Τα “γκουλάγκ” μεταναστών στα νησιά! – Η απάντηση-υπόδειγμα του Έλληνα πρέσβη σε φινλανδική “μελέτη”
24/04/2020Κι όμως, τη στιγμή που η οικονομικά δοκιμαζόμενη Ελλάδα αντιμετωπίζει τις επιθετικές πράξεις της Τουρκίας, δέχεται και πισώπλατες μαχαιριές από Ευρωπαίους δημοσιογράφους και επιστήμονες. Πρόσφατα, το φινλανδικό πανεπιστήμιο Turku δημοσίευσε έρευνα των καθηγητών Jussi S. Jauhiainen και Ecaterina Vorobeva που “τεκμηριώνει” ότι στην Ελλάδα «συντελείται εθνοκάθαρση», ενώ «πλήττονται βάναυσα τα δικαιώματα των μεταναστών από την άσκηση της ελληνικής κυριαρχίας»! Η απάντηση του Έλληνα πρέσβη συνιστά μία στροφή για την ελληνική διπλωματία.
Η εν λόγω μελέτη “Αιτούμενοι ασύλου και μετανάστες στη Λέσβο, Ελλάδα, 2019-2020” (“Asylum Seekers and Migrants in Lesvos, Greece”) δημοσιεύτηκε στις 20 Μαρτίου 2020 στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου. Τα δεδομένα της αντλήθηκαν με επιτόπια έρευνα των προαναφερθέντων ακαδημαϊκών το διάστημα 1-8 Νοεμβρίου 2019. Πλέον, θα μπορεί κάθε φοιτητής –και όχι μόνο– να έχει πρόσβαση και φυσικά να σχηματίζει μια εντελώς αλλοτριωμένη άποψη για την πραγματικότητα στην Ελλάδα.
Δεν είναι πρώτη φορά που η Ελλάδα δέχεται επίθεση από Ευρωπαίους. Θυμίζουμε τα δημοσιεύματα της γαλλικής Le Monde, ή της δανικής Politiken. Στις αρχές Μαρτίου, με το ξέσπασμα του κορονοϊού η Politiken έγραφε: «Τους χτυπάνε, τους σπρώχνουν μπρος και πίσω στα σύνορα, τους κλέβουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, τους κλείνουν σε πολεμικά πλοία, τους χτυπάνε με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί όλα τα μέσα για να κρατήσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες έξω από τα σύνορά της».
Επίσης, πολλοί ξένοι Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι το διάστημα που συνέρρεαν στον Έβρο για να καλύψουν τα επεισόδια στα σύνορα τήρησαν μια δυσφημιστική για την Ελλάδα στάση. Εκμεταλλευόμενοι τη φιλοξενία των ντόπιων, οι οποίοι τους μετακινούσαν και τους προσέφεραν τρόφιμα δωρεάν, έστελναν ανταποκρίσεις άκρως επιθετικές για την ελληνική πλευρά, αποσιωπώντας τον ρόλο των Τούρκων πίσω από όλα τα γεγονότα.
Απάντηση του Έλληνα πρέσβη
Η μελέτη ήρθε σε γνώση της ελληνικής Πρεσβείας στο Ελσίνκι από τους ίδιους τους συντάκτες της οι οποίοι μάλιστα έδωσαν την άδεια στον πρέσβη Γιώργο Αϋφαντή να “την προωθήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο“! Το SLpress.gr “ψάρεψε” το θέμα από τη σελίδα της Ελληνικής Πρεσβείας στο Ελσίνκι στο Facebook, όπου είναι αναρτημένη μία αναλυτική απάντηση του Έλληνα πρέσβη, ο οποίος έχει ζητήσει από το πανεπιστήμιο να την αναρτήσει άμεσα δίπλα στην επίμαχη μελέτη.
Ας σημειωθεί ότι ο Jussi S. Jauhiainen είχε πραγματοποιήσει αντίστοιχη έρευνα τον Δεκέμβριο του 2016 και είχε δημοσιεύσει αντίστοιχη μελέτη. Οι άνθρωποι της πρεσβείας μάλλον έμειναν με το στόμα ανοιχτό, βλέποντας το αρχαιότερο πανεπιστήμιο της Φινλανδίας να τους προωθεί μια επιστημονική έρευνα που έβριθε ανακριβειών, αντιιδεοντολογικών μεθόδων και αυθαίρετων συμπερασμάτων.
Η ελληνική απάντηση επικεντρώθηκε στην αναίρεση του δόγματος των συγγραφέων ότι τα ατομικά δικαιώματα του διακινούμενου πλήθους των μεταναστών υπερισχύουν της “υψηλώ ονόματι” (“titular nation”) ελληνικής κυριαρχίας στη Λέσβο. Κατά τους συγγραφείς καθιερώνεται, εν τοις πράγμασι, νέα κυρίαρχη νομιμότητα, αυτή που ανταποκρίνεται στα ζωτικά συμφέροντα και δικαιώματα όσων διακινούνται μέσω των νησιών για να εγκατασταθούν με την μία ή την άλλη διαδικασία στην Ευρώπη.
Βέβαια, πρόκειται για νομικά συμπεράσματα από ακαδημαϊκούς με ειδικότητα γεωγράφου (Τμήμα Γεωγραφίας και Γεωλογίας γαρ) που αγνοούν το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα του ελληνικού εθνικού κράτους που απορρέουν από αυτό. Δικαιώματα που δεν μπορούν να παραβλεφθούν ή να ακρωτηριαστούν από οποιονδήποτε ακαδημαϊκά έντιμο επιστήμονα-ερευνητή.
Ο κ. Αϋφαντής εγκαλεί τους συγγραφείς για την εκτυφλωτική τους αδιαφορία στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία. Όπως σημειώνει ο Έλληνας πρέσβης, αυτή η εργαλειοποίηση, σε συνδυασμό με «τους αριθμούς, τη νοοτροπία και την όλη στάση των μεταναστών στα νησιά», τους καθιστά –ανεξάρτητα από τις προθέσεις τους– «άοπλους εισβολείς», τους οποίους –σημειώνει– μέχρι στιγμής η Ελλάδα αντιμετωπίζει «με επιείκεια», ως «συνανθρώπους σε κατάσταση ανάγκης». Όσο και αν αυτή την ανεκτικότητα δεν φαίνεται να εκτιμούν δεόντως πολλοί εκ των μεταναστών.
Υιοθετούνται οι τουρκικοί ισχυρισμοί
Στο καθαρά επιστημονικό επίπεδο, όπως παρατηρεί ο πρέσβης, υπάρχει πλήθος επιστημολογικών λαθροχειριών που στιγματίζουν την επί τόπου έρευνα στη Λέσβο. Συμβαίνει το εξής περίεργο: Τα ευρήματά δεν τεκμηριώνουν τις εκτιμήσεις και τα συμπεράσματα των ερευνητών, δίνοντας την εντύπωση ότι αυτά έχουν εκ των προτέρων αποφασιστεί.
Όπως παρατηρεί ο κ. Αϋφαντής, τίποτα στις απαντήσεις των 625 μεταναστών που φέρονται να συμπλήρωσαν το ερωτηματολόγιο, δεν παραπέμπει σε «συστηματική καταπίεση», ή «άρνηση της ανθρώπινής τους υπόστασης» και πολύ περισσότερο, σε «εθνοκάθαρση». Επικαλείται, μάλιστα, την ίδια τη μελέτη για να αποδείξει ότι αυτές οι κατηγορίες δεν προκύπτουν ως συμπεράσματα επιστημονικής έρευνας. Αντιθέτως, συνιστούν προϊόν ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων που οι συγγραφείς υπηρετούν, ερήμην της πραγματικότητας που υπάρχει στη Λέσβο και στα άλλα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Η έρευνα, επίσης, δεν έγινε στην έκταση και στο χρονικό διάστημα που οι συγγραφείς ισχυρίζονται, γιατί αυτό δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό. Στη δε διεξαγωγή της παραβιάσθηκαν στοιχειώδης δεοντολογικές αρχές αμεροληψίας και διαφάνειας. Τα επιστημονικά ατοπήματα αφορούν από την αντιπροσωπευτικότητα του ερευνητικού δείγματος, την επιλογή συνεργασίας με συγκεκριμένες ΜΚΟ, μέχρι και την ταύτιση των ερευνητών με τις απόψεις αυτών των ΜΚΟ. Εξάλλου, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι οι ερευνητές παρέβλεψαν τα στατιστικά στοιχεία για τις μεταναστευτικές ροές που τους έδωσαν οι ελληνικές Αρχές. Αντίθετα, άκριτα υιοθέτησαν τους τουρκικούς ισχυρισμούς και αριθμούς!
Ο πρέσβης αντέκρουσε, επίσης, το συμπέρασμα ότι η Ελλάδα παραβιάζει από πρόθεση σε μαζική κλίμακα τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών, τους καταπιέζει και απανθρωποποιεί, καταδικάζοντάς τους σε εγκλεισμό που μηδενίζει και αναιρεί ουσιώδεις πλευρές της προσωπικότητάς τους ως ανθρωπίνων όντων. Ειδικά, η κατηγορία των συγγραφέων ότι «κατά τα πρότυπα ευρωπαϊκών αποικιακών στρατοπέδων στη Μόρια συντελείται εθνοκάθαρση» προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Αϋφαντή, ο οποίος επεσήμανε τις ευθύνες της Ύπατης Αρμοστείας και των ΜΚΟ για την ευρύτερη διαχείριση των καταυλισμών και την ανεπάρκεια των υποδομών τους.
Η ελληνική διπλωματία πρέπει να αλλάξει
Μέχρι σήμερα, η ελληνική διπλωματία προτιμούσε σκοπίμως να αποφεύγει να απαντά στα ουκ ολίγα κάθε είδους δημοσιεύματα που θίγουν τα εθνικά συμφέροντα στο ζήτημα του μεταναστευτικού. Στη Βασιλίσσης Σοφίας θεωρούσαν ότι αυτή η τακτική θα καταδίκαζε τέτοια δημοσιεύματα στη λήθη. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Πολλά δημοσιεύματα και έρευνες ιδρυμάτων του εξωτερικού παίρνουν μεγάλη έκταση, διαμορφώνουν κλίμα στους νέους επιστήμονες που ανατρέχουν στη σχετική βιβλιογραφία και επιστρέφουν στην Ελλάδα σαν “αλήθειες” που χρησιμοποιούνται από τους γνωστούς εγχώριους επαγγελματίες του μεταναστευτικού και βέβαια από “χρήσιμους ηλίθιους”.
Μόνο όταν η “φωτιά” φουντώνει βλέπουμε τον εκάστοτε ένοικο της Βασιλίσσης Σοφίας να σπεύδει να καταδικάσει τέτοιες επιθέσεις ως απαράδεκτες! Κατόπιν εορτής δηλαδή. Είναι πλέον καιρός να αλλάξει αυτό και να σταματήσουμε να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν στην Ευρώπη εκτυλίσσεται κάτι εθνικά επικίνδυνο. Τόσο στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ όσο και σε ακαδημαϊκά forum εκδηλώνεται μία έμμεση, ενίοτε και ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου που έχουν αναδειχθεί σε κόμβους συγκέντρωσης αιτούντων άσυλο.
Όπως υπογραμμίζει ο πρέσβης Αϋφαντής, όσο κι αν φαίνεται υπερβολικό, η Ελλάδα αντιμετωπίζει το θανάσιμο ενδεχόμενο να αρχίσει να αποκτά έρεισμα στην πράξη το αίτημα συρρίκνωσης, εάν όχι αναστολής, της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με σκοπό να αναλάβει τη διαχείρισή τους κάποια διεθνική Αρχή, στο όνομα της προστασίας των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν έχουν ούτε στοιχειώδεις προϋποθέσεις για να κριθούν ως πρόσφυγες.
Πρόκειται για μια κατάσταση που αν αφεθεί να εξελιχθεί, θα οδηγήσει σε ένα καθεστώς που παραπέμπει στο πρότυπο των προτεκτοράτων που ίσχυσαν σε μία σειρά “ρευστών χώρων” και όχι χωρών, μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η και επιστημονικά τεκμηριωμένη αναλυτική απάντηση του Έλληνα πρέσβη έχει δύο πλεονεκτήματα:
- Πρώτον, σπάει το ταμπού της ελληνικής διπλωματίας να αντιμετωπίζει με απάθεια τέτοιου είδους επιθέσεις.
- Δεύτερον, προσφέρει ένα υπόδειγμα και μία βάση για την αντίκρουση των πανομοιότυπων σχεδόν ισχυρισμών που προβάλουν και στα ΜΜΕ και με επιστημονικό μανδύα αφενός οι ανά τον κόσμο –γενναιόδωρα αμειβόμενοι– επαγγελματίες του μεταναστευτικού, αφετέρου οι ιδεοληπτικοί που έχουν σπεύσει να “θάψουν” τα εθνικά κράτη στο όνομα της παγκοσμιοποίησης.