Το μακελειό στην Έσση και ο ακροδεξιός τρόμος της Μέρκελ

Το μακελειό στην Έσση και ο ακροδεξιός τρόμος της Μέρκελ, slpress

Σοκ που ξεπερνά τα σύνορα της Γερμανίας προκάλεσαν οι επιθέσεις μίσους με εννέα νεκρούς και αρκετούς τραυματίες στην πόλη Χανάου στην Έσση, κοντά στην Φραγκφούρτη. Η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καταδίκασε το γεγονός το οποίο, ωστόσο, δεν είναι μεμονωμένο στη Γερμανία, που ταλανίζεται από την κρίση στο εσωτερικό του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος, την ακυβερνησία στη Θουριγγία και την άνοδο της ξενοφοβικής Εναλλακτικής.

Ο δράστης, ένας 43χρονος Γερμανός, ο οποίος είχε άδεια οπλοφορίας, καθώς ήταν σκοπευτής, άρχισε τις επιθέσεις του από ένα μπαρ στο κέντρο της πόλης των 90.000 κατοίκων, πυροβολώντας εναντίον των θαμώνων. Στη συνέχεια επιτέθηκε σε ένα δεύτερο, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν οι αρχικές πληροφορίες για τρίτη επίθεση.

Στόχος του δράστη ήταν χώροι με ναργιλέδες στους οποίους συχνάζουν άτομα κυρίως αραβικής καταγωγής, γεγονός που έστρεψε σχεδόν αμέσως τις εισαγγελικές αρχές στην αναζήτηση ρατσιστικών κινήτρων. Μια εκτίμηση που επιβεβαιώθηκε λίγες ώρες αργότερα, όταν ο δράστης εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του, μαζί με την επίσης νεκρή μητέρα του. Τα περισσότερα από τα θύματα, αναμεσά τους δύο εργαζόμενοι στα μπαρ, ήταν κουρδικής καταγωγής, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας.

Το προφίλ του μακελάρη

Σε μία επιστολή – μανιφέστο 24 σελίδων και σε πολλά βιντεοσκοπημένα μηνύματα, που βρέθηκαν στο σπίτι του, ο δράστης είχε περιγράψει τα ρατσιστικά κίνητρά του. Σε αυτά, όπως ανέφερε η εφημερίδα BILD, ο 43χρονος Τομπίας Ρ., περιέγραφε την ανάγκη να καταστραφούν συγκεκριμένοι λαοί της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος ανέφερε ότι η απέλαση υπηκόων αυτών των χωρών από την Γερμανία δεν είναι πλέον εφικτή και παρέθετε μια σειρά από θεωρίες συνωμοσίας.

Ο δράστης, στα ίχνη του οποίου έφτασαν οι αστυνομικοί από τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου, μέσα από το οποίο πυροβολούσε τα θύματά του, ανέφερε επίσης ότι τον παρακολουθούσαν και ότι βρισκόταν διαρκώς υπό διωγμό. Περιέγραφ επίσης τον εαυτό του ως «κατ’ επιλογή εργένη», ομολογώντας ότι «ποτέ δεν είχε σχέση με γυναίκα».

Σύμφωνα με τον Πίτερ Νόιμαν, ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας στο King’s College του Λονδίνου, το “μανιφέστο” του μακελάρη μαρτυρά «το μίσος του προς τους αλλοδαπούς και τους μη λευκούς». «Ζητεί την εξαφάνιση πολλών χωρών στη βόρεια Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την κεντρική Ασία», χρησιμοποιώντας «όρους που παραπέμπουν στην ευγονική, λέγοντας ότι η επιστήμη έχει αποδείξει ότι κάποιες φυλές είναι ανώτερες», έγραψε ο Νόιμαν στο Twitter.

Αντιδράσεις και κριτική

Το μακελείο στην Χανάου καταδίκασε η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Γερμανίας, ενώ υπήρξαν και φωνές κριτικής για την αναποτελεσματικότητα της Πολιτείας να πατάξει την ακροδεξιά τρομοκρατία. «Συγκλονισμένος» δήλωσε με ανακοίνωσή του ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων στην Γερμανία καταδικάζει αυτή την πράξη και κάθε μορφή ρατσισμού.

«Δηλητήριο» χαρακτήρισε τον ρατσισμό και το μίσος η Καγκελάριος Μέρκελ, η οποία, αναφερόμενη στην τρομοκρατική επίθεση στη Χανάου, υπενθύμισε τη  δολοφονία του πολιτικού Βάλτερ Λίμπκε, τις δολοφονίες από μέλη της NSU και την επίθεση σε συναγωγή στο Χάλε. Είχε προηγηθεί βεβαίως δήλωση του σοσιαλδημοκράτη Αντικαγκελάριου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έκανε έκκληση να μην ξεχαστεί γρήγορα το γεγονός και έθετε θέμα «δεξιάς τρομοκρατίας».

Ακόμη πιο επικριτικός ήταν ο τουρκικής καταγωγής, πρώην αρχηγός των Πρασίνων, Τζεμ Έζντεμιρ, ο οποίος έθεσε επίσης πρόβλημα «τρομοκρατίας από τα δεξιά». Ο Έζντεμιρ τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για αυτό, αλλά και για το γεγονός ότι «επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών ήταν για χρόνια ο Χανς-Γκέοργκ Μάασεν», ο οποίος έχει εκφραστεί πολλές φορές υπέρ της Εναλλακτικής για την Γερμανία και της συνεργασίας της με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Υπάρχει προηγούμενο

Την αναποτελεσματικότητα του κράτους στην ολοκληρωτική πάταξη της “δεξιάς τρομοκρατίας” έθιξε και ο πρόεδρος της κουρδικής κοινότητας της Γερμανίας, Αλί Ερτάν Τοπάκ, ζητώντας «αποφασιστικό αγώνα του κράτους κατά του δεξιού εξτρεμισμού». Ο ίδιος ανέφερε ότι η κουρδική κοινότητ είχε επισημάνει αυτόν τον κίνδυνο εδώ και χρόνια. «Ανείπωτη» χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση στη Χανάου η Ισλαμική Ομοσπονδία της Γερμανίας, ενώ το Συντονιστικό Συμβούλιο Μουσουλμάνων κάλεσε την κοινωνία σε «αλληλεγγύη» ενάντια στο δεξιό μίσος και την τρομοκρατία.

Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η Γερμανία έγινε στόχος πολλών τζιχαντιστικών επιθέσεων, τα τελευταία χρόνια, με σημαντικότερη την επίθεση που έγινε τον Δεκέμβριο του 2016, στην καρδιά του Βερολίνου, και στοίχισε τη ζωή σε 12 ανθρώπους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους Χριστιανοδημοκράτες και προσωπικά για τη Μέρκελ είναι η απειλή που προέρχεται από την γερμανική άκρα δεξιά. Ειδικά, μετα την δολοφονία του στελέχους των Χριστιανοδημοκρατών, Βάλτερ Λούμπκε, τον περασμένο Ιούνιο, για την οποία έχει συλληφθεί ως βασικός ύποπτος ένας νεοναζί.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα άλλωστε, συνελήφθησαν στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης, δώδεκα μέλη μιας μικρής οργάνωσης της άκρας δεξιάς, τα οποία κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις σε τζαμιά, όπως εκείνη που έγινε στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας, τον Μάρτιο του 2019, με 51 νεκρούς. Σε εξέλιξη είναι επίσης, τους τελευταίους πέντε μήνες στη Δρέσδη, η δίκη οκτώ νεοναζί που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν επιθέσεις εναντίον ξένων, αλλά και Γερμανών πολιτικών, ενώ νωπές είναι οι μνήμες από την επίθεση που σχεδίαζε ακροδεξιός εξτρεμιστής εναντίον συναγωγής στη Χάλε, τον περασμένο Οκτώβριο. Μια επίθεση που αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι όμως για τη Μέρκελ το γεγονός ότι η ξενοφοβική Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ενισχύεται συνεχώς και εξελίσσεται σε ρυθμιστικό παράγοντα για τις εξελίξεις στη Γερμανία. Αυτό έδειξε η περίπτωση της Θουριγγίας, η οποία μετέφερε την κρίση μέσα στο κόμμα της, που ήδη ψάχνει να ορίσει αρχηγό. Από την άλλη πρόσφατο γκάλοπ δείχνει τους Χριστιανοδημοκράτες να χάνουν και άλλο έδαφος, το οποίο καρπώνεται περιστασιακά το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και σταθερά η Εναλλακτική.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx