Σήμερα η απόφαση για αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη
02/01/2020Εντός της ημέρας αναμένεται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, ενώ συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στη χώρα της βόρειας Αφρικής. Το νομοσχέδιο επέρχεται ως απόρροια της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ της Άγκυρας και της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης (GNA) της Τρίπολης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων και την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης, εν μέσω της επίθεσης του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ και των δυνάμεων του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), έσπευσε να ζητήσει τη στρατιωτική συνδρομή της Τουρκίας. Ο πρόεδρος Ερντογάν, από την πρώτη στιγμή, διαβεβαίωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα βοηθήσει τους «αδελφούς Λίβυους», διαμηνύοντας ότι ο τουρκικός στρατός είναι έτοιμος να πολεμήσει τόσο εντός της Τουρκίας, όσο και εκτός.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011 και τον θάνατο του Μουαμάρ Καντάφι. Έκτοτε, η αφρικανική χώρα διοικείται από δύο διαφορετικές και αντιμαχόμενες κυβερνήσεις, η κυβέρνηση του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA), υπό τον στρατηγό Χαφτάρ, η οποία εδρεύει στη Βεγγάζη και ελέγχει τα ανατολικά τμήματα της χώρας, και την – αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ – κυβέρνηση του GNA, υπό τον πρόεδρο Σάρατζ, η οποία ελέγχει την πρωτεύουσα Τρίπολη.
Από την πλευρά του, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Anadolu, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, ξεκαθάρισε ότι κανένα σχέδιο δεν πρόκειται να πετύχει στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. «Ανεξάρτητα του ποιοι εμπλέκονται, κανένα σχέδιο στην περιοχή, το οποίο αποκλείει την Τουρκία, δεν πρόκειται να πετύχει» δήλωσε, χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία είναι «πολύ ενεργή» στη Μεσόγειο.
Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Λιβύη, εξήρε τα αμοιβαία οφέλη για Τουρκία και Λιβύη, ενώ εξήγησε ότι η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων μπορεί να συμβεί σε βάθος ενός χρόνου. «Ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι τέτοιο. Η αποστολή στρατιωτών θα έχει αποτρεπτικό ρόλο και τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα σωστά».