Νευροτοξίνες σε παιδικές τροφές – Πώς οι πολυεθνικές δηλητηριάζουν την ανθρωπότητα
07/02/2020Σε τρομακτικά συμπεράσματα κατέληξε έλεγχος των παιδικών τροφών που κυριαρχούν στην αμερικανική αγορά και παρασκευάζουν μεγάλες εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα της οργάνωσης Healthy Babies Bright Futures, το 95% αυτών των τροφίμων περιέχουν βαριά, τοξικά μέταλλα σε ποσότητες που βλάπτουν την ανάπτυξη του μυαλού των παιδιών.
Η έρευνα αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει προγενέστερη της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία 33 από 39 παιδικές τροφές που ελέγχθηκαν περιείχαν νευροτοξικά μέταλλα όπως μόλυβδο, κάδμιο, υδράργυρο και αρσενικό.
Αλλά όσο σοβαρά πρέπει να θεωρηθούν, και είναι, αυτά τα ευρήματα, δεν είναι βέβαια παρά η “κορυφή του παγόβουνου”, καθώς, για πρώτη φορά στην ιστορία της, η ανθρωπότητα γίνεται δέκτης μιας απίθανης ποικιλίας χημικών ουσιών αγνώστου αποτελέσματος (ιδίως στην αμοιβαία αλληλεπίδρασή τους), μέσω των τροφίμων και φαρμάκων που καταναλώνουμε, του αέρα που αναπνέουμε και του νερού που πίνουμε. Για να μην αναφέρουμε μορφές ραδιενεργού μόλυνσης και τα πιθανά αποτελέσματα της έκθεσης σε όλο και πυκνότερα ηλεκτρομαγνητικά πεδία πάσης φύσεως.
Κατ’ ουσίαν μιλάμε για ένα πρωτοφανές “πείραμα” στην εξέλιξη του είδους, απειλητικό για το ίδιο το μέλλον του. Μόνο η μόλυνση του αέρα και του νερού θα οδηγήσει σε εκατομμύρια πρόωρους θανάτους το 2050, έχει προειδοποιήσει ο ΟΗΕ με την πιο εμπεριστατωμένη έκθεσή του για το θέμα, που δόθηκε στη δημοσιότητα τον περασμένο Μάρτιο.
Η επίπτωση όλων αυτών στα έμβρυα, τα βρέφη και τα παιδιά είναι πολλαπλάσια σημαντική όσο πιο μικρά είναι. Ο λόγος είναι ότι επηρεάζει άμεσα τον τρόπο και τις δυνατότητες ανάπτυξής τους. Επηρεάζει, δηλαδή, την υγεία όλων των ανθρώπων που γεννιούνται τώρα και θα γεννηθούν στο μέλλον.
Δηλητήρια στις παιδικές τροφές
Σύμφωνα με τη μελέτη της Healthy Babies Bright Futures που προαναφέραμε σε 168 τροφές που παρασκευάζουν μεγάλες εταιρείες των ΗΠΑ το 95% περιείχε μόλυβδο, το 73% αρσενικό, το 75% κάδμιο και το 32% υδράργυρο! Το 25% περιείχε και τα τέσσερα μέταλλα. Μία στις πέντε παιδικές τροφές περιείχαν δεκαπλάσια και πλέον ποσότητα μολύβδου, εν σχέσει με το όριο του 1-ppb, που θεωρείται το μέγιστο αποδεκτό, παρόλο που οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν υπάρχει κανένα όριο στην πραγματικότητα. Οποιαδήποτε ποσότητα μολύβδου μπορεί να κάνει ζημιά.
Η οργάνωση “Healthy Babies Bright Futures” είναι ένας συνασπισμός επιστημόνων, ΜΚΟ και δωρητών που έχουν ως επιδίωξή τους τον περιορισμό της έκθεσης σε νευροτοξικές ουσίες κατά τους πρώτους μήνες της ζωής. Τα αποτελέσματα της έρευνάς της ταιριάζουν και με τα αποτελέσματα προηγούμενης έρευνας της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration) που ανακάλυψε ένα ή περισσότερα από τα τέσσερα παραπάνω μέταλλα σε 33 από τους 39 τύπους παιδικών τροφών που ήλεγξε.
Μοιάζουν να επιβεβαιώνουν τις κατηγορίες που όλο και συχνότερα διατυπώνονται στις ΗΠΑ, ότι και σε αυτόν τον τομέα, όπως και σε αυτόν των φαρμάκων ή της κινητής τηλεφωνίας, οι μεγάλες εταιρείες έχουν «ξεφύγει», εκμεταλλευόμενες τον πλημμελή κρατικό έλεγχο και τη μεγάλη επιρροή τους. (Φυσικά, όπως και παντού αλλού στις μέρες μας, δεν θα μπορούσαν να μην υπάρχουν και «θεωρίες συνωμοσίας» από όσους ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες τρέφουν ή ραντίζουν τους ανθρώπους με βαριά μέταλλα για να τους κάνουν παθητικούς. Οι κατηγορίες είναι φοβερές, οι αποδείξεις όμως παραμένουν ανύπαρκτες).
Ο μεγαλύτερος κίνδυνος νευροτοξικών συνεπειών εντοπίζεται στις τροφές που στηρίζονται στο ρύζι, τις γλυκοπατάτες και τους χυμούς φρούτων και οι συνέπειες αυτές μπορούν να είναι, σύμφωνα με τους μελετητές, ακόμα και η διακοπή της ανάπτυξης του εγκεφάλου των παιδιών και η κατάρρευση της ευφυΐα τους.
Σε ό,τι αφορά το αρσενικό, προγενέστερες έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και μικρές εκθέσεις μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος των βρεφών. Η έκθεση καλεί την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) να αναλάβει δράση και να πιέσει τις εταιρείες να βρουν τρόπους μείωσης της περιεκτικότητας σε βαρέα μέταλλα.
Ένα μεγάλο πρόβλημα με το ρύζι και τα παράγωγά του είναι ότι έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρσενικού από οποιαδήποτε άλλη τροφή, σύμφωνα με την FDA, και αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα με το μαύρο και το άγριο ρύζι, γιατί στο επεξεργασμένο έχουν αφαιρεθεί τα εξωτερικά στρώματα όπου κυρίως είναι συγκεντρωμένο το αρσενικό. Βεβαίως, εκεί είναι και τα πιο ωφέλιμα τμήματα του ρυζιού, γι’ αυτό και το ανεπεξέργαστο ρύζι ως τροφή υπερέχει κατά πολύ του επεξεργασμένου. Τα χαμηλότερα πάντως επίπεδα αρσενικού τα βρίσκει κανείς στο ρύζι μπασμάτι που καλλιεργείται στην Καλιφόρνια, την Ινδία και το Πακιστάν.
Απάθεια
Αν τέτοια ευρήματα είναι εκπληκτικά, ακόμα πιο εκπληκτική είναι η σχετική τουλάχιστον απάθεια με την οποία τα υποδέχονται οι κοινωνίες, και στην Αμερική και αλλού, «εξασφαλίζοντας» με τον τρόπο αυτό μια πολύ επικίνδυνη επιδείνωση του επιπέδου υγείας των μελλοντικών γενεών.
Αναρωτιέται κανείς για τους λόγους που την εξηγούν. Όποια όμως κι αν είναι η εξήγηση, είναι βέβαιο ότι μεταξύ των αιτίων θα εντοπίσει ασφαλώς την τεράστια, ιστορικά πρωτοφανή ισχύ μεγάλων, πρακτικά ανεξέλεγκτων οικονομικών συμφερόντων, πολυεθνικών εταιρειών που είναι πολύ ισχυρότερες από τα περισσότερα κράτη. Οι πολυεθνικές εταιρείες έχουν συχνά καθοριστική επιρροή στον τρόπο που δρουν αυτά τα κράτη, αλλά και διαθέτουν μεγάλη επιρροή στα ΜΜΕ, ακόμα και στην ίδια την επιστημονική κοινότητα.
Τι άλλο από την επιρροή των μεγάλων εταιρειών τροφίμων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να εξηγήσει ότι η αμερικανική διπλωματία έκανε λόμπινγκ (ανεπιτυχώς εν τέλει), αν είναι δυνατόν, για να εμποδίσει τον ΟΗΕ να πάρει απόφαση με την οποία συστήνει τον μητρικό θηλασμό, ως την μακράν καλύτερη μέθοδο διατροφής των βρεφών;
Άλλωστε είναι κυρίως πετρελαιοπαραγωγές χώρες και οι εταιρείες τους, μαζί με τους χρηματοδότες της άκρας δεξιάς, που χρηματοδοτούν τις προσπάθειες να πεισθούμε ότι δεν υφίσταται η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, παρά τα συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία που το επιβεβαιώνουν.
Tο άρθρο αυτό είχε γραφτεί όταν η εταιρεία Corteva, ανακοίνωσε ότι σταματάει την παραγωγή του chlorpyrifos, εντομοκτόνου που συνδέεται με ζημιά στον εγκέφαλο των παιδιών και ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την παραγωγή του στα τέλη του χρόνου, λόγω πτώσης της ζήτησης στην αμερικανική αγορά. Ταυτόχρονα όμως ο Πρόεδρος Τραμπ απέρριψε εισηγήσεις των αμερικανικών υπηρεσιών που, επικαλούμενες την ζημιά που κάνει το εντομοκτόνο αυτό, πρότειναν την απαγόρευσή του.
Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό ότι ο Τραμπ δεν αρνείται μόνο την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, αλλά έχει πρωταγωνιστήσει στην κατεδάφιση όλων των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος στις ΗΠΑ, προς όφελος των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών.
Πάντως, χωρίς έναν πολύ σημαντικότερο κρατικό έλεγχο των κοινωνικών επιπτώσεων της δράσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, αλλά και μια διεθνή συνεργασία, οι καταστροφές είναι ante portas. Η επιβίωση της ανθρωπότητας μοιάζει τώρα σε κίνδυνο ακόμα και βραχυπρόθεσμα.