Ερντογάν: Η Ελλάδα να μην ασχολείται με το τι κάνει η Τουρκία
28/01/2020Μήνυμα στην Ελλάδα «να μην ασχολείται με την Τουρκία» φέρεται να έστειλε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος το βράδυ της Δευτέρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι έχει διαμηνύσει στον κ. Μητσοτάκη «να μην ασχολείται μαζί μας», καθώς «δεν θα έρθει κάποια ζημιά από εμάς».
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του «ΣΚΑΪ» στην Κωνσταντινούπολη,έκανε αναφορά και σε μία πρόσφατη συνομιλία που είχε με πρώην Έλληνα δήμαρχο. «Αν θες να δώσεις ένα μήνυμα από μένα, πες τους “να μην ασχολούνται μαζί μας”, όπως “δεν ασχολούμαστε και εμείς”» αποκάλυψε ο επικεφαλής της γειτονικής χώρας. Ειδική μνεία έκανε και στην Κρήτη, διερωτώμενος αν «πρέπει να χάψουμε ότι αποτελεί κύρια ηπειρωτική χώρα», ώστε να έχει πλήρη δικαιώματα χωρικών υδάτων.
Υπενθυμίζεται ότι πάγια θέση της Τουρκίας αποτελεί η άποψη ότι τα νησιά δεν διαθέτουν χωρικά ύδατα και υφαλοκρηπίδα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι η Τουρκία διαθέτει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο και υπεραμύνθηκε για ακόμη μία φορά της συμφωνίας με τη «νόμιμη κυβέρνηση» του Φαγέζ αλ Σάρατζ στη Λιβύη, η οποία και αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ.
«Κάποιοι μέσω του Χαλίφα Χαφτάρ (επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού) προσπαθούν να αλλάξουν κάποια πράγματα αλλα δεν θα τα καταφέρουν» κατέληξε ο Ερντογάν. Λίγο νωρίτερα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζουντ Ντιρί, ανακοίνωσε ότι Ερντογάν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να υπογραμμίζει τη σημασία Αθήνα και Άγκυρα να επιλύσουν τις διαφορές τους για την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε χώρα εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή αλλά και της κλιμακούμενης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Το κλίμα μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών επιδεινώθηκε σημαντικά στα τέλη Νοεμβρίου, όταν Άγκυρα και Τρίπολη υπέγραψαν μνημόνιο συνεννόησης για τον καθορισμό κοινών θαλάσσιων συνόρων στη Μεσόγειο. Η Αθήνα αντέδρασε έντονα, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία», η οποία παραβιάζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα και αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο.