S-400: Η απειλή των κυρώσεων και η αντίσταση Τραμπ

S-400: Η απειλή το κυρώσεων και η αντίσταση Τραμπ, Μιχάλης Ιγνατίου

Η ανάγκη για επιβολή κυρώσεων στις χώρες που αγόρασαν ή προτίθενται να προμηθευτούν τους S-400 και ειδικά στην Τουρκία επανήλθε τις τελευταίες μέρες μετά την είδηση του πρακτορείου ΤΑΣΣ ότι η κατοχική δύναμη παρέλαβε ακόμα δύο ρωσικά συστήματα και 120 πυραύλους από τη Μόσχα. Η αμερικανική ανησυχία εντάθηκε, και ξεκίνησε η συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα επιβολής των κυρώσεων, όταν έγινε γνωστό ότι η Ινδία προχωρεί στην αγορά των S-400, ενώ χώρες-σύμμαχοι της Αμερικής, όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος προτίθενται να αγοράσουν και αυτές το αντίπαλο δέος των μαχητικών αεροσκαφών F-35.

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο διάστημα οι Αμερικανοί προειδοποίησαν ξανά την Άγκυρα ότι παραβιάζει τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών με την αγορά, τη μεταφορά και την εγκατάσταση των S-400, και ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στο Κογκρέσο την οποία δεν μπορεί να αγνοεί η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, οι Τούρκοι είναι ανυποχώρητοι και δεν έχουν καμία πρόθεση να μην λειτουργήσουν τους S-400. Αυτή είναι η τελευταία απάντηση που έδωσε δημόσια, αλλά και ιδιωτικά, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας. Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο.

Απαντώντας σε ερώτηση του καναλιού OPEN και της ιστοσελίδας μας Hellas Journal, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανάφερε το ζήτημα των κυρώσεων, αν και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία πληροφορία για αλλαγή της στάσης του κ. Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να καλύπτει την παραβατικότητα της Τουρκίας σε όλα τα μέτωπα, αν και συναντά αντίσταση από τους διπλωμάτες και τους στρατιωτικούς, οι οποίοι ναι μεν επιθυμούν την παραμονή της κατοχικής δύναμης στη Δύση, αλλά την ίδια στιγμή πιστεύουν ότι η υπόθεση των S-400 προκαλεί ζημία γενικά στο ΝΑΤΟ και ειδικά στις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ διευκρίνισε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις κυρώσεις στο πλαίσιο του νόμου CAATSA, την αγορά του ρωσικού συστήματος από την Τουρκία και ένα σχετικό πακέτο κυρώσεων.

Στην απάντηση του, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφρασε βαθιά ανησυχία για τα δημοσιεύματα ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειες να θέσει σε λειτουργία τους ρωσικούς πυραύλους S-400, και υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ παίρνουν πολύ στα σοβαρά τις ευθύνες που απορρέουν από το νόμο CAATSA περί κυρώσεων. Ο συγκεκριμένος νόμος ψηφίστηκε για να τιμωρούνται οι χώρες που αγοράζουν στρατιωτικά συστήματα από τη Ρωσία, τη Κίνα και άλλες χώρες.

Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx