Σε απόγνωση η Ευρώπη – Παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα, στο “κόκκινο” τα συστήματα υγείας

Η μετάλλαξη του ιού που τρόμαξε τον Τζόνσον – Πως αντιδρούν οι Ευρωπαίοι

Μία μετά την άλλη οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη παρατείνουν χρονικά τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις των πολιτών, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την εξάπλωση του κορωνοϊού. Την ίδια ώρα τα συστήματα υγείας βρίσκονται στα όριά τους, αν δεν τα έχουν ήδη ξεπεράσει, με την Ιταλία να εξακολουθεί να κατέχει την τραγική πρωτιά σε κρούσματα και νεκρούς.

Η γειτονική χώρα έζησε σήμερα την χειρότερη ημέρα της από το ξέσπασμα της επιδημίας, καθώς μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο έχασαν τη ζωή του περίπου χίλιοι άνθρωποι. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία μέσα σε μία ημέρα πέθαναν 919 ασθενείς και καταγράφηκαν 5.959 νέα κρούσματα. Οι νεκροί έχουν φτάσει πλέον τους 9.134 και ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού τα 86.498.

Στα νοσοκομεία της χώρας έχουν εισαχθεί συνολικά 26.029, από τους οποίους 3.732 παραμένουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Παραλλήλως, σε καραντίνα στο σπίτι τους έχουν τεθεί συνολικά 36.653 ασθενείς. Στη Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 37.298 και οι νεκροί 5.402, στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 11.588 και οι νεκροί 1.267, ενώ στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 7.497 και οι νεκροί 313.

Τραγική είναι η κατάσταση και στην Ισπανία, όπου το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανακοινώθηκε ο θάνατος 769 ασθενών, καταγράφοντας νέο αρνητικό ρεκόρ και ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 4.858. Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του υπουργείου Υγείας, Φερνάνδο Σιμόν, δήλωσε πάντως ότι σε ποσοστιαία βάση ο αριθμός των νεκρών στη χώρα δείχνει να σταθεροποιείται.

Παρατείνουν την καραντίνα Γαλλία και Βέλγιο 

Στην Ισπανία έχουν καταγραφεί συνολικά 64.059 κρούσματα, από τα οποία τα 7.800 πιστοποιήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Ωστόσο καταγράφεται μία ελαφρά μείωση του ρυθμού της μετάδοσης, της τάξης του +14% κατά το 24ωρο Πέμπτης-Παρασκευής, έναντι +18% και +20% που ήταν τα δύο προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Στο σύστημα υγείας έχει χτυπήσει όμως καμπάνα κινδύνου, καθώς έχουν μολυνθεί περισσότερα από 9.400 μέλη του υγειονομικού προσωπικού, ενώ στις εντατικές νοσηλεύονται περισσότεροι από 4.100 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ο αριθμός των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση είναι σήμερα 4.165, δηλαδή 486 περισσότεροι από την προηγούμενη ημέρα. Και ο αριθμός των νέων ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (486) είναι, ωστόσο μικρότερος από τα νέα κρίσιμα περιστατικά των προηγούμενων ημερών, τα οποία ήταν 513 την Πέμπτη και 530 την Τετάρτη.

Την ίδια ώρα, στη Γαλλία, όπου ήδη έχει ζητηθεί η βοήθεια του στρατού, ο  πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε ότι παρατείνεται για δύο εβδομάδες, μέχρι τις 15 Απριλίου, η καραντίνα σε όλη τη χώρα. Τα μέτρα περιορισμού έληγαν κανονικά την επόμενη Τρίτη, οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης, ωστόσο, είναι ότι η επιδημία στη χώρα βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Ο ίδιος ο Φιλίπ είπε μάλιστα ότι μετά το σαρωτικό πέρασμά του από την ανατολική Γαλλία, το επιδημικό κύμα φτάνει τώρα στην περιοχή του Παρισιού και στις βόρειες επαρχίες της χώρας.

Παράταση απαγόρευσης της κυκλοφορίας, κατά δύο εβδομάδες, έως τις 18 Απριλίου, αποφάσισε και η κυβέρνηση του Βελγίου, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπερνά τις 7000. Την ίδια ώρα στη Γερμανία, ένας στους δύο πολίτες φοβάται ότι θα μολυνθεί, ποσοστό αρκετά ανεβασμένο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ετοιμάζεται για τα χειρότερα η Ιρλανδία 

Στην Βρετανία, μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης είχε ανακοινωθεί ο θάνατος συνολικά 759 ανθρώπων, με τους 181 από αυτούς σε διάστημα 24 ωρών. Ο αριθμός των νεκρών, που ήταν αυξημένος κατά 31%, είναι ο έβδομος υψηλότερος παγκοσμίως μετά την Ιταλία, την Ισπανία, την Κίνα, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, στη Βρετανία έχουν διαγνωστεί συνολικά με τον ιό 14.579 άνθρωποι, ενώ έγινε γνωστό ότι θετικοί έχουν βρεθεί  ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον και ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Για τα χειρότερα ετοιμάζεται και η Ιρλανδία, η οποία αν και έχει άδειες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, υπάρχουν φόβοι ότι τις επόμενες ημέρες θα φτάσει στα όρια της. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ, οι υπηρεσίες υγείας έχουν ετοιμάσει σχέδια για να ανταποκριθούν στην αναμενόμενη αυξημένη ζήτηση.

Στην Πορτογαλία, η κακή κατάσταση σε έναν οίκο ευγηρίας ανάγκασε την κυβέρνηση να στείλει τον στρατό, προκειμένου να συνδράμει, ώστε να αποτραπεί μία κυοφορούμενη καταστροφή. Οι περισσότεροι από τους ένοικους διαγνώσθηκαν θετικοί στο κορωνοϊό και το προσωπικό φοβάται επανάληψη της τραγωδίας που σημειώθηκε στην Ισπανία. Εκεί όπου οι στρατιώτες που εστάλησαν για να απολυμάνουν οίκο ευγηρίας βρήκαν νεκρούς ενοίκους στα κρεβάτια τους. Σημειώνεται ότι στην Πορτογαλία έχουν καταγράφει 4.268 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 76 νεκροί.

Επαναξιολογούν τα μέτρα Ολλανδία και Αυστρία 

Την στρατονομία και ένα στρατιωτικό τάγμα επιστρατεύει και η Ελβετία,  προκειμένου να βοηθήσουν τους τελωνειακούς να περιορίσουν την είσοδο στα σύνορα με την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία. Στην Ελβετία ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους 197 και ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.161.

Μείωση του ρυθμού διασποράς του ιού στη χώρα παρατηρεί το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Ολλανδίας, όπου ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 1.172, δηλαδή κατά 16%, και ανέρχεται πλέον σε 8.603. Στην χώρα καταγράφηκαν και 112 νέοι θάνατοι, ανεβάζοντας τον  συνολικό αριθμό των νεκρών στους 546. Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση θα επαναξιολογηθούν τις επόμενες ημέρες.

Την ίδια ώρα, στην Αυστρία, τα μέτρα δείχνουν επίσης να επιδρούν, η  κυβέρνηση εκτιμά, ωστόσο, ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς να μιλήσει για ένα θετικό μήνυμα. Μια αξιολόγηση θα γίνει πάντως μέσα στο Σαββατοκύριακο και την Δευτέρα θα παρουσιαστεί ο ενδιάμεσος απολογισμός, ο οποίος ήταν προγραμματισμένος για σήμερα Παρασκευή. Η Αυστρία μετρά σήμερα 7.040 επιβεβαιωμένα κρούσματα, καταγράφοντας μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο μία αύξηση 18%. Στόχος της κυβέρνησης είναι όμως να ρίξει σε χαμηλούς μονοψήφιους αριθμούς το ποσοστό νέων κρουσμάτων, πριν από το Πάσχα των Καθολικών (στις 12 Απριλίου).

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx