Κολλημένοι με τη μπάλα στη Βουλή Τσίπρας και Μητσοτάκης

Επίθεση Τσίπρα στην κυβέρνηση μέσω άρθρου – Καυστική απάντηση ΝΔ

Ποδοσφαιρικό χρώμα πήρε η συζήτηση στη Βουλή για την τροποποίηση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, η οποία εγκρίθηκε τελικά με 175 ψήφους βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Στο κλίμα των ημερών, πρωθυπουργός και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέβασαν πολλές φορές του τόνους και μετέτρεψαν, για άλλη μία φορά, την συζήτηση σε προσωπική αντιπαράθεση, με πολλές ντρίμπλες, πέναλτι  και αυτογκόλ.

Στο ξεκίνημα της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην κοινωνία, εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης στα εθνικά θέματα και την εξωτερική πολιτική, ενώ εξέφρασε για άλλη μία φορά την αντίθεσή του στην λογική του «δεδομένου συμμάχου», την οποία χρεώνει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Το σχόλιό του όμως, ότι η ανησυχία των πολιτών φουντώνει από όσα βλέπουν να κάνει η κυβέρνηση «σε άλλα πιο εύκολα θέματα» ήταν και το εναρκτήριο λάκτισμα για να αρχίσει το ματς. Ο Αλέξης Τσίπρας μπήκε “δυνατά στο παιχνίδι”, κατηγορώντας προσωπικά τον πρωθυπουργό, και όχι τον αρμόδιο υπουργό Αυγενάκη, για το «χάος» και το «μπάχαλο» που, όπως είπε, έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Αρχίζει το ματς 

«Η διαπλοκή σας με τους μεγαλόσχημους που σας στήριξαν και σας έφεραν στην κυβέρνηση, σας οδήγησε σε αυτούς τους πρωτοφανείς ακροβατισμούς» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε ότι ήταν πίσω από την αντικατάσταση και την επιλογή δύο μελών της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. «Είναι σαν να αλλάζεις τον διαιτητή της αναμέτρησης στο 90΄ και ο νέος διαιτητής να σφυρίζει πέναλτι στο 93΄» είπε ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι με την τροπολογία που σκάρωσε «αναβαθμίζει τους ολιγάρχες σε συνδιαμορφωτές της πολιτικής».

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης αναφέρθηκε και στο θέμα που προέκυψε με την στάση του Αντώνη Σαμαρά, την οποία χαρακτήρισε «ηχηρό άδειασμα». Επιδιώκοντας μάλιστα να βγάλει τον πρωθυπουργό στη σέντρα είπε ότι κατανοεί πως «περνάει δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο», ενώ εκείνος (ο Τσίπρας) ως πρωθυπουργός περνούσε δύσκολες ώρες με τους δανειστές και τα μνημόνια.

Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να βγει γρήγορα στη αντεπίθεση, αλλά χρεώθηκε πέναλτι με τη μία, καθώς έβαλε στο ίδιο ζύγι την τροπολογία για τα ποδοσφαιρικά με το δημοψήφισμα του 2015. «Προτιμώ να περνάω δύσκολες ώρες για το ποδόσφαιρο παρά για αχρείαστα δημοψηφίσματα» είπε, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα. Δέχθηκε, ωστόσο στην συνέχεια ότι «στην κοινωνία υπάρχει όντως μία διάχυτη ανησυχία για το προσφυγικό και για την έξαρση στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε όμως ότι «υπάρχει και το αίσθημα της αισιοδοξίας και το αίσθημα της εμπιστοσύνης».

Μπάλα είναι και γυρίζει 

Το ποδόσφαιρο δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και αναφερόμενος στα πρόσφατα γεγονότα σημείωσε ότι «έβγαλαν στην επιφάνεια μία μίζερη πραγματικότητα». Ο πρωθυπουργός είπε επίσης ότι η χώρα «πληγώνεται από μία ποδοσφαιρική βεντέτα, μια προσωπική και επιχειρηματική αντιπαλότητα» και ότι εδώ και τουλάχιστον είκοσι χρόνια «το ελληνικό ποδόσφαιρο ταλανίζεται από τέτοια γεγονότα», τα οποία καμία κυβέρνηση δεν κατάφερε να τα αντιμετωπίσει.

Στη συνέχεια, χαρακτήρισε κίνηση καταλαγής τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης και τόνισε ότι ο ίδιος προσωπικά έκρινε πως μια ποδοσφαιρική διαμάχη δεν επιτρέπεται να μετεξελιχθεί σε κοινωνική. Για αυτό άλλωστε, όπως είπε, απομάκρυνε τον ευρωβουλευτή Ζαγοράκη, επειδή συμπεριφέρθηκε όχι ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός ενός μεμονωμένου συλλόγου.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια ύστατη ευκαιρία συνεννόησης και προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα αποταθεί στη FIFA και την UEFA, προκειμένου να συνταχθεί ένα μνημόνιο ανάταξης του ελληνικού ποδοσφαίρου. «Αν οι παράγοντες δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια αυτοκάθαρσης θα αναγκαστούν οι ίδιοι να υποστούν απώλεια εσόδων και κύρους και θα αναλάβουν οι ίδιοι το βάρος της αποβολής των συλλόγων τους από ευρωπαϊκούς αγώνες». Προειδοποίησε επίσης, ότι αν το άρρωστο κλίμα συνεχιστεί επί μακρόν, η κυβέρνηση θα αναγκαστεί, ως ύστατη λύση, να διακόψει αμέσως τη Super League.

Πίεση και αυτογκόλ

Οι αναφορές του ωστόσο σε «νταβατζήδες», «διαπλοκή» και «φερέφωνα» στάθηκαν αφορμή να αρχίσει το “αντικανονικό παιχνίδι”. Ο Τσίπρας διερωτήθηκε «πως λέγονται» αυτοί και αν είναι «ο κ. Μαρινάκης και ο κ. Σαββίδης». Ο Μητσοτάκης είπε ότι θα μιλήσει επίσης με ονόματα και κατηγόρησε τον πρώην πρωθυπουργό ότι πήγαινε στη Θεσσαλονίκη αγκαλιά με τον κ. Σαββίδη και ότι ο κ. Μαρινάκης είναι αυτός που του έκανε (του Τσίπρα) διθυραμβικά εξώφυλλα στις εφημερίδες. Και κάπου εκεί χάθηκε η μπάλα για τα ποδοσφαιρικά τουλάχιστον.

Σε ό,τι αφορά το προς κύρωση Πρωτόκολλο αμυντικής συνεργασίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από την ημέρα που επέστρεψε από τις ΗΠΑ ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ να λέει ότι δεν θα το ψηφίσει. «Αυτή είναι μία συμφωνία την οποία εσείς είχατε διαπραγματευτεί και ουσιαστικά είχατε θέσει σε εφαρμογή» είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε: «Εμείς χτίζουμε πάνω στις δικές σας επιλογές που έρχεστε τώρα και τις αναιρείτε», κατηγορώντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για νέα “κωλοτούμπα”.

Έτσι όμως ο πρωθυπουργός έβαλε αυτογκόλ, καθώς πριν λίγες ημέρες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε αναφέρει ότι «κείμενο, από την πλευρά της προηγούμενης κυβέρνησης, συμπεφωνημένο, δεν ευρέθη στο υπουργείο Εξωτερικών» και ότι «η κυβέρνηση αναδέχεται πλήρως το πολιτικό βάρος της εισήγησης της παρούσας συμφωνίας».

Έξω οι παράγοντες 

Ο Τσίπρας δεν αρνήθηκε πάντως, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την διαπραγμάτευση και «προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών σχέσεων με τις ΗΠΑ», υποστηρίζοντας όμως, παραλλήλως, ότι είχε κάνει σαφές, πως «η αναβάθμιση της συνεργασίας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος». Πρόσθεσε επίσης ότι σε αυτό το πλαίσιο υπήρξε η στήριξη των ΗΠΑ στην προώθηση του Αγωγού EastMed και ότι «τότε δεν είχαμε τουρκολιβυκό Σύμφωνο».

Σε ό,τι αφορά τις περαιτέρω εγγυήσεις που ζητούσε η αξιωματική αντιπολίτευση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε πρόσφατες δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, στις επαφές που είχε στην Ουάσιγκτον, καθώς και στην επιστολή Πομπέο, στην οποία υπογραμμίζεται ότι «οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη στήριξη της ευημερίας, της ασφάλειας και της δημοκρατίας της Ελλάδος». Ειδικά για την επιστολή Πομπέο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η τελευταία φορά που η Ελλάδα έλαβε τέτοια επιστολή από Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ήταν το 1976.

Ανταπαντώντας ο Τσίπρας είπε ότι ο «πανηγυρισμός» αυτός «φανερώνει την αποτυχία της επίσκεψης» του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και διερωτήθηκε «γιατί δεν τα είπε ο Τραμπ εκεί και σας τα έστειλε ο Πομπέο;». Πρόσθεσε επίσης, ότι όλοι οι Έλληνες έκριναν, όταν άκουσαν τον Τραμπ να λέει σε επίσημες διαρροές, μετά το τηλεφώνημα με τον Ερντογάν, βρείτε τα στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ που καλούσε την Ελλάδα να μην είναι τόσο επιθετική με την Τουρκία. Αμφότεροι πάντως ευχήθηκαν “καλά ξεμπερδέματα”. Ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη για τα ποδοσφαιρικά και ο Μητσοτάκης στον Τσίπρα για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx