Μητσοτάκης: Έκκληση στους Γερμανούς για αύξηση επενδύσεων
10/03/2020Στις δύο προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα και η Ευρώπη, το μεταναστευτικό και την οικονομική επιβράδυνση λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.
Την έκκλση έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο ελληνογερμανικό Οικκονομικό Φόρουμ στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο Βερολίνο, ενώ ανήγγειλε την συνεργασία της ΔΕΗ με την RWΕ και κάλεσε τους Γερμανούς επιχειρηματίες να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα.
Πάντως ούτε στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής της ΕΕ και καταδίκη της Τουρκίας.
Για την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα είπε: Η ασύμμετρη απειλή εξ ανατολών, αναδιατάσσει εκ των πραμάτων τις εθνικές της προτεραιότητες…Αν ο κύριος Ερντογάν επιθυμεί να αναθεωρηθεί η κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρκίας για το μεταναστευτικό, μία δήλωση που ο ίδιος κατεδάφισε στην πράξη, τώρα του δίνεται η ευκαιρία να προβεί σε μία σειρά κινήσεων.
-Πρώτα απ’ όλα να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους που συγκέντρωσε στον Έβρο. Να πάψει να χρησιμοποιεί και να τους υποκινεί διασπείροντας fake news και προπαγάνδα. Να δεχθεί πίσω με γρήγορες, συνοπτικές διαδικασίες όσους παράνομους έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
-Οι επιστροφές όσων παρανόμως, περνούν στην Ελλάδα από την Τουρκία πρέπει να γίνονται πλέον, όχι μόνο από τα νησιά του Αιγαίου που τόσο έχουν δοκιμαστεί. Αλλά και από την ενδοχώρα της πατρίδας μου.
Ασυνόδευτα ανήλικα και κορωνοϊός
Ειδική αναφορά έκανε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. “Χαίρομαι ιδιαίτερα που θα έχουμε την ευκαιρία την Πέμπτη, στην Αθήνα -καλώς εχόντων των πραγμάτων- να υποδεχτούμε, για άλλη μία φορά, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την αρμόδια Επίτροπο, για να συνδιαμορφώσουμε ένα σύμφωνο εθελοντικής μετεγκατάστασης παιδιών και εφήβων από την Ελλάδα στην υπόλοιπη Ευρώπη. Μιλάμε περίπου για 5.000 παιδιά”.
Αναφέρθηκε στον κορωνοϊό λέγοντας ότι καθώς η επιδημία εξαπλώνεται είναι ξεκάθαρο ότι το 2020 θα είναι μία διαφορετική χρόνια από αυτήν την οποία προβλέπαμε και ότι δημοσιονομικοί στόχοι οι οποίοι μπορεί να τέθηκαν σε άλλες συγκυρίες, ενδεχομένως να μην μπορούν να επιτευχθούν.
Η οικονομική κρίση θα ενισχύσει και δεν θα επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό έργο
Διαβεβαίωσε πάντως ότι η οικονομική κρίση θα ενισχύσει και δεν θα επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό του έργο και ότι στην αναπτυξιακή προσπάθεια “ προσβλέπουμε στη Γερμανία ως στρατηγικό εταίρο. Θέλουμε πολύ περισσότερες από τις 162 γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σήμερα στη χώρα μας. Απασχολούμε σχεδόν 30.000 εργαζόμενους και θέλω να χαιρετίσω το γεγονός ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις άντεξαν και στήριξαν τη χώρα και ουσιαστικά διατήρησαν σχεδόν όλες τις θέσεις απασχόλησης τα 10 δύσκολα χρόνια της κρίσης. Τώρα είναι η ευκαιρία να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν και από την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας”.
Μεγάλα έργα με γερμανική σφραγίδα
κυβέρνηση πχ εξετάζει, εδώ και μήνες, μαζί με την Volkswagen μια μελέτη σκοπιμότητας για ένα τεχνολογικό έργο αιχμής το οποίο θα καταλήξει τελικά να μετατρέψουμε ένα ελληνικό νησί όχι απλά σε «πράσινο νησί», αλλά σε πρότυπο καινοτομίας για τη μετάβαση στην ηλεκτροκίνηση και κυρίως στην αυτόνομη οδήγηση. Δύο προοπτικές, από το μέλλον, που σύντομα θα αφορούν το παρόν.
Γερμανική σφραγίδα υπάρχει και σε ένα άλλο έργο που υπογράφηκε προ ημερών: Στην κατασκευή ενός απ’ τα 5 μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Ευρώπης, στην περιοχή της Κοζάνης, βλέπω εδώ και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας με ισχύ λίγο παραπάνω από 200 MW.
«Ελληνικά Πετρέλαια» και «Juwi», επενδύουν συνολικά 130 εκατομμύρια. Δημιουργούν πολλές νέες θέσεις εργασίας και μας βοηθούν να κάνουμε πράξη τη μετάβαση σε μία “πράσινη” οικονομία, υλοποιώντας τους εξαιρετικά φιλόδοξους στόχους τους οποίους έχουμε θέσει.
Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Έχουμε ένα νέο «Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα» το οποίο προβλέπει επενδύσεις που θα ξεπερνούν τα 40 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Δημιουργία παραπάνω από 60.000 μόνιμων θέσεων απασχόλησης και έχουμε τολμήσει να πάρουμε πολύ κρίσιμες και σημαντικές και δύσκολες αποφάσεις όπως η δέσμευσή μας για μια γρήγορη διαδικασία «απολιγνιτοποίησης».
Και βέβαια κεντρικό μοχλό σε αυτήν την απολιγνιτοποίηση αποτελεί η ΔΕΗ. Η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία, την παραλάβαμε πριν από 8 μήνες στα πρόθυρα περίπου της χρεοκοπίας. Κάναμε ένα πολύ γρήγορο «turn around». Είναι μια επιχείρηση η οποία σήμερα ατενίζει το πράσινο μέλλον με αισιοδοξία. Φιλοδοξεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην απολιγνιτοποίηση, στην πράσινη ενέργεια και φυσικά στην ηλεκτροκίνηση, στην οποία έχει το μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα να μπορεί να δρομολογήσει γρήγορα ένα δίκτυο ανάπτυξης σταθμών φόρτισης, οι οποίοι μεσοπρόθεσμα πρέπει να ξεπεράσουν τις 10.000.
Και γι’ αυτό και θεωρώ και εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι υπογράφεται εδώ πέρα στο Βερολίνο εμβληματική συμφωνία μεταξύ της ΔΕΗ και της RWE στον τομέα της απολιγνιτοποίησης και της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.