Ρωσικές πηγές: Το τέλος του χρήματος;

Ρωσικές πηγές: Το τέλος του χρήματος;

Στις 17 Απριλίου, η Ρωσία κατέγραψε 32.008 περιπτώσεις κορονοϊού, συμπεριλαμβανομένων ρεκόρ 4.070 τις τελευταίες 24 ώρες

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε για «πολύ υψηλούς» κινδύνους, ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

«Οι κίνδυνοι γύρω από την εξάπλωση της επιδημίας εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλοί, όχι μόνο στη Μόσχα αλλά και σε πολλές άλλες ρωσικές περιοχές», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής διάσκεψης με περιφερειακούς κυβερνήτες.

Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο, οι περιφέρειες δεν υιοθετούν όλα τα κονδύλια που διατίθενται από την κυβέρνηση στο πλαίσιο των ειδικών προγραμμάτων για την υποστήριξη της ιατρικής υποδομής, των πολιτών και των επιχειρήσεων εν μέσω της κρίσης COVID-19.

Στα τέλη Μαρτίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διέθεσε 33,4 δισ ρούβλια για να αυξήσει τον αριθμό των θέσεων στα νοσοκομεία στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοροναϊού. Επίσης στις αρχές Απριλίου, το Υπουργικό Συμβούλιο διανέμει 5,1 δισε ρούβλια μεταξύ των περιφερειών για πληρωμές σε εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Αργότερα για τον ίδιο σκοπό, οι αρχές απέστειλαν άλλα 45,6 δισ ρούβλια. Στις 15 Απριλίου, ο Πούτιν πρότεινε τη μεταφορά πρόσθετης βοήθειας 200 δισεκατομμυρίων ρουβλίων στις περιοχές.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνήτης της Περιφέρειας Βλαντιμίρ Βλαντιμίρ Σιπιαγκίν δήλωσε ότι η περιοχή του με πληθυσμό 1,36 εκατομμυρίων έχει μόνο 71 αναπνευστήρες και τους μισούς από τους απαιτούμενους ειδικής ανάνηψης.

Η περιοχή δεν διαθέτει επίσης ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό για γιατρούς και υπάρχουν δυσκολίες με την αγορά στολών, γυαλιών, αναπνευστικών συσκευών και ιατρικού εξοπλισμού, πρόσθεσε ο ω. Σύμφωνα με τον ίδιο, την υδροξυχλωρίνη, την οποία οι αρχές επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν σε περιπτώσεις COVID-19, ο Βλαντιμίρ Oblast δέχεται μόνο 50 άτομα.

Ο Πούτιν απάντησε ότι οι κυβερνήτες σχολίασαν την κατάσταση ότι «κάθονται εκεί για να ξεπεράσουν τις προκλήσεις».

Ταυτόχρονα, η κατάσταση στις περιοχές της Ρωσίας καταδεικνύει ότι, στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης, η διάθεση μεγάλων χρημάτων δεν είναι αρκετή για να διευθετήσει τις εμφανιζόμενες δυσκολίες και τις τάσεις της κρίσης. Ο σημαντικός ρόλος παίζεται από την πολιτική βούληση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και από την παρεχόμενη διοικητική και οργανωτική υποστήριξη στο έργο της χρήσης των παρεχόμενων ποσών.

Νωρίτερα, το παρόμοιο πρόβλημα εμφανίστηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διαφορετικές πολιτείες ανταγωνίζονταν ανοιχτά τον ιατρικό εξοπλισμό και άλλα βασικά χαρακτηριστικά που χρειάζονταν για τον περιορισμό της επιδημίας COVID-19.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Αντριου Κουόμο, μίλησε εναντίον των τρεχόντων πολέμων για τους αναπνευστήρες, καθώς καθεμία από τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ και την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης αγόραζαν βασικό εξοπλισμό ξεχωριστά:

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών διαθέτει ακόμη μεγαλύτερα ποσά από το ρωσικό κράτος για να περιορίσει το ξέσπασμα του COVID-19 και τις οικονομικές συνέπειες τς καραντίνας. Ωστόσο, αυτό φαίνεται επίσης να μην είναι αρκετό. Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έφτασε στη νέα κορυφή με πάνω από 22 εκατομμύρια πολίτες των ΗΠΑ έχασαν τη δουλειά τους τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Πρόσθετοι παράγοντες που συμβάλλουν στην τρέχουσα κατάσταση είναι η απόφαση πολλών χωρών να κλείσουν de facto τα σύνορά τους και η περιφερειοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό οδηγεί στη δημιουργία ξεχωριστών οικονομικών ομάδων, και στην επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου και στην καταστροφή (τουλάχιστον κατακλυσμιαίων αλλαγών) των υφιστάμενων οικονομικών σχέσεων.

Εάν κάποιος λάβει υπόψη το γεγονός ότι οι μηχανισμοί διεθνούς ελέγχου κυρίως δεν λειτουργούν στην τρέχουσα κατάσταση, θα ανακαλύψει εύκολα ότι η εκροή επενδύσεων, η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών και νομισμάτων αγορών συμβάλλει επίσης στην αδυναμία των κυβερνήσεων να αντιδράσουν σωστά στις προκλήσεις που εμφανίζονται στην εποχή της κρίσης.

Το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα καταρρέει. Στις συνθήκες της παγκόσμιας κρίσης, χώρες που βασίστηκαν στην «μεταβιομηχανική» (ή ακόμη και «μη βιομηχανική») έννοια της οικονομίας (βασίζονται στην πώληση χρηματοοικονομικών, ενημερωτικών, τουριστικών και άλλων υπηρεσιών, καθώς και άμεσα η πώληση φυσικών πόρων) φαίνεται να είναι λιγότερο σταθερή από τους αντίστοιχους που διατηρούσαν το βιομηχανικό δυναμικό.

Η κυριαρχία στην χρηματοπιστωτική αγορά δεν είναι πλέον ο μόνος και βασικός πόρος που επιτρέπει τη διατήρηση της παγκόσμιας ηγεσίας. Ο κόσμος έχει αλλάξει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx