Νυχτερίδες, μυρμηγκοφάγοι και “μαυραγορίτες της μάσκας”  

Νυχτερίδες, μυρμηγκοφάγοι και “μαυραγορίτες της μάσκας”  

Ένα νέο είδος, οι “μαυραγορίτες της μάσκας” έχει εμφανιστεί παγκοσμίως, την ώρα που η Κίνα δίνει μάχη με τον κορωνοϊό και η επιστημονική κοινότητα παραμένει διχασμένη για το αν αυτός προήλθε από τις νυχτερίδες ή τον  φολιδωτό μυρμηγκοφάγο. Υπερβολική αύξηση στην τιμή των μασκών και άλλων προστατευτικών ειδών φαίνεται ότι έχει εκδηλωθεί και στην Ελλάδα, όπως τουλάχιστον καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ. Και αυτό παρότι, στη χώρα μας δεν έχουν καταγραφεί ακόμη κρούσματα του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εταιρίες «προφασίζονται έλλειψη μασκών για να δικαιολογήσουν την αισχροκέρδεια σε βάρος των νοσοκομείων και των πολιτών». Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στα νοσοκομεία κάνει επίσης λόγο για εκμετάλλευση της ανησυχίας για εμφάνιση πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και της έξαρσης που παρουσιάζει η εποχική γρίπη.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι η τιμή για την αγορά απλών χειρουργικών και υψηλής προστασίας μασκών ανέβηκε τις τελευταίες ημέρες 300% , διευκρινίζοντας ότι αυτό συμβαίνει με «τα νοσοκομεία που αγοράζουν μάσκες εκτός σύμβασης ή τα νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου συμβάσεις». Σημειώνει μάλιστα ότι, εξαιτίας των αυξημένων αναγκών σε μάσκες, τα νοσοκομεία θα αναγκαστούν να τις αγοράσουν στη “μαύρη αγορά”.

Και ρόλο logistics ο ΠΟΥ 

Στα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, υπογραμμίζει ότι οι τιμές για τις απλές χειρουργικές μάσκες από 0,0116 λεπτά +ΦΠΑ (η μία) έχει αυξηθεί σε 0,032 λεπτά +ΦΠΑ, ενώ για τις μάσκες υψηλής προστασίας η τιμή από 0,64 λεπτά του ευρώ +ΦΠΑ διαμορφώνεται στα 2ευρώ +ΦΠΑ. Η Ομοσπονδία “χτυπά καμπανάκι” για τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων και καλεί την κυβέρνηση να παρέμβει.

Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ότι η έλλειψη σε προστατευτικά είδη κατά του κορωνοϊού είναι χρόνια και πρόσθεσε ότι θα μιλήσει με τους υπευθύνους της αλυσίδας προμηθειών, προκειμένου να δρομολογηθούν δράσεις, ώστε να αντιμετωπισθούν τα «μποτιλιαρίσματα», όπως είπε, στην παραγωγή. Ο ίδιος ανέφερε πάντως ότι «τις δύο τελευταίες ημέρες αναφέρθηκαν λιγότερα κρούσματα λοίμωξης στην Κίνα», αλλά παρά αυτό το «καλό νέο» σημείωσε ότι χρειάζεται προσοχή γιατί ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να αυξηθεί και πάλι.

Τα πρώτα κρούσματα ελλείψεων, όπως ήταν αναμενόμενο, εμφανίστηκαν στην Κίνα. Εκεί εμφανίστηκαν και οι πρώτοι “μαυραγορίτες”, την ώρα που η κυβέρνηση του Πεκίνου έχει ξοδέψει ήδη εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει την επάρκεια ιατρικών ειδών και ειδών πρώτης ανάγκης. Οι ανάγκες για μια χώρα 1,4 δισεκατομμυρίων είναι, ωστόσο, τεράστιες.

Ήδη, από τα τέλη Ιανουαρίου, ο κινεζικός ελεγκτικός φορέας εντόπισε και επέβαλε πρόστιμο τριών εκατομμυρίων γιούαν (περίπου 394.380 ευρώ) σε κατάστημα λιανικής του Πεκίνου, το οποίο πουλούσε μάσκες σε τιμή εξαπλάσια αυτής που τις βρίσκει κάποιος στο Διαδίκτυο. Παρά τα αυστηρά μέτρα όμως, τις εξοντωτικές ποινές και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για ομαλή τροφοδοσία, το πρόβλημα παραμένει.

Δεν “παίζει” ο Πούτιν 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η “κλοπή” ενός φορτίου με χειρουργικές μάσκες στην οποία φέρεται να έκανε ένας δήμος σε βάρος κάποιου άλλου. Οι αρχές της πόλης Ντάλι, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, η οποία έχει μόνον οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κατηγορούνται ότι προχώρησαν σε “επίταξη” ενός φορτίου με μάσκες που προοριζόταν για τον δήμο της Τσονγκκίνγκ. Έναν δήμο που αριθμεί τουλάχιστον 400 περιπτώσεις ασθενών. Το φορτίο ζητήθηκε να επιστραφεί όμως οι αρχές της πόλης Ντάλι δήλωσαν αδυναμία, καθώς είχαν διανείμει ήδη ένα μέρος του στους δημότες.

“Πόλεμος” ξέσπασε όμως και ανάμεσα στις πόλεις Τσινγκντάο και Σενγιάνγκ, καθώς κινεζικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η πρώτη παρακράτησε στα τελωνεία ένα φορτίο με μάσκες και άλλο ιατρικό υλικό που προερχόταν από τη Νότια Κορέα και είχε ως προορισμό την δεύτερη. Σύμφωνα με την κρατική εφημερίδα China Business News επρόκειτο για αντίποινα, επειδή η Σενγιάνγκ κρατούσε ήδη ένα φορτίο με μάσκες που προοριζόταν για το Τσινγκντάο. Το δημοσίευμα ανέφερε ότι τελικά το πρόβλημα λύθηκε με την ανταλλαγή των φορτίων.

Δραστικά μέτρα για τα φαινόμενα ελλείψεων και αισχροκέρδειας λαμβάνει όμως και η Ρωσία, η οποία προετοιμάζεται για μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας. Το σήμα το έδωσε ο ίδιος ο Πούτιν, ο οποίος σε κυβερνητική σύσκεψη στη διάρκεια της εβδομάδας είπε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να αφαιρούνται οι άδειες από τα φαρμακεία που αυξάνουν τις τιμές στις μάσκες και στα αντιικά φάρμακα. Δεν θα χαθεί ο κόσμος ούτε θα στερηθεί κάτι ο ρωσικός λαός είπε ο Πούτιν, όταν έμαθε ότι κάποια φαρμακεία πουλούσαν μάσκες σε τιμές από 70 μέχρι 100 ρούβλια, τη στιγμή που στα τέλη του περασμένου έτους η τιμή ήταν 1,5 ρούβλι.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx