Οι αγωνίες του Άσαντ, οι απειλές του Ερντογάν και η τουρκική ασφάλεια

Οι αγωνίες του Άσαντ, οι απειλές του Ερντογάν και τα ζητήματα ασφάλειας της Τουρκίας, Βαγγέλης Σαρακινός

Για τον κίνδυνο να βρεθεί η Συρία μπροστά σε μια νέα καταστροφή, εξαιτίας της πανδημίας, προειδοποίησε ο Άσαντ, η χώρα του οποίου εκτός από τον κορωνοϊό εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με σποραδικές αεροπορικές επιδρομές και επιθέσεις τζιχαντιστών. Την ίδια ώρα, ο Ερντογάν, πιεσμένος από την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, στέλνει τα δικά του απειλητικά μηνύματα για μηδενική ανοχή σε ό,τι αφορά επιθέσεις εναντίον Τούρκων, ειδικά στην Ιντλίμπ.

Μιλώντας στην επιτροπή που επιβλέπει τα μέτρα κατά της εξάπλωσης της πανδημίας, ο Σύρος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του δεν βρίσκεται έξω από τον «κύκλο κινδύνου», επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες θα είναι τραγικές, εάν υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων, σε βαθμό που να υπερβαίνει τις δυνατότητες του υγειονομικού συστήματος. Ενός συστήματος αποδυναμωμένου από την σχεδόν δεκαετή εμφύλια σύρραξη, στη διάρκεια της οποίας έχουν καταστραφεί σημαντικές δομές υγείας.

Τραγική προειδοποίηση

Ο Άσαντ, ο οποίος ζήτησε ήδη από τις αρχές του περασμένου μήνα τη βοήθεια της Μόσχας σε υγειονομικό υλικό και ιατρική τεχνογνωσία, σημείωσε ότι ο μικρός αριθμός μολύνσεων που υπάρχει σήμερα δεν σημαίνει ότι η Συρία έχει ξεπεράσει το πρόβλημα και προειδοποίησε ότι η αυτά τα δεδομένα μπορεί να επιδεινωθούν και μάλιστα ραγδαία. Ποιος μπορεί να γνωρίζει, άλλωστε, την πραγματική κατάσταση, σε μια χώρα που παραμένει διαιρεμένη, με εκατομμύρια εκτοπισμένους κατοίκους, λεντονη παρουσία ξένων στρατευμάτων και δράση ανεξέλεγκτων ομάδων τζιχαντιστών.

Οι τραγικές προειδοποιήσεις του Σύρου προέδρου έγιναν εν μέσω επιθέσεων τζιχαντιστών κατά κυβερνητικών δυνάμεων, αλλά και ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον ιρανικών στόχων. Σε μια τέτοια επιδρομή, στην βορειοανατολική επαρχία, σκοτώθηκαν 14 Ιρανοί μαχητές που πολεμούν στο πλευρό του Άσαντ, καθώς και μέλη συριακών πολιτοφυλακών, όπως μετέδωσε το Συριακό Παρατηρητήριο. Ισραηλινοί πύραυλοι εκτοξεύθηκαν και εναντίον ενός ερευνητικού κέντρου στην επαρχία του Χαλεπιού, οι οποίοι, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο SANA, αναχαιτίστηκαν από την συριακή αεράμυνα.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί ότι οι επιθέσεις αυτές εξαπολύθηκαν από το Ισραήλ, τότε θα πρόκειται για την πέμπτη επιχείρηση του ισραηλινού στρατού στη Συρία στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Την ίδια ώρα, στη νοτιοδυτική επαρχία Ντεράα, εννέα αστυνομικοί απήχθησαν και εκτελέσθηκαν, σε μια επίθεση στο δημαρχείο της αλ-Μαζιρίμπ, στα σύνορα με την Ιορδανία.

Στην επαρχία αυτή, η οποία είναι η μοναδική στη Συρία που οι υποστηριζόμενοι από τον Ερντογάν αντάρτες και τζιχαντιστές δεν την εγκατέλειψαν μαζικά μετά την ανακατάληψή της από τον Άσαντ, οι κυβερνητικές δέχονται συχνά επιθέσεις. Η επίθεση αυτή ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι κανένας μέχρι τώρα δεν έχει αναλάβει την ευθύνη, προβληματίζει ιδιαίτερα τη Δαμασκό, εξαιτίας της μεθοδολογίας, της έντασης και της αγριότητάς της.

Ιντλίμπ και τουρκική ασφάλεια

Το μεγάλο πρόβλημα παραμένει ωστόσο η Ιντλίμπ, όπου υπάρχει άμεση επαφή και με τουρκικά στρατεύματα εισβολής, τα οποία βρίσκονται εκεί στο πλαίσιο μιας σειράς αμφιλεγόμενων συμφωνιών ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Στην κατάσταση σε αυτήν την περιοχή της Συρίας αναφέρθηκε, άλλωστε, και ο  Ερντογάν, ανακοινώνοντας τη μερική άρση των μέτρων στην Τουρκία. Πιεσμένος από τα εσωτερικά προβλήματα, καθώς η τουρκική οικονομία καταρρέει από τη “χαριστική βολή” της πανδημίας, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε τις απειλές του και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί καμία παρενόχληση στη Συρία.

Για τον Ερντογάν η παρουσία Τούρκων στρατιωτών στην αραβική χώρα, όπως και στη Λιβύη, αποτελεί μέρος του γεωστρατηγικού σχεδιασμού του και των νεοθωμανικών βλέψεών του. Η ίδια η παρουσία στρατού όμως σε πολλές περιοχές εκτός Τουρκίας, από το Αφγανιστάν μέχρι τη Σομαλία, στην εποχή του κορωνοϊού, μπορεί να προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα σε ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Την διάσταση αυτή έθιξε και ο απόστρατος αξιωματικός του τουρκικού στρατού, αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο TOBB της Άγκυρας με ειδίκευση σε στρατιωτικά θέματα και θέματα μυστικών πληροφοριών, Νιχάτ Αλί Οζτζάν, τονίζοντας ότι η πανδημία, πέρα από τις γενικότερες συνέπειες (οικονομία, μεταναστευτικό), εξελίσσεται σε μία άγνωστη παράμετρο για τις τουρκικές στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Ο Οτζάν επικεντρώνει και αυτός στην Συρία και την Ιντλίμπ, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί θα πρέπει να προστατευτούν, ενώ δεν παραβλέπει το γεγονός ότι «η ευπάθεια της τοπικής κοινότητας απέναντι στην πανδημία, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τις παραμεθόριες περιοχές της Τουρκίας». Ωστόσο, για άλλους λόγους, που έχουν να κάνουν κυρίως με την εσωτερική κατάσταση στο Ιράκ, ο Τούρκος καθηγητής σημειώνει ότι η Άγκυρα ίσως χρειαστεί να εστιάσει εκεί, παραμερίζοντας τη Συρία. Για την ώρα πάντως, ο Ερντογάν απειλεί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx