Τι κοινό έχουν οι δύο αντίπαλοι Πελόσι-Τραμπ
06/02/2020Δεν νομίζω να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στον κόσμο, που να πιστεύουν ότι οι ΗΠΑ είναι σε “μία καλή κατάσταση” ως Έθνος, όπως αρέσκεται να την παρουσιάζει ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Εκτός της οικονομίας, που “τρέχει” σχετικά καλά αλλά πάντα βρίσκεται σε κίνδυνο, όλα τα υπόλοιπα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το χρέος της Αμερικής και τα ελλείμματα της είναι σε δυσθεώρητα ύψη. Οι πολυδιαφημισμένες αμερικανικές αξίες πάσχουν και βρίσκονται σε άτακτη υποχώρηση.
Τι έδειξε πάνω απ’ όλα, η δική του κίνηση, να δώσει το φάκελο με την ομιλία του στην πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόσι, αλλά να μην της δώσει και το χέρι του, για την καθιερωμένη χειραψία; Αλλά και η απάντησή της να σκίσει δημόσια την ομιλία του; Τούτο που υποστηρίζει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών: ότι η Αμερική είναι μία πέρα για πέρα διχασμένη χώρα, σε σημείο που να εκπέμπεται το μίσος σε κάθε στιγμής της ζωής και ειδικά μέσα από τις οθόνες της τηλεόρασης. Έτσι το μήνυμα φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας
Τα καλωδιακά κανάλια εξελίχθηκαν στο βήμα ενός άγριου πολέμου μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων. Το μίσος είναι απύθμενο. Μερικοί, θεώρησαν κωμικά και τα δύο περιστατικά. Δεν τους αδικώ. Όμως, το πρόβλημα είναι τεράστιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, και η επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ανεξάρτητα από τα πρόσωπα, είναι οι πιο βασικοί Θεσμοί -και θα προσθέσω και τον πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου. Τι μας απέδειξαν ο κ. Τραμπ και η κ. Πελόσι; Ότι πάνω απ’ όλα δεν σέβονται τα αξιώματα που στους εμπιστεύθηκαν οι πολίτες.
«Κάνουν σαν παιδιά» σχολίασαν αυθόρμητα φίλοι και γνωστοί. Όμως, αυτοί που χρησιμοποιούν τη φράση αυτή, μειώνουν τη σημασία των πράξεων του προέδρου της Αμερικής και της προέδρου της Βουλής. Διότι συνεχίζουν μία κόντρα, που έχει παραλύσει το πολιτικό σύστημα και δημιουργεί προβλήματα στην καλή λειτουργία του αμερικανικού κράτους. Ο κ. Τραμπ προσπαθεί να υλοποιήσει μία ατζέντα που έχει και ρατσιστικά στοιχεία και οι Δημοκρατικοί, που έχουν την πλειοψηφία στη Βουλή, προσπαθούν να τον σταματήσουν. Δεν είναι εύκολο διότι πρέπει να έχουν και τη σύμφωνη γνώμη των γερουσιαστών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.
Δύο από τις σπάνιες φορές που συμφώνησαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι ήταν για το ψήφισμα αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Αρμενίων, όταν οι νομοθέτες του προέδρου τον εγκατέλειψαν και ψήφισαν εναντίον της εισήγησής του, που ήθελε να μην αναγνωριστεί το τουρκικό έγκλημα. Και βεβαίως, συμφώνησαν και για τις κυρώσεις στην Τουρκία, στη Βουλή προς το παρόν, και θα ακολουθήσει σύντομα και η Γερουσία.
Κατά τα άλλα, διαφωνούν παντού. Οι συζητήσεις στο Κογκρέσο και μεταξύ του κ. Τραμπ και των Δημοκρατικών ηγετών της Βουλής διεξάγονται σε ένα ακραίο και νοσηρό κλίμα και όσο κοντεύουμε στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου τα πράγματα θα γίνονται χειρότερα. Σε ότι αφορά τις εκλογές αυτές καθ’ αυτές: Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τον υποψήφιό τους, ο οποίος ανενόχλητος επισκέπτεται την μία μετά τις άλλη τις πολιτείες όπου εκφωνεί ομιλίες -διανθισμένες με πολλά ψέματα είναι η αλήθεια- μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια, και…
Διαβάστε τη συνέχεια στο hellasjournal