Δεν γνωρίζω για «Ρασπούτιν» κατέθεσε η κ. Δημητρίου για Novartis
05/05/2020Η Ξένη Δημητρίου καταθέτοντας στην προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» ότι ο Ιωάννης Αγγελής έμαθε από εκείνη για τον «Ρασπούτιν».
Για δεύτερη ημέρα κατέθεσε σήμερα η πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην προανακριτική επιτροπή που εξετάζει τυχόν ανάμιξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.
Στην κατάθεσή της, έχει δηλώσει στην επιτροπή έχει αναφέρει ότι «δεν με είχε επισκεφθεί σχεδόν ποτέ ο κ. Παπαγγελόπουλος, παρά μια φορά, εθιμοτυπικά και μόνο».
Επίσης χαρακτήρισε «απολύτως ψευδές» ότι ο Ιωάννης Αγγελής έμαθε από εκείνη για τον «Ρασπούτιν» στο χώρο της Δικαιοσύνης.
«Λάθος η επίθεση στους εισαγγελείς»
Ανάμεσα σε όσα είπε η Ξένη Δημητρίου, ξεχωρίζει και η επισήμανσή της για τις αφόρητες πιέσεις που δέχθηκαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς με τις αλλεπάλληλες καταγγελίες σε βάρος τους και τις αιτήσεις για την εξαίρεση τους, το προηγούμενο διάστημα.
«Επιλεκτικές αναφορές από τον Ι. Αγγελή»
Σύμφωνα με την ίδια, ο αντεισαγγελέας Ιωάννης Αγγελής απέκρυψε και από τα όργανα της Δικαιοσύνης και από την προανακριτική επιτροπή την ενημέρωση που της είχε παράσχει, για την εποπτεία που ασκούσε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, ενημέρωση που είχε κάνει στην κ. Δημητρίου όταν η ίδια ήταν Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, τον Δεκέμβριο του 2018.
«Εκείνη η ενημέρωση, που ήταν γραπτή, ήταν ίσως και η πιο αληθινή», δήλωσε η κ. Δημητρίου, αφήνοντας αιχμές, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, κατά του Ιωάννη Αγγελή ότι στις αναφορές του προσέθετε και αφαιρούσε στοιχεία κατά το δοκούν.
Οι προστατευόμενοι μάρτυρες
Στο επίκεντρο βρέθηκε και το ζήτημα των προστατευομένων μαρτύρων που αρχικά ήταν τρεις και στη συνέχεια απέμειναν δύο, μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του Νικόλαου Μανιαδάκη.
Όπως εξήγησε η κ. Δημητρίου, καταθέτοντας στην επιτροπή, οι «Μάξιμος Σαράφης», «Αικατερίνη Κελέση» και «Γιάννης Αναστασίου», χαρακτηρίστηκαν, αρχικά, προστατευόμενοι μάρτυρες σύμφωνα με το άρθρο 9 του Ν. 2928/2001. Άρθρο δηλαδή, που δεν προβλέπει έγκριση του ορισμού τους από τον επόπτη-συντονιστή, και στη συνέχεια πήραν και την ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος σύμφωνα με το άρθρο 45Β του ΚΠΔ.
Αν και αναγνώρισε ότι στο ελληνικό δίκαιο «οι καταθέσεις των προστατευομένων μαρτύρων έχουν μειωμένη αποδεικτική ισχύ», έσπευσε να υπογραμμίσει ότι «δεν είναι κουκουλοφόροι. Είναι άνθρωποι που διακυβεύουν πάρα πολλά πράγματα με τη μαρτυρία τους».
Επισήμανε ότι με τις καταθέσεις τους έχουν δώσει λεπτομερή στοιχεία και όχι γενικόλογες αναφορές, έδωσαν δηλαδή στοιχεία που δεν ήταν εύκολο να τα δώσει κάποιος που δεν είχε καλή γνώση της υπόθεσης.
