“Τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού να εξαιρεθούν…”
16/03/2020Για τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, τα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, τα μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος υγείας και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο για το θέμα των εκκλησιών, μίλησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1.
Για τη συνεδρίαση του Eurogroup επισήμανε: «Εμείς ζητάμε δύο πράγματα: το πρώτο είναι, όλα τα μέτρα που θα χρειαστεί να ληφθούν για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού και έχουν δημοσιονομικό κόστος, να εξαιρεθούν από τους συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν επιβληθεί στα κράτη-μέλη, είτε αυτό είναι ένα πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας, όπως στην Ελλάδα, είτε είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης για τις άλλες χώρες.
“Το δεύτερο είναι -επειδή η οικονομική διαταραχή θα είναι μεγάλη και το ΑΕΠ θα έχει μία σημαντική μείωση το δεύτερο τρίμηνο ή και από την αρχή του πρώτου τριμήνου του 2020- να υπάρξει μία μείωση των στόχων. Νομίζω και τα δύο θα αποφασιστούν, στο γενικό τους πλαίσιο, σήμερα στο Eurogroup, ώστε από αύριο να είμαστε σε θέση να εξειδικεύσουμε τα μέτρα που θα πάρουμε για να στηρίξουμε την ελληνική οικονομία σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι ενίσχυση ρευστότητας και το άλλο είναι η προστασία των θέσεων απασχόλησης».
Αναφερόμενος στα μέτρα για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων ο κ. Πέτσας είπε: «Για τα φυσικά πρόσωπα, όταν είναι δανειολήπτες, μεγαλύτερη σημασία αυτή τη στιγμή είναι μία περίοδος χάριτος από τις τράπεζες. Και αυτό είναι στο τραπέζι. Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, αυτό που μπορεί να κάνει το δημόσιο για να βοηθήσει, είναι να υπάρξει μία επιδότηση επιτοκίου. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, όπως για παράδειγμα, χρήματα τα οποία έχουν μείνει στην άκρη για επενδυτικούς σκοπούς, αυτή τη στιγμή να χρησιμοποιηθούν ως κεφάλαιο κίνησης, για να αντιμετωπιστεί αυτή η δύσκολη περίοδος».
«Αλλά υπάρχουν και άλλα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας. Το ελληνικό δημόσιο χρωστάει περίπου δύο δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργάζεται ή δεν έχει επιστρέψει φόρους σε δικαιούχους. Με πιο απλές διαδικασίες, τις οποίες επεξεργάζεται ο κ. Σταϊκούρας με τον κ. Σκυλακάκη, σκοπός είναι να δοθούν αυτά τα χρήματα άμεσα, ώστε μέσα στον ένα-ενάμιση μήνα που ακολουθεί, να υπάρξει ένα θετικό σοκ στην οικονομία, για να αντιμετωπίσει σε έναν βαθμό το εξωτερικό σοκ που δέχτηκε από τον κορονοϊό. Υπάρχουν και άλλα εργαλεία, τα οποία θα ξεδιπλωθούν, πιστεύω, από αύριο» πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την ενίσχυση του συστήματος Υγείας και αφού χαρακτήρισε πολύ εποικοδομητική τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης , σημείωσε ότι έχουν δρομολογηθεί περίπου 2.000 προσλήψεις. «Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι πρώτοι βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους. Περιμένουμε τα αποτελέσματα για το νοσηλευτικό προσωπικό και για τους γιατρούς τις αμέσως επόμενες ημέρες, για να αρχίσουν ακόμα περισσότεροι να στελεχώνουν το Σύστημα Υγείας. Επίσης, κάνουμε ό,τι μπορούμε για τις προμήθειες -υπήρξαν ανακοινώσεις, μετά τη χθεσινή σύσκεψη- ώστε να υπάρχουν τα απαραίτητα υλικά στα νοσοκομεία μας. Είμαστε έτοιμοι να πάρουμε και νέα μέτρα για την ενδυνάμωση του Συστήματος Υγείας και με νέες κλίνες» υπογράμμισε.
Επίσης, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι υπήρξε επικοινωνία του πρωθυπουργού και με τον αρχιεπίσκοπο για τη λειτουργία των εκκλησιών. «Αναμένουμε σήμερα την απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Αλλά νομίζω ότι το μήνυμα είναι σαφές σε όλους: η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να προστατεύσει τη δημόσια υγεία. Υπάρχει αρκετή ωριμότητα -απ’ ό,τι έχω δει από τις τελευταίες ανακοινώσεις και από την Ιερά Σύνοδο και από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και από μεμονωμένους μητροπολίτες- ώστε να οδηγηθούμε σε μία φυσιολογική αυτορρύθμιση της Εκκλησίας» είπε.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να μείνουμε σπίτι όλοι μας για να περιορίσουμε τη διασπορά. «Είναι κρίσιμο αυτό το διάστημα» είπε και συμπλήρωσε ότι «είναι ανάγκη να πειθαρχήσουμε στις οδηγίες των ειδικών, να κάνουμε ό,τι πρέπει από το σπίτι μας. Αυτή την ώρα έχει σημασία, όπως λένε οι εισηγήσεις των ειδικών, να περιορίσουμε τη διασπορά. Να επεκτείνουμε την καμπύλη αύξησης των κρουσμάτων σε βάθος χρόνου, ώστε το Σύστημα Υγείας να μπορέσει να διαχειριστεί όλα τα περιστατικά, ιδίως για τις ευάλωτες ομάδες, και να μην έχουμε πρόβλημα στη διαχείριση επειγόντων περιστατικών που θα χρειαστούν νοσηλεία» είπε.
Τέλος, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, κ. Πελώνη, θα κάνει σήμερα το μεσημέρι την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Είχαμε πει από την προηγούμενη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι θα γίνεται πλέον ηλεκτρονικά» είπε και πρόσθεσε «Είναι σημαντικό να αποφύγουμε τον συγχρωτισμό και γι’ αυτό τον λόγο στην αίθουσα της Γραμματείας Ενημέρωσης σήμερα θα είναι μόνο το απολύτως απαραίτητο προσωπικό».