Ιράν: Η φυλακισμένη Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ αρνήθηκε να γίνει πράκτορας των…

Ιράν: Η φυλακισμένη Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ αρνήθηκε να γίνει πράκτορας των…

Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, η βρετανοαυστραλή πανεπιστημιακός που κρατείται στην Τεχεράνη, αρνήθηκε προσφορά των Ιρανών να κατασκοπεύσει για λογαριασμό των ιρανικών μυστικών υπηρεσιών, σύμφωνα με επιστολές που απηύθυνε προς τις ιρανικές αρχές από την φυλακή Εβιν της Τεχεράνης, σύμφωνα με δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου. Η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ, η οποία διδάσκει στο τμήμα Ισλαμικών Σπουδών του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, εκτίει ποινή κάθειρξης 10 ετών για κατασκοπεία, κατηγορία που απορρίπτει.

Σε μία από τις δέκα επιστολές που απηύθυνε σε υποτυπώδη φαρσί προς τις ιρανικές αρχές και η οποία δημοσιεύθηκε στις εφημερίδες The Guardian και The Times γνωστοποιεί «την επίσημη και οριστική άρνησή της» για την προσφορά «να εργασθεί για τις υπηρεσίες Πληροφοριών των Φρουρών της Επανάστασης». «Σε καμία περίπτωση δεν θα πεισθώ να τροποποιήσω την απόφασή μου. Δεν είμαι κατάσκοπος. Ποτέ δεν υπήρξα κατάσκοπος», γράφει.

Εξηγεί επίσης ότι κατά την διάρκεια της εκδίκασης της έφεσής της της προτάθηκε μία εναλλακτική λύση: είτε ποινή φυλάκισης 13 μηνών, που θα επέτρεπε την αποφυλάκισή της, είτε την επικύρωση της καταδίκης της σε 10 χρόνια στις ιρανικές φυλακές.

Στις επιστολές της που γράφτηκαν ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Δεκέμβριο 2019, η Κάιλι Μουρ-Γκίλμπερτ λέει ότι αισθάνεται «εγκαταλελειμμένη και λησμονημένη», περιγράφοντας μία ζωή γεμάτη στερήσεις, χωρίς επισκέψεις ή τηλεφωνήματα, ενώ αναφέρεται σε συνεχή προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας.

Υπογράφοντας ως «μία αθώα πολιτική κρατούμενη», ζητεί να μεταφερθεί στο γυναικείο τμήμα της φυλακής Εβιν, έπειτα από μήνες απομόνωσης σε ένα μικρό κελί με μόνιμο τεχνητό φως. Η σύλληψη της βρετανοαυστραλής πανεπιστημιακού επιβεβαιώθηκε τον Σεπτέμβριο, αλλά σύμφωνα με την οικογένειά της, είχε ήδη περάσει πολλούς μήνες στην φυλακή. Σύμφωνα με τον Guardian, συνελήφθη τον Σεπτέμβριο 2018 στο αεροδρόμιο της Τεχεράνης, μετά την συμμετοχή της σε πανεπιστημιακή διάσκεψη στο Ιράν.

Πολλοί Δυτικοί με διπλή ιρανική υπηκοότητα είναι φυλακισμένοι στο Ιράν, σε μία συγκυρία υψηλής έντασης στις αμερικανοϊρανικές σχέσεις. Μία από τις γνωστότερες περιπτώσεις είναι αυτή της Ναζανίν Ζαγάρι-Ράτκλιφ, μέλους του ιδρύματος Thomson Reuters, η οποία συνελήφθη το 2016 και καταδικάσθηκε σε φυλάκιση 5 ετών για συμμετοχή σε αντικαθεστωτική διαδήλωση, κατηγορία που αρνείται.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx