Ελληνικοί Patriot στη Σαουδική Αραβία και αντιτουρκικό μέτωπο
20/04/2021Με την επίσκεψη Δένδια και Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ κλείδωσε σήμερα η αμυντική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Σαουδική Αραβία, η οποία προβλέπει την παραχώρηση στην ισχυρή μοναρχία του Κόλπου μιας πυροβολαρχίας του συστήματος αεράμυνας Patriot. Η ενέργεια αυτή έρχεται να επισφραγίσει την ενίσχυση των δεσμών ανάμεσα στην Αθήνα και το Ριάντ, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο, αλλά και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της χώρας, όπως τουλάχιστον εκτιμούν διπλωματικοί και στρατιωτικοί κύκλοι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με ανάρτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, στη συνάντησή τους με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ, οι κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος συζήτησαν τους στενούς δεσμούς και την διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου.
Στο τραπέζι βρέθηκαν και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου, της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Στη συνέχεια ο υπουργός Εξωτερικών και ο γγ του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης, με το οποίο θεσμοθετούνται διαβουλεύσεις σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Οι δύο Έλληνες υπουργοί θα πραγματοποιήσουν επίσης σειρά συναντήσεων με ανώτατους κυβερνητικούς παράγοντες της Σαουδικής Αραβίας, με αντικείμενο την προώθηση και την υλοποίηση δράσεων αμυντικής διπλωματίας, καθώς και την ενίσχυση της διπλωματικής συνεργασίας των δύο χωρών.
Ελληνικοί patriot στο Ριάντ
Στο πλαίσιο αυτό ο Νίκος Δένδιας έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του βασιλείου, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν και τον υπουργό Επικρατείας, αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. Από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος συναντάται με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας, πρίγκιπα Χαλίντ μπιν Σαλμάν, όπως και με τον υπουργό Εξωτερικών, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν.
Εστιάζοντας στο πρώτο σκέλος αυτών των συναντήσεων, την διάθεση στο Ριάντ μιας πυροβολαρχίας του συστήματος αεράμυνας Patriot, καθώς και του απαιτούμενου προσωπικού (ανέρχεται στα 120 άτομα), οφείλουμε να πούμε ότι πρόκειται για την επισημοποίηση της συμμετοχής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πολυεθνική δύναμη συνδρομής στην αεράμυνα της Σαουδικής Αραβίας έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων.
Πρόκειται για μια δύναμη, στην οποία μετέχουν ήδη οι ΗΠΑ και η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία από την ΕΕ, καθώς και η Ιορδανία και το Πακιστάν από τον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο. Στο ελληνικό Πεντάγωνο εκτιμούν μάλιστα ότι αυτή η συμμετοχή αποτελεί άλλη μία στρατηγική συμμαχία στην ευρύτερη περιοχή, η οποία αναβαθμίζει τη χώρα μας στη διεθνή κοινότητα. Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι, παραλλήλως, ενισχύεται, το αμυντικό πεδίο της χώρας μας με τις χώρες του αραβικού τόξου.
Αν και η ιστορία έχει δείξει ότι οι ενδοαραβικές συμμαχίες χαρακτηρίζονται από ρευστότητα, στην παρούσα φάση, η ενίσχυση των δεσμών Αθήνας-Ριάντ λειτουργεί ενισχυτικά στο αντιτουρκικό μέτωπο των χωρών του Κόλπου. Είναι δεδομένες, άλλωστε, οι ανταγωνιστικές σχέσεις της Τουρκίας με την Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο του ακήρυχτου πολέμου για την κυριαρχία στον σουνιτικό μουσουλμανικό κόσμο.
Με το βλέμμα στην Τουρκία
Γνωστό είναι επίσης, ότι αυτές οι ήδη τεταμένες σχέσεις Άγκυρας-Ριάντ, οι οποίες επηρεάζονται και από την στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στο Κατάρ, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, μετά την δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Σε αυτό το γεγονός, το οποίο απομόνωσε διεθνώς το βασίλειο του Κόλπου, στηρίζονται και στην Αθήνα, οι επικριτές της σημερινής επίσκεψης των δύο υπουργών στο Ριάντ.
Επισήμως πάντως, τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Άμυνας, γίνεται λόγος για ενίσχυση της αμυντικής διπλωματίας στην κρίσιμη και νευραλγική περιοχή του Περσικού. μια περιοχή στην οποία, οι όποιες αναταράξεις έχουν αντίκτυπο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και κατ’ επέκταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της αμυντικής διπλωματίας, η Αθήνα εντάσσει άλλωστε και την στρατιωτική συνεργασία με τα Εμιράτα, η οποία αποτυπώθηκε με την φιλοξενία μαχητικών από τα ΗΑΕ στην Κρήτη και την αποστολή της φρεγάτας “Ύδρα” στο λιμάνι Zayed.
Οι πρωτοβουλίες βέβαια της Αθήνας δεν ικανοποιούν όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής ούτε όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου. Φαίνονται, ωστόσο, επιβεβλημένες, μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και το νέο τοπίο που διαμορφώνεται, κυρίως μετά τις “Συμφωνίες του Αβραάμ”, με τις οποίες εξομαλύνονται οι σχέσεις πολλών αραβικών κρατών με το Ισραήλ.
Υπάρχουν άλλωστε όρια σε αυτές τις πρωτοβουλίες και οι εκτιμήσεις είναι ότι είναι δύσκολο έως απίθανο η Ελλάδα να εμπλακεί ευρέως σε “αμφίβολες στρατιωτικές συγκρούσεις”, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τα εθνικά συμφέροντά της. Όσο και αν επιθυμεί, και πρωτίστως χρειάζεται, την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ.