Προξενήτρα για Τίρανα και Σκόπια η Μέρκελ
27/01/2020Πιέσεις φέρεται διατεθειμένη να ασκήσει η Μέρκελ προς τους Ευρωπαίους εταίρους, προκειμένου στην προσεχή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να υπάρξει συμφωνία σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Οι πιέσεις αυτές θα αφορούν κυρίως τον Μακρόν, ο οποίος έθεσε βέτο πριν μερικούς μήνες, μπλοκάροντας τον δρόμο προς την Ευρώπη για τις δύο χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Η Μέρκελ επιθυμεί διακαώς να προχωρήσουν οι διαδικασίες και αυτή την επιθυμία της εξέφρασε και σήμερα, λίγη ώρα πριν την συνάντησή της με τον Αλβανό Πρωθυπουργό Έντι Ράμα. Παραλλήλως, επανέλαβε ότι γεωπολιτικοί λόγοι επιτάσσουν την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρώπη και υποστήριξε ότι μια τέτοια εξέλιξη είναι προς το συμφέρον της ίδιας της Ευρώπης.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας έπλεξε το εγκώμιο των δύο χωρών σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που ανέλαβαν και έκανε λόγο για «σημαντικά επιτεύγματα». Ειδικά για την Αλβανία, η Μέρκελ χαρακτήρισε «δομικό στοιχείο» για το μέλλον της χώρας τις μεταρρυθμίσεις που προώθησε στον τομέα της Δικαιοσύνης η κυβέρνηση του Έντι Ράμα.
«Και οι δύο χώρες έχουν επιτύχει πολλά. Τώρα θα εργασθούμε σκληρά για να επιτύχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα τον Μάρτιο» είπε η Γερμανίδα Καγκελάριος, κάνοντας για άλλη μία φορά σαφείς τις προθέσεις. Υπάρχουν βέβαια πολλοί λόγοι για τους οποίους η Μέρκελ δείχνει αυτή τη σπουδή, πέρα από την πάγια επιδίωξη του Βερολίνου για επέκταση της επιρροής του στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.
Στήριγμα στον Ζάεφ
Ένας από αυτούς είναι ότι μια συμφωνία στην Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά από τον Ζάεφ, ο οποίος πηγαίνει σε εκλογές στις 12 Απριλίου. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας αναγκάστηκε, άλλωστε, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, εξαιτίας του βέτο του Μακρόν σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.
Εξάλλου, ο Ζάεφ υπέγραψε την συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα επειδή αποτελούσε προϋπόθεση για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό ήταν το κύριο επιχείρημά του για να γίνει αποδεκτή και με αυτήν την προοπτική “παραιτήθηκαν” τα Σκόπια από τις ανιστόρητες και αβάσιμες διεκδικήσεις τους, γεγονός που έφερε τον Ζάεφ σε σύγκρουση με τον πρώην πρόεδρο της χώρας και με το αντιπολιτευόμενο εθνικιστικό κόμμα VMRO-DPMNE.
Μάλιστα, μόλις πριν μία εβδομάδα, ο Ζάεφ κάλεσε τον αρχηγό του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, να μην “πυροβολεί” την Συμφωνία. Ο Μίτσοσκι δεν έχει σταματήσει, ωστόσο, να επαναλαμβάνει ότι αν κερδίσει τις εκλογές του Απριλίου και παραλλήλως εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων στη Βουλή, «τότε θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για να γίνει ένα βήμα προς τα πίσω σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών». Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε όμως αντίκτυπο, πέρα από τα Σκόπια, και στην Αθήνα. Και αυτό γιατί η ελληνική θέση ήταν ότι για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης στη Συμμαχία θα έπρεπε πρώτα η γειτονική χώρα να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας των Πρεσπών σε ό,τι αφορά την συνταγματική της ονομασία και τις αλυτρωτικές διαθέσεις της.
Κροατική προεδρία και Κόσοβο
Πέρα όμως από τις εσωτερικές διεργασίες στα Σκόπια, η Μέρκελ έχει και άλλους λόγους να θέλει οι εξελίξεις να δρομολογηθούν τον Μάρτιο. Στην προεδρία της ΕΕ βρίσκεται αυτό το διάστημα η φιλική προς το Βερολίνο Κροατία και η Μέρκελ θα επιθυμούσε μια τέτοια επιτυχία να συνδεθεί με το Ζάγκρεμπ, όπου τον Μάιο είναι προγραμματισμένη η διεξαγωγή Διάσκεψης ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων. Μια Διάσκεψη για την οποία υπάρχουν «μεγάλες προσδοκίες».
Το μήνυμα αυτό έστειλε την περασμένη εβδομάδα από το Νταβός και ο Κροάτης πρωθυπουργός, Αντρέι Πλένκοβιτς, τονίζοντας ότι η κροατική προεδρία έχει βάλει ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων της τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ίδιος ανέφερε ότι το Ζάγκρεμπ θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την ενδυνάμωση των σχέσεων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανάλογο μήνυμα είχε στείλει ο Πλένκοβιτς και μία εβδομάδα νωρίτερα, μιλώντας στην Διάσκεψη των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της ΕΕ (COSAC) που έγινε στην πρωτεύουσα της Κροατίας. Μάλιστα, ειδικά για τα Σκόπια, ο Κροάτης πρωθυπουργός είχε επισημάνει ότι είναι άδικο που μπήκαν σε διαδικασίες αναμονής, αφού εκπλήρωσαν τους όρους της Συμφωνίας των Πρεσπών και άλλαξαν το όνομα και το Σύνταγμά τους.
Η πρεμούρα της Μέρκελ εκδηλώνεται βεβαίως και σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί επιδιώκουν την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου, πιέζοντας την Πρίστινα να δημιουργήσει προϋποθέσεις διαλόγου με το Βελιγράδι, αίροντας τους δασμούς που έχει επιβάλει στα σερβικά προϊόντα. Ένα Βελιγράδι, στο οποίο βαθαίνει η ρωσική διείσδυση και πέρα από τις οικονομικές συμφωνίες που υπέγραψε τον περασμένο χρόνο ο Πούτιν, κατά την εκεί επίσκεψή του, επεκτείνεται και στην αποστολή ρωσικού στρατιωτικού υλικού.