Πάχος και στρες αφήνει πίσω της η καραντίνα

Πάχος και στρες αφήνει πίσω της η καραντίνα, slpress

Πολλαπλές επιπτώσεις, πέρα από τις οικονομικές, επέφερε η καραντίνα στην καθημερινή ζωή και την υγεία των πολιτών των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών. Επιπτώσεις που έχουν τις αιτίες τους στην παλίρροια των μέτρων περιορισμού και έρχονται στο φως τώρα, που αρχίζει σταδιακά η απόσυρσή τους.

Τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των επιπτώσεων κατέχουν το στρες για την επόμενη ημέρα και η αύξηση του βάρους. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε στη Γαλλία, από το ινστιτούτο Ifop για τον ιστότοπο Darwin Nutrition, η πλειονότητα των Γάλλων, το 57% των ερωτηθέντων, δήλωσε ότι πήρε κιλά μετά την έναρξη της καραντίνας στις 17 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, η μέση αύξηση βάρους είναι 2,5 κιλά, με τους άνδρες να προηγούνται, αφού ο μέσος όρος για αυτούς είναι 2,7 κιλά έναντι 2,3 που είναι για τις γυναίκες. Οι άνδρες χάνουν την πρωτιά πάντως, σε ό,τι αφορά το ποσοστό εκείνων που διαπίστωσαν αύξηση του βάρους. Οι γυναίκες προηγούνται ελαφρώς με ποσοστό 58%, έναντι 56% που είναι οι άνδρες, οι οποίοι πήραν κιλά στη διάρκεια του Lockdown.

Σύγκρουση ρόλων 

Το περίεργο της έρευνας είναι, ωστόσο, ότι αυτοί που πάχυναν δεν είναι οι καλοζωισμένοι Γάλλοι, αλλά οι άνεργοι, όπως επίσης και τα άτομα χαμηλότερης μόρφωσης. Διαφορές εντόπισε η έρευνα και σε σχέση με την οικογενειακή κατάσταση, καθώς στα ζευγάρια με παιδιά παρατηρήθηκε μεγαλύτερη αύξηση βάρους απ’ ό,τι στους εργένηδες. Η ειρωνεία της υπόθεσης είναι βεβαίως το γεγονός ότι άλλες έρευνες έδειξαν την παχυσαρκία ως ένα από τα κύρια υποκείμενα νοσήματα που είχαν οι άνθρωποι που πέθαναν στη διάρκεια της πανδημίας και ο θάνατός τους συνδέθηκε με την Covid-19.

Το θέμα του φαγητού είχε όμως και άλλες επιπτώσεις καθώς προκάλεσε έντονες συζητήσεις μεταξύ των ατόμων που συμβιώνουν σε ένα σπίτι, κυρίως σε ό, τι αφορά την προετοιμασία του. Το ίδιο συνέβη άλλωστε και για τον καταμερισμό των υπόλοιπων οικιακών εργασιών. Σύμφωνα με την έρευνα του ινστιτούτου Ifop, το 42% των ερωτηθέντων απάντησε ότι είχε τέτοιες «συζητήσεις έντασης» με τους συμβίους τους. Σημαντικό είναι όμως και το ποσοστό των ερωτηθέντων, 41%, το οποίο απαντά ότι υπήρξαν έντονες διαφωνίες, αλλά για το μενού.

Σε ότι αφορά τα ζευγάρια πάντως, οι Γαλλίδες τίμησαν το ρόλο της “κυρίας του σπιτιού”, καθώς το 71% από αυτές δήλωσε ότι είχε την πλήρη ευθύνη για την προετοιμασία των γευμάτων. Αντιθέτως, μόλις το 21% των ανδρών δήλωσε ότι συμμετείχε περισσότερο στην προετοιμασία των γευμάτων, σε σχέση με την περίοδο πριν το lockdown.

Μετατραυματικό στρες

Διαφοροποιήσεις διαπιστώθηκαν όμως και ως προς τον χρόνο που αφιερώθηκε για την προετοιμασία του φαγητού, με το 42% να δηλώνει ότι αφιέρωσε περισσότερη ώρα από αυτήν που αφιέρωνε πριν την καραντίνα. Το ίδιο ποσοστό ανέφερε πάντως ότι έπαιρνε συχνότερα απεριτίφ, πριν από τα γεύματα. Ήδη, αν και η άρση του lockdown αργεί για τη Γαλλία, οι περισσότεροι από τους μισούς, ποσοστό 56% εκδηλώνουν πρόθεση να τρώνε πιο προσεκτικά μετά την καραντίνα. Για δίαιτα πάντως, μικρή συζήτηση γίνεται στη χώρα της γαστρονομίας, αφού μόλις το 18% σκοπεύει να κάνει κάποια δίαιτα.

Πέρα από την αύξηση βάρους, σοβαρές μπορεί να είναι και οι ψυχικές συνέπειες από αυτήν την πρωτόγνωρη εμπειρία του εγκλεισμού και της κοινωνικής απόστασης. Αυτό τουλάχιστον αναφέρει μια  μεγάλη ανασκόπηση ερευνών που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet. Η ανασκόπηση αυτή περιλαμβάνει  έρευνες για την ψυγική υγεία  που έγιναν στην Κίνα και τον Καναδά την περίοδο  έξαρσης του SARS (2003), αλλά και στην Αφρική, όταν επλήγη από τον Έμπολα, το 2014.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών που συνέκριναν 24 τέτοιες μελέτες, το πλέον ανησυχητικό είναι ότι, εκτός από το έντονο άγχος και τις  κρίσεις πανικού που εκδηλώνονται ήδη, θα υπάρξουν και κάποιοι άνθρωποι, οι οποίοι θα υποστούν μακροