“Δεν θα φιλάμε τις εικόνες, ή το χέρι του ιερέα θα κάνουμε υπόκλιση… “

“Δεν θα φιλάμε τις εικόνες, ή το χέρι του ιερέα θα κάνουμε υπόκλιση… “

Την επόμενη ημέρα μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού λόγω κορονοϊού περιέγραψε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας. Ο κ. Σύψας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το πρωί της Δευτέρας, δήλωσε ότι αλλαγές θα υπάρξουν στις εκκλησίες και στον τρόπο που θα κινούνται οι πιστοί. «Στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια… Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησιάς η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πώς θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι ενδεχομένως να σταματήσουμε να φιλάμε τις εικόνες και το χέρι του ιερέα και αυτό να αντικατασταθεί με υπόκλιση. «Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση… Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησιά χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας», διευκρίνισε. Για τους γάμους, είπε ότι «δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα».

Πώς θα γίνει η άρση των μέτρων

Αναφερθείς ευρύτερα στην άρση των μέτρων, ο κ. Σύψας εξήγησε ότι το σχέδιο «θα είναι μαραθώνιος» καθώς η έξοδος από την καραντίνα θα γίνει σταδιακά. «Το σχέδιο θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. με ασφάλεια ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται θα υπάρχει χρονικό διάστημα 2 εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία», επισήμανε.

Τι είπε για το άνοιγμα των σχολείων

Μιλώντας για το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σύψας σημείωσε ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία αναφορικά με τη χρήση μάσκας. «Αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη», παρατήρησε.

Τι θα ισχύσει με καταστήματα, ΜΜΜ και πρόσβαση στις παραλίες

Αναφορικά με το άνοιγμα των καταστημάτων, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορεί ένα κατάστημα να κλείσει εάν εντοπιστεί κρούσμα κορονοϊού. «Θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση. Αν έχουμε κρούσμα σε κατάστημα ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να έρθει και να κλείσει το κατάστημα το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες».

Για την κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα» το σπάσιμο των ωραρίων των εργαζόμενων ώστε να μη δημιουργείται συνωστισμός. Παράλληλα, τάχθηκε υπέρ της χρήσης μάσκας μέσα σε μετρό και λεωφορεία. Για τις παραλίες, ο Νίκος Σύψας χαρακτήρισε «εξαιρετική ιδέα» να δοθούν προς χρήση στους πολίτες κομμάτια του μετώπου που δεν είχαν αξιοποιηθεί στην παραλιακή για μεγαλύτερες αποστάσεις. Για το καλοκαίρι, δήλωσε ότι θα πρέπει οι λουόμενοι να τηρούν πάνω από 2 μέτρα απόσταση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx