναι να απορρίψει την εξάρτηση των θερμοκρασιών από τον ήλιο.

Όμως το γράφημα της ηλιακής δραστηριότητας που προτείνει είναι λανθασμένο, καθόσον δε στηρίζεται σε απευθείας μετρήσεις της ηλιακής φωτεινότητας. Το γράφημα αυτό έχει παραχθεί όχι από μετρήσεις της ηλιακής φωτεινότητας, αλλά του αριθμού των ηλιακών κοιλίδων με μία ιδίας έμπνευσης αναγωγή.

Στο γράφημα αυτό λοιπόν φαίνεται η ηλιακή δραστηριότητα να μειώνεται τα τελευταία 70 χρόνια σε αντίθεση με τις θερμοκρασίες που ανεβαίνουν. Αντίθετα όμως από τις εκτιμήσεις της NASA οι πραγματικές μετρήσεις της φωτεινότητας του ήλιου από το δορυφόρο του ACRIM δείχνουν ότι η ηλιακή φωτεινότητα κορυφώθηκε περί το 2000, όπως προβλέπεται και στα ερευνητικά μας ευρήματα.

Σε άρθρο του στο SLpress ο καθηγητής Αντώνης Φώσκολος επικεντρώνεται στη σημασία του ηλιακού ανέμου στην απομάκρυνση της αστρικής σκόνης που κάνει τον ήλιο να λάμπει φωτεινότερος με αποτέλεσμα την άνοδο των θερμοκρασιών. Την άποψη αυτή ενστερνίζεται και ο γράφων. Πράγματι υπάρχει η σημαντική εργασία του 1985 του LaViolette που διαπιστώνεται ότι κατά την τελευταία παγετώνια περίοδο η αστρική σκόνη ήταν δύο τάξεις μεγέθους περισσότερη από σήμερα και όπως διατυπώνει ο συγγραφέας αυτή η υψηλή συγκέντρωση αστρικής σκόνης ήταν ικανή να αλλάξει τις ιδιότητες μετάδοσης του φωτός στο ηλιακό σύστημα, δηλαδή να σκοτεινιάσει τον ήλιο τόσο πολύ, ώστε να προκαλέσει την παγετώνια περίοδο.

Χαρακτηριστική δε είναι και η περίπτωση του αστρικού γίγαντα Betelgeuse που τα τελευταία χρόνια έχει σκοτεινιάσει από μεγάλες ποσότητες αστρικής σκόνης και έχει προβληματίσει τους αστρονόμους. Η ερευνητική μας εργασία δείχνει ότι για τις μεγάλες περιόδους που ο ηλιακός άνεμος εξασθενεί, ο ήλιος σκοτεινιάζει από την αστρική σκόνη και η γη μπαίνει σε παγετώνια περίοδο.

Όταν όμως το σύνολο των διακυμάνσεων του κλίματος οφείλεται στις μεταβολές του ηλιακού ανέμου, τι μερίδιο ευθύνης μένει στο διοξείδιο του άνθρακα; Κανένα ή ελάχιστο. Ο σχεδιασμός της πολιτικής σε θέματα ενέργειας με αποκορύφωμα την προωθούμενη απολιγνιτοποίηση, πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τα ερευνητικά ευρήματα. Δεν είναι γόνιμο ο σχεδιασμός και η πολιτική να στηρίζονται σε σαθρά θεμέλια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx