Επτά rapid και self tets στο μικροσκόπιο των ειδικών – Τι έδειξε το crash test
17/04/2021H ιατρική επιθεώρηση Lancet δημοσίευσε έρευνα που συγκρίνει επτά εμπορικά προϊόντα, τα οποία διατίθενται στην Ευρώπη (κυρίως στη Γερμανία) για τη διενέργεια rapid test με τη βοήθεια νοσηλευτή αλλά και για sefl test στο σπίτι. Οι ερευνητές έκαναν και πείραμα με τους ίδιους και τους συνεργάτες τους για να βρουν όχι μόνον τα “ψευδώς αρνητικά”, αλλά και το ποσοστό των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων σε κάθε προϊόν.
Η έρευνα έδειξε κάποιες διακυμάνσεις στην απόδοση των τεστ, αλλά κυρίως στα ψευδώς αρνητικά παρά στα ψευδώς θετικά (κάποια τεστ “διάβαζαν” ως κορονοϊό π.χ. την γρίπη). Τα περισσότερα ψευδώς αρνητικά προκύπτουν –σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα και όχι μόνον σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έρευνα– από φορείς που βρίσκονται στα πρώιμα στάδια της λοίμωξης, αλλά και όταν η νόσος είναι πολύ προχωρημένη, στην δεύτερη προς τρίτη εβδομάδα μετά τη διαγνωση. Όλα τα τεστ έγιναν με δείγμα που είχε ληφθεί είτε ρινοφαρυγγικά είτε στοματοφαρυγγικά.
Τα περισσότερα από τα προϊόντα που ελέγχθηκαν από τους ερευνητές, μπορεί να τα βρει κάποιος σε φαρμακεία ή διαδικτυακά, αλλά είναι αρκετά ακριβά. Εμπορικό μειονέκτημα είναι και το γεγονός ότι πωλούνται, ως επί το πλείστον, ανά δεκάδες και έτσι η τιμή γίνεται ακόμα πιο τσουχτερή. Αυτά τα τεστ, εκτός από ένα βελγικό, είναι γερμανικά. Η Γερμανία, άλλωστε, ήταν η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που ξεκίνησε ευρέως την παραγωγή τους, όπως και η πρώτη που τα διέθεσε σε σούπερ μάρκετ. και η σχετική έρευνα χρηματοδοτήθηκε όμως, εν μέρει, από το γερμανικό υπουργείο Υγείας.
Τεστάροντας τα test
Στον παρακάτω πίνακα βλέπετε (με μπλε) πόσα “θετικά” εντόπισε κάθε εταιρεία σε 138 δείγματα με τον ιό και (με κόκκινο) πόσα βρήκε ψευδώς αρνητικά. Τα περισσότερα ψευδώς αρνητικά ήταν στα δείγματα με χαμηλό ιικό φορτίο και ήταν κυρίως στα rapid test της RapiGEN και της CorisBioConcept, όπως δείχνει ο πίνακας.
Τα “κυκλάκια” αριστερά παριστούν τα 138 δείγματα που ειχαν διαφορετικό ιικό φορτίο το καθένα και οι ειδικοί ερεύνησαν ποια τεστ “έπιασαν” τα θετικά ακόμα και όταν το ιικό φορτίο ήταν χαμηλό. Τα κυκλάκια είναι κατανεμημένα κατά “ποσότητα” ιικού φορτίου. Τα 6 δείγματα που ειχαν μεγάλο φορτίο, τα έπιασαν όλες οι εταιρείες. Τα 6 που είχαν το χαμηλότερο φορτίο, τα “έπιασαν” τα τεστ των Abbot, Healgen, R-Biopharm και Roche. Τα τεστ της Νal von Μinden και της Coris bioconcept χρειάζονταν λίγο υψηλότερο ιικό φορτίο από τις προαναφερόμενες τέσσερις.