Ιδίως για τους προστατευόμενους μάρτυρες στην υπόθεση Novartis, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε πως, όταν τους κάλεσε να καταθέσουν η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, κάποιοι από αυτούς τής ζήτησαν να τους δώσει την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα, ώστε να μην διακινδυνεύσουν τη δουλειά τους, γιατί προφανώς είχαν συμφέροντα από την εταιρεία Novartis και δεν ήθελαν να αποκαλυφθούν.
Τα ταξίδια σε ΗΠΑ και Βιέννη
Από την κατάθεση της Ξένης Δημητρίου προέκυψε ότι από τους Έλληνες εισαγγελικούς λειτουργούς έγιναν τέσσερα ταξίδια, προκειμένου να βρεθούν με τους ομολόγους τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες και με εμπειρογνώμονες του FBI. Το πρώτο ταξίδι έγινε από την Ελένη Τουλουπάκη και τους επίκουρους εισαγγελείς κ.κ. Ντζούρα και Μανώλη στις ΗΠΑ. Οι άλλες τρεις συναντήσεις έγιναν στη Βιέννη.
Όπως επισήμανε, οι συναντήσεις αυτές δεν ήταν κομμάτι δικαστικής συνδρομής και δεν ήταν ούτε παράνομες ούτε παράτυπες, όπως υπολαμβάνει στις αναφορές του ο Ι. Αγγελής.
Μίλησε επίσης και για συνεργασία της Εισαγγελίας Διαφθοράς με την αμερικανική πλευρά, που η επικοινωνία τους γινόταν μέσω skype.
Ιδίως για το ταξίδι στη Βιέννη που συμμετείχε και ο Ιωάννης Αγγελής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είπε ότι «πήγε εκεί, μετά από δικό του αίτημα» για να ζητήσει από τους Αμερικανούς η ανταλλαγή εγγράφων και λοιπών αποδεικτικών στοιχείων να γίνει μέσω Eurojust ή με δικαστική συνδρομή.
«Δεν κατανοούσε ότι είναι μέρος του εισαγγελικού έργου η ανταλλαγή πληροφοριών και ότι για το διεθνές έγκλημα πρέπει να συνεργάζονται όλες οι διωκτικές αρχές, ανταλλάσσοντας πληροφορίες και στοιχεία», είπε η Ξένη Δημητρίου και προσέθεσε ότι «οι Αμερικανοί τα έχασαν από τη στάση του κ. Αγγελή, όπως της μετέφεραν οι Εισαγγελείς της Εισαγγελίας Διαφθοράς».
H σύλληψη του «Γιάννη Αναστασίου»
Σημείο αιχμής, από την κατάθεση της κ. Δημητρίου ήταν το γιατί ενώ η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δήλωσε ότι δεν γνώριζε και δεν ήθελε να γνωρίζει την ταυτότητα των προστατευομένων μαρτύρων, προέκυψε ότι είναι εκείνη που παρότρυνε τους εισαγγελείς να κινηθούν όταν υποψιάστηκε ότι ο «Γιάννης Αναστασίου», δηλαδή, ο Νικόλαος Μανιαδάκης, θα διέφευγε στο εξωτερικό, διότι ζήτησε άρση της αστυνομικής του προστασίας. Τα όσα ακολούθησαν είναι γνωστά.
Τον Δεκέμβριο του 2018, ο Νικόλαος Μανιαδάκης συνελήφθη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προτού επιβιβαστεί στο αεροπλάνο για τη Μαδρίτη, αφού του ασκήθηκε δίωξη για παθητική δωροδοκία και από προστατευόμενος μάρτυρας μετατράπηκε σε κατηγορούμενο.
Όπως εξάλλου κατέθεσε, στην Αστυνομία Οικονομικού Εγκλήματος είχε σχηματιστεί δικογραφία το 2015 για υπόθεση φαρμάκου, υπόθεση ξεχωριστή από τη Novartis, στην οποία είχε περιληφθεί ανώνυμη καταγγελία σε βάρος του Νίκου Μανιαδάκη. Το στοιχείο αυτό ήταν σε γνώση και της Ελένης Ράικου και της Ελένης Τουλουπάκη.
Για την Ελένη Ράικου
Αναφορικά με την προκάτοχο της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία Διαφθοράς, δηλαδή, την Ελένη Ράικου, η πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου μίλησε και για την επάρκεια της αλλά και για τις συνθήκες παραίτησής της από την θέση της Εισαγγελέως Διαφθοράς.
«Γνώριζα την κ. Ράικου από παλιά, γιατί είχαμε συνυπηρετήσει στον Πειραιά. Της είχα κάνει άριστη έκθεση, όχι χαριστικά. Την άξιζε και της την έκανα. Μάλιστα είχα κάνει πολύ επαινετικά σχόλια για το έργο της», είπε η Ξένη Δημητρίου.
Σημείωσε ότι στις 24 Μαρτίου του 2017, η κ. Ράικου της έστειλε την αναφορά με την οποία ζητούσε την αντικατάστασή της.
«Έπεσα από τα σύννεφα. Την προηγούμενη μέρα, στις 23 Μαρτίου, μεταδόθηκε από την τηλεόραση τρέιλερ που διαφήμιζε την έκδοση της εφημερίδας “Documento”, για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Διαφήμιζε δημοσίευμα κατά της κ. Ράικου. Όταν, λοιπόν, είδα την αναφορά της κ. Ράικου και να την στέλνει έτσι εκ του μακρόθεν, πικράθηκα πάρα πολύ, πρώτα από όλα γιατί επίκειτο η κρίση της. Νομίζω ότι τον Απρίλιο έκλεινε την τετραετία και ίσως κρινόταν και για τρίτη διετία. Είχα αποκομίσει, χωρίς να μου το έχει πει ρητά, ότι ήθελε να συνεχίσει το έργο της. Έστειλε την αναφορά ζητώντας την αντικατάστασή της ενώ πριν από δύο ημέρες είχαμε συναντηθεί και μιλήσαμε για όλες τις υποθέσεις, χωρίς να μου αναφέρει τίποτα», είπε ο Ξένη Δημητρίου.
Ακολούθησε δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σύμφωνα με το οποίο η κ. Ράϊκου είχε ξεχάσει 250.000 έγγραφα για τους Γιάννο Παπαντωνίου και Θωμά Λιακουνάκο.
«Ο εισαγγελέας δεν καθηλώνεται από ενοχές. Πρέπει να είναι γενναίος. Πρέπει να διαθέτει αυτοθυσία. Ο εισαγγελέας έρχεται αντιμέτωπος με ό,τι πιο στρεβλό γεννά η κοινωνία μας. Πρέπει να έχει αντοχές, δυνάμεις και να μην τα παρατάει με το πρώτο κακό δημοσίευμα», είπε η Ξένη Δημητρίου και υπογράμμισε ότι η ίδια έχει δεχθεί απειλές αλλά ουδέποτε διανοήθηκε να κάνει πίσω σε υπόθεση, σχολιάζοντας προφανώς την κατάθεση της κ. Ράικου ότι «ένιωσε πως επιχειρείται η φυσική και ηθική της εξόντωση».
Η Ξένη Δημητρίου δεν παρέλειψε εξάλλου να υπογραμμίσει πως και οι ενέργειες της κ. Ράικου και του κ. Αγγελή κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς έχουν το βάρος ότι «εξαιτίας τους αγκομάχησαν εισαγγελικοί λειτουργοί που προσπαθούσαν να φέρουν σε πέρας το έργο τους».
Η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν άφησε ασχολίαστη και την παρουσία της κ. Ράικου και του κ. Παπαγγελόπουλου σε φιλικό σπίτι.
«Διάβασα ότι η κ. Ράικου και ο κ. Παπαγγελόπουλος βρέθηκαν να τρώνε μαζί σε κάποιο φιλικό σπίτι μετά την όλη αυτή η ιστορία και έφυγαν μια χαρά. Δεν το κατανοώ. Αν ένας άνθρωπος μου είχε κάνει πάρα πολύ κακό στην υπηρεσιακή μου καριέρα, στην προσωπική μου ζωή -οτιδήποτε υπηρεσιακό σε αναστατώνει και πραγματικά σε εξουθενώνει- μετά δεν θα πήγαινα σε κάποιο φιλικό σπίτι να φάμε όλοι μαζί», φέρεται να κατέθεσε.