Τι λέει για τον Δένδια η αντιπολίτευση
15/04/2021Αυτονόητη θεωρούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τη στάση Δένδια κατά τις κοινές δηλώσεις του με τον Τσαβούσογλου, μετά την ολοκλήρωση Των επαφών του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Άγκυρα. Παραλλήλως ζητούν επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση για τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του υπουργού με τον πρόεδρο Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις ελληνικές πρωτοβουλίες σχετικά με το Κυπριακό, τις διερευνητικές, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το μεταναστευτικό.
Η σημερινή συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο ομόλογό του «ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος, για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνει επίσης λόγο για «επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία», προσθέτοντας ότι ορθώς ο Δένδιας προέβη σε αυτήν.
Ζητούν ενημέρωση από τον Δένδια
Η Κουμουνδούρου επισημαίνει, ωστόσο, ότι η στάση του Νίκου Δένδια «δεν γεμίζει το κενό» στρατηγικής των κυβερνητικών πολιτικών στα εθνικά θέματα. «Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής» υπογραμμίζει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν «και να μην λειτουργεί, απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος».
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά τέλος επίσημη ενημέρωση για τη συνάντηση, αλλά και για τις ελληνικές πρωτοβουλίες σε σχέση με το Κυπριακό, τις διερευνητικές, την προσφυγή στη Χάγη για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς και για τον ελληνοτουρκικό και τον ευρωτουρκικό διάλογο. Ενημέρωση ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για το μεταναστευτικό, την Σύνοδο για την Ανατολική Μεσόγειο και το τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Αυτονόητη χαρακτηρίζει και το ΚΙΝΑΛ τη διατύπωση από τον Νίκο Δένδια των ελληνικών θέσεών για τα ζητήματα που εγείρει η Τουρκία, προσθέτει ωστόσο, ότι προκύπτουν κάποια ερωτήματα για την επίσκεψη του στην Τουρκία και τις εκεί επαφές του. «Πόσο καλά προετοιμασμένη ήταν η συνάντηση; Ποιος ήταν ο στόχος; Τι συζητήθηκε στις κατ’ ίδιαν συναντήσεις;» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, τονίζοντας ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση.
Για αναβάθμιση του «παζαριού» με στόχο τον συμβιβασμό για συνεκμετάλλευση στην Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο κάνει λόγο το ΚΚΕ, τονίζοντας στην ανακοίνωσή του, ότι η τουρκική κυβέρνηση επιμένει στην αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, στην αποστρατιωτικοποίησή τους, στον χαρακτηρισμό της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης ως τουρκικής, καθώς και σε άλλες διεκδικήσεις.
Υποστηρίζει επίσης ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, «τα περί θετικού κλίματος και ατζέντας, που ακούστηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου, δείχνουν ότι: Το “παζάρι” αναβαθμίζεται και προετοιμάζεται συμβιβασμός για τη συνεκμετάλλευση στην Ανατ. Μεσόγειο και το Αιγαίο, νέα διχοτομικά σχέδια στην Κύπρο, με μεσολαβητές τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχουν και οι δύο κυβερνήσεις».
Το ΚΚΕ κάνει επίσης λόγο για «ύμνους του κ. Δένδια στο αποκαλούμενο “κοινοτικό κεκτημένο”, που αποκρύπτουν τον πραγματικό ρόλο της ΕΕ, η οποία διατηρεί στρατηγικές σχέσεις με την Τουρκία και παρεμβαίνει με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, σε βάρος των λαών της περιοχής και κυριαρχικών δικαιωμτων της χώρας μας».