Τι μπορεί να σου κάνει ένα σάντουιτς – Η αόρατη απειλή

Τι μπορεί να σου κάνει ένα σάντουιτς – Η αόρατη απειλή, Όλγα Μαύρου

Ένα σάντουιτς μπορεί να προκαλέσει ακόμα και σοβαρή καρδιοπάθεια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί,  ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Αμανατίδης ο οποίος χρειάσθηκε τελικά να υποβληθεί σε επέμβαση εξαιτίας ενός σάντουιτς που έφαγε και που (όπως αποδείχθηκε) είχε μέσα εντερόκοκκο. Πόσο συχνό φαινόμενο είναι αυτό και ποια είναι τα συμπτώματα;

Ο εντερόκοκκος μπορεί να προκαλέσει ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή του ενδοκαρδίου) στο 25% των ατόμων που έχουν μολυνθεί και είναι η τρίτη κατά σειρά αιτία ενδοκαρδίτιδων που  οφείλονται σε μολυσματικούς παράγοντες. Είναι πιο πιθανό (φθάνει το 56%) να παρουσιάσει ενδοκαρδίτιδα κάποιος αν έχει ήδη κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα.

Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης, έφαγε στα πεταχτά ένα σάντουιτς που δεν θυμόταν τι ακριβώς περιείχε, παρά μόνον ότι ήταν πίτα “με γέμιση με διάφορα”. Το ίδιο βράδυ παρουσιάστηκαν συμπτώματα δηλητηρίασης, ενώ έκανε και τεστ για κορονοϊό έπειτα από υπόδειξη του γιατρού γιατί τα συμπτώματα έμοιαζαν. «Δεν ήταν covid. Μετά όταν πήγα στην Κοζάνη το Σαββατοκύριακο ξεκίνησε ένας πυρετός μεταξύ 37,5 με 38. Ξεκίνησα αιματολογικές εξετάσεις που είχαν παράξενα αποτελέσματα. Έδειχναν φλεγμονή. Και ενώ οι μέρες περνούσαν, βρέθηκε ότι ήταν εντερόκοκκος ο οποίος μέσα από την φλεγμονή, τη δηλητηρίαση του εντέρου, μπήκε στο αίμα και από εκεί πήγε στην καρδιά», εξήγησε ο κ. Αμανατίδης.

«Προκλήθηκε βλάβη στην καρδιά και ευτυχώς ο πνευμονολόγος με “διέταξε” να πάω άμεσα στη Θεσσαλονίκη. Εκεί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για ενδοκαρδιίτιδα, ότι είχε προκληθεί  βλάβη στην αορτική  βαλβίδα και αυτή θα έπρεπε να αντικατασταθεί», σημείωσε ο ίδιος, εξιστορώντας την απίστευτη περιπέτειά του, που ξεκίνησε από ένα σάντουιτς.

Καρδιολογικά προβλήματα προκαλούν και πολλοί ιοί, αλλά πιο σπάνια και διαγιγνώσκονται σχετικά δύσκολα, επειδή τα συμπτώματα αρχίζουν μετά από μια ίωση την οποία συχνά ο ασθενής, ούτε καν θυμάται ότι πέρασε. Σε νεογνά μπορεί να προκληθεί από Coxsackie ή παλιότερα σε παιδιά, από την ιλαρά. Η φλεγμονή του ενδοκαρδίου πάντως προκαλείται πιο συχνά από μικρόβια παρά από ιούς και είναι συχνότερη αιτία οι σταφυλόκοκκοι και οι στρεπτόκοκκοι. Ο συνήθης ύποπτος πάντως είναι ένας ισχυρά λοιμογόνος μικροοργανισμός όπως είναι ο St. aureus.

Συμπτώματα

Συνήθως τα συμπτώματα είναι πυρετός και καταβολή δυνάμεων στο 90% των ασθενών όπως σε μια συνήθη ίωση, ενώ στο 35% των ασθενών ο καρδιολόγος ακούει “φύσημα”. Αιματολογικά ο ασθενής παρουσιάζει χαμηλά ερυθρά. Το καρδιογράφημα μπορεί να δείξει ανωμαλίες και βοηθά στη διάγνωση το τρίπλεξ καρδιάς και οι μικροβιολογικές καλλιέργειες. Αιτία μπορεί να είναι οτιδήποτε: π.χ. κάποια οδοντιατρική εργασία ή σπάνια κάτι που καταναλώθηκε ως τροφή.

Όσον αφορά στα τρόφιμα, μπορεί να φταίει η λιστέρια από ακατάλληλα επεξεργασμένο κρέας και από μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ωστόσο, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις μόλυνσης από λιστέρια και από κατεψυγμένα λαχανικά. Και αυτό επειδή το βακτήριο αυτό μπορεί να  επιβιώσει στην ψύξη και στην κατάψυξη. Επισης μπορεί να φταίνε αλλαντικά, μαλακά τυριά και χοτ ντογκ που μολύνθηκαν κατά την επεξεργασία τους.

Η λιστερίωση προκαλεί συνήθως πυρετό, διάρροια και ναυτία. Το 10% των προσβληθέντων από λιστέρια υφίσταται βλάβη στην καρδιά. Η ενδοκαρδίτιδα μπορεί,επίσης, να προκληθεί και απο σαλμονέλα. Παρουσιάζουν βακτηριακή ενδοκαρδίτιδα περίπου 5 άτομα στα 100.000 το χρόνο και η πάθηση είναι πιο συχνή στους άνδρες. Το 25% πεθαίνει γιατί δεν διαγιγνώσκεται άμεσα. Αν η λοιμώδης ενδοκαρδίτιδα δεν αντιμετωπιστεί θεραπευτικά, είναι πολύ συχνά θανατηφόρα.

Μια άλλη αιτία είναι η είσοδος μεγάλου αριθμού μικροβίων στην αιματική κυκλοφορία, όπως στην περίπτωση ορθοκολικού καρκίνου, οι σοβαρές λοιμώξεις της ουροφόρας οδού (κυρίως από εντερόκοκκο) και η ενδοφλέβια χορήγηση φαρμάκων (St. aureus). Με την είσοδο τόσο μεγάλου πληθυσμού βακτηρίων ακόμη και μια φυσική καρδιακή βαλβίδα μπορεί να προσβληθεί.  Άλλοι παράγοντες κινδύνου για ανάπτυξη ενδοκαρδίτιδας είναι η λευκοπενία, η ανοσοανεπάρκεια ή ανοσοκαταστολή, οι κακοήθεις νόσοι, ο σακχαρώδης διαβήτης και η κατάχρηση αλκοόλ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx