Ανίερη συμμαχία… Τούρκοι του Σουλεϊμάν & Γάλλοι κατά της Κέρκυρας
10/03/2020Το 1537 οι Τούρκοι, υπό τον Σουλεϊμάν, τον λεγόμενο “μεγαλοπρεπή”, απειλούσαν και πάλι την Αυτοκρατορία και τη Βενετία έχοντας ως σύμμαχο τη χριστιανική Γαλλία. Η ανίερη συμμαχία Γάλλων και Τούρκων είχε ως στόχο την καταστροφή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων, αλλά είχε, δυστυχώς, επίπτωση και στους Έλληνες…
Οι ανίεροι σύμμαχοι είχαν καταρτίσει μεγαλεπήβολα σχέδια. Το βασικό τους σχέδιο προέβλεπε τουρκική επίθεση κατά ισπανικών-αψβουργικών κτήσεων στη νότια Ιταλία και επίθεση των Γάλλων στη βόρεια Ιταλία. Ο Σουλεϊμάν θα συγκέντρωνε 300.000 άνδρες τους οποίους θα περνούσε στην Ιταλία και από εκεί θα έπνιγαν, κυριολεκτικά, όλη την Ευρώπη. Ο καιροσκοπισμός του Γάλλου βασιλιά Φραγκίσκου Α’ θα αποδεικνυόταν ταφόπλακα του ευρωπαϊκού-ελληνοχριστιανικού πολιτισμού αν δεν υπήρχε η Κέρκυρα.
Ο Σουλεϊμάν εφορμά
Ο Σουλεϊμάν άρχισε να συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στον Αυλώνα της σημερινής Αλβανίας. Εκεί μετέβη και ο ίδιος συνοδευόμενος από τον Γάλλο πρέσβη Ζαν ντ λα Φορέ. Ο Τούρκος δυνάστης συγκέντρωσε εκεί 100 γαλέρες. Ο στόλος αυτός, υπό τον διαβόητο φονιά Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα, επέδραμε κατά της νότιας Ιταλίας σπέρνοντας τον θάνατο και μεταφέροντας 10.000 αθώους που πουλήθηκαν ως σκλάβοι. Ωστόσο, ο Γάλλος βασιλιάς ενεπλάκη σε συγκρούσεις στις Κάτω Χώρες και δεν μπόρεσε να μεταβεί στην Ιταλία.
Έτσι και ο Σουλεϊμάν άφησε το αρχικό σχέδιο και αποφάσισε να κυριεύσει την Κέρκυρα την οποία τότε κατείχε η Βενετία. Ο Τούρκος σουλτάνος συγκέντρωσε 320 πλοία απέναντι από την Κέρκυρα. Τα τουρκικά σκάφη άρχισαν τον βομβαρδισμό της πόλης και του φρουρίου της Κέρκυρας και στις 26 Αυγούστου 1537 αποβίβασαν 25.000 άνδρες στο νησί. Λίγες ημέρες αργότερα αφίχθη στο νησί και γαλλική μοίρα με 12 πολεμικά προς ενίσχυση των Τούρκων. Επικεφαλής ήταν ο ναύαρχος ντε σαίντ Μπλανσάρ.
Πολιορκία
O Σουλεϊμάν έστησε το στρατηγείο του απέναντι, στη Σαγιάδα και την πολιορκία ανέλαβε ο Μπαρμπαρόσα. Οι αμυνόμενοι αριθμούσαν μόλις 4.000 άνδρες εκ των οποίων οι μισοί ήταν Έλληνες και οι λοιποί Βενετοί και μισθοφόροι. Οι αμυνόμενοι αδυνατώντας να αντιπαραταχθούν στους Τούρκους σε ανοικτό πεδίο κλείστηκαν στα οχυρά.
Οι Τούρκοι κατέλαβαν τα εκτός των τειχών προάστια και έκαψαν και λεηλάτησαν τα πάντα. Πολλοί Έλληνες τότε σκοτώθηκαν ή εξανδραποδίστηκαν. Οι Τούρκοι πέρασαν με φωτιά και σίδερο όλο το νησί. Κατόπιν ο Μπαρμπαρόσα δημιούργησε τρία πυροβολοστάσια σε ισάριθμους λόφους απέναντι από τα τείχη της πόλης και άρχισε τον κανονιοβολισμό. Οι Τούρκοι αντιμετώπισαν ισχυρή αντίσταση στο κάστρο του Αγγέλου και υποχώρησαν άπρακτοι.
Επίσης απέτυχαν και οι τουρκικές επιθέσεις κατά της πόλης καθώς το τουρκικό πυροβολικό απέτυχε να δημιουργήσει ρήγμα στις ισχυρές οχυρώσεις. Οι δε αμυνόμενοι εκτελούσαν επιτυχείς εξόδους. «… Τινας και επιθέσεις εποίουν και τοις Τούρκοις καταφρωνητικώς εστώσι προσέπιπτον, κτείνοντες μεν αυτών τινας και τας κεφαλάς τους σφων ξίφεσιν απαιωρούντες…», αναφέρει ο αυτόπτης μάρτυρας Νίκανδρος Νούκιος.
Ταπεινωτική υποχώρηση
Τους Τούρκους δυσκόλεψε και ο καιρός που επιδεινώθηκε ραγδαία με το ξέσπασμα τρομακτικών καταιγίδων. Αποτέλεσμα ήταν να ξεσπάσει και επιδημία στο τουρκικό στρατόπεδο. Ενώπιον του αδιεξόδου ο Γάλλος ναύαρχος πρότεινε στους Τούρκους συμμάχους του να εγκαταλείψουν την Κέρκυρα και να επιχειρήσουν μαζί νέα επίθεση στην Ιταλία.
Ωστόσο, ο Σουλεϊμάν είχε απογοητευτεί από την αποτυχία και αρνήθηκε. Καταπτοημένος μάλιστα διέταξε απλώς την άρση της πολιορκίας της Κέρκυρας όπως και έγινε. Ο ηρωισμός των αμυντόρων της αλλά και οι βροχές είχαν σώσει την Κέρκυρα. Τούρκοι και Γάλλοι εγκατέλειψαν, στα μέσα Σεπτεμβρίου το νησί, σέρνοντας όμως μαζί τους πολλούς άτυχους Έλληνες που θα πωλούνταν σε λίγο στα σκλαβοπάζαρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την ασθένεια στο τουρκικό στρατόπεδο πέθανε και ο Γάλλος πρέσβης.