Ευρωπαϊκό “Ναι” στην αποσυμφόρηση – Συνεχίζει να πιέζει ο Ερντογάν
12/03/2020Στον απόηχο της διαρκώς κλιμακούμενης έντασης που προκαλεί ο Ερντογάν, εργαλειοποιώντας το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ‘Iλβα Γιόχανσον, επισκέφθηκε σήμερα την Αθήνα και είχε συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και φορείς. Η Ευρωπαία Επίτροπος έγινε δεκτή και από τον πρωθυπουργό, ο οποίος επισήμανε, για άλλη μία φορά ότι τα πρόσφατα γεγονότα ξεφεύγουν από το μεταναστευτικό και συνιστούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας.
Οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορωνοϊού και η ταξιδιωτική οδηγία του Τραμπ για την Ευρώπη δεν επέτρεψαν την παρουσία στην Αθήνα και της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ενημέρωσε για τις αναγκαστικές αλλαγές στο πρόγραμμά της. Η Σουηδή Επίτροπος, ωστόσο, ήρθε στην Αθήνα και είχε επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για την παροχή βραχυπρόθεσμης βοήθειας, κυρίως σε ότι αφορά ανήλικους πρόσφυγες που διαμένουν στους υπερπλήρεις καταυλισμούς των ελληνικών νησιών.
Στην συνάντηση με την κ. Γιόχανσον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί επιβάλλει τον αναλογικό καταμερισμό των προσφυγικών ροών από τις λεγόμενες χώρες πρώτης υποδοχής στα υπόλοιπά κράτη-μέλη της ΕΕ. Ζήτησε μάλιστα, αυτός «ο αναλογικός καταμερισμός των προσφυγικών ροών να προβλέπεται στον νέο Κανονισμό της ΕΕ για την Μετανάστευση και το Άσυλο».
Βραχυπρόθεσμη βοήθεια
Το θέμα αυτό πάντως, όπως παραδέχθηκε και η κ. Γιόχανσον, ήταν ένα από τα ζητήματα που μπλόκαραν τη λήψη απόφασης σε προηγούμενες προτάσεις. Έτσι, όταν ρωτήθηκε, αν θα περιλαμβάνεται και στην δική της πρόταση, η οποία αναμένεται μετά το Πάσχα, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε ότι «πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να προχωρήσουμε, που θα γίνουν αποδεκτοί από τα άλλα κράτη μέλη».
Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη αντιμετωπίζουν “ασύμμετρη απειλή” στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, εξαιτίας της εργαλειοποίησης των προσφύγων από την Τουρκία και της μετατροπής τους σε «γεωπολιτικά πιόνια». Πρόσθεσε επίσης ότι, κατά την συνάντηση, υπήρξε συναντίληψη για το γεγονός ότι οι σημερινές ροές είναι διαφοροποιημένες από τις αντίστοιχες του 2015, καθώς η πλειονότητα όσων προσεγγίζουν πλέον τα ευρωπαϊκά δεν έχουν προσφυγικό προφίλ και προσομοιάζουν περισσότερο σε αυτό του “οικονομικού μετανάστη”.
Προσωρινός μηχανισμός επιστροφών
Σε ό,τι αφορά το κύριο αντικείμενο της επίσκεψης Γιόχανσον στην Αθήνα, την παροχή δηλαδή ευρωπαϊκής βοήθειας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αλληλεγγύη των κρατών-μελών και των Ευρωπαϊκών Θεσμών, ιδιαίτερα για την ανταπόκρισή τους να φιλοξενήσουν ασυνόδευτους ανήλικους. Σημειώνεται ότι η γερμανική κυβέρνηση είχε κάνει λόγο για 1500 παιδιά, τα οποία θα μπορούσε να δεχτεί μαζί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Φινλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Κροατία, που έχουν εκδηλώσει ήδη το ανάλογο ενδιαφέρον.
Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί άλλωστε και η συμφωνία του υπουργείου Μετανάστευσης και της Κομισιόν για την εθελοντική μεταφορά άλλων 5.000 αιτούντων άσυλο στις χώρες προέλευσης τους, με χρηματοδότηση από την ΕΕ. Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την μεταφορά άλλων 10.000 ατόμων στην ενδοχώρα, συμβάλλει καθοριστικά στην αποσυμφόρησης των ελληνικών νησιών, τα οποία σηκώνουν εδώ και χρόνια ένα δυσβάσταχτο βάρος.
Πρόκειται επί της ουσίας για έναν προσωρινό μηχανισμό εθελοντικής επιστροφής μεταναστών που έχουν εγκλωβιστεί στα ελληνικά νησιά και αφορά εκείνους που πέρασαν τα σύνορα πριν την 1η Ιανουαρίου 2020. Οι ενδιαφερόμενοι, σε διάστημα ενός μηνός, θα μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και αφού λάβουν βοήθημα 2.000 ευρώ θα παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής υπό την επίβλεψη της Frontex και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Ο Ερντογάν πάντως επιμένει στα σχέδιά του για την πρόκληση προβλημάτων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπου την Τετάρτη επιχειρήθηκε νέα εισβολή από διαφορετικό σημείο του Έβρου. Οι μετανάστες μετακινήθηκαν και πάλι με τη βοήθεια των τουρκικών αρχών και πέταξαν για άλλη μία φορά στους Έλληνες συνοριοφύλακες πέτρες και δακρυγόνα, τα οποία τους προμηθεύει η τουρκική στρατοχωροφυλακή.