Τον στρατό εμπιστεύονται οι Κύπριοι! – Πλήρης η απαξίωση του πολιτικού συστήματος

Τον στρατό εμπιστεύονται οι Κύπριοι! – Πλήρης η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, Κώστας Βενιζέλος

Σχεδόν εννέα στους δέκα Κύπριους λένε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα. Έχουμε την απόλυτη απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα αποτελέσματα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου, του φθινοπώρου 2019, για την Κύπρο. Στην ίδια έρευνα, που δημοσιοποιήθηκε προ διημέρου, αναδεικνύεται ο στρατός ως ο θεσμός που εμπιστεύεται περισσότερο η πλειοψηφία των πολιτών.

Με βάση τα στοιχεία: Ο στρατός καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 62% και ακολουθεί η Αστυνομία με 52% και η τηλεόραση με 48% (για το ίδιο μέσο ενημέρωσης ωστόσο πλειοψηφούν αυτοί που δεν το εμπιστεύονται με 49%). Στην τέταρτη θέση των θεσμών που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων, κατατάσσονται οι περιφερειακές ή οι τοπικές δημόσιες αρχές, ενώ στην πέμπτη θέση ισοβαθμούν η ΕΕ και ο Τύπος.

Οι πολίτες δεν εμπιστεύονται το πολιτικό σύστημα επειδή το συνδέουν, τόσο με την ανικανότητα του να αντιμετωπίσει μικρά ή μεγάλα ζητήματα της κοινωνίας και της χώρας, όσο και επειδή, καλώς ή κακώς, δεν το εμπιστεύονται γενικά και συνεχώς το απαξιώνουν. Αντιμετωπίζουν πάντα με επιφυλακτικότητα το πολιτικό σύστημα. Ενίοτε και ύποπτα. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως υπάρχει μια απίστευτη ανεκτικότητα στο πολιτικό σύστημα και στο πολιτικό προσωπικό.

Βιώνουμε χρόνια μια συνεχή αντίφαση. Η κοινωνία τους απεχθάνεται, τους απαξιώνει αλλά ταυτόχρονα τους ανέχεται. Δεν αποτελεί αντίσταση ο χλευασμός δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Είναι τρόπος αντίδρασης, αλλά ανέξοδος, χωρίς αποτέλεσμα. Τσαλακώνεται με αυτό τον τρόπο η εικόνα των πολιτικών και ως σύστημα ευρύτερα και του καθενός χωριστά. Αλλά μέχρι εκεί.

Υπονομεύεται η δημοκρατία

Τι κάνουν οι πολίτες για να υπάρξει αλλαγή; Επιλεγούν άλλους; Λένε πολλοί πως δεν εμπιστεύονται τους πολιτικούς γιατί δεν λένε- για παράδειγμα- την αλήθεια. Πότε στην Κύπρο έχει τιμωρηθεί πολιτικός όταν λέγει ψέματα; Όταν δεσμεύεται σε μια πολιτική και εφαρμόζει άλλη; Πότε ένας πολιτικός τιμωρήθηκε όταν αποφάσεις του είχαν αρνητικές επιπτώσεις για τον τόπο; Ποτέ. Κι αυτό γιατί οι πολίτες επιλέγουν την εύκολη οδό της απαξίωσης, αντί της τιμωρίας δια πολιτικής στάσης.

Όταν απαξιώνεται ένας θεσμός δεν συντηρείται ή και ενισχύεται. Γιατί αυτό υπονομεύει τη δημοκρατία. Και το χειρότερο: Κάθε φορά που έρχεται στο φως της δημοσιότητας ένα σκάνδαλο, στο οποίο φαίνεται ή υπάρχει υποψία, πολιτικής εμπλοκής, παρουσιάζονται άνθρωποι που δείχνουν να αιφνιδιάζονται.

Και για τις υπόγειες συναλλαγές, τις μίζες, τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο, την κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος, υπάρχει συζήτηση μετά τη δημοσιοποίηση. Την ώρα, που όλοι γνώριζαν αλλά δεν αντιδρούσαν. Σωστές οι διαπιστώσεις, αλλά χρειάζεται και η θεραπεία. Είναι σαφές πως χρειαζόμαστε επειγόντως, είναι ένα νέο αλφαβητάριο δημοκρατίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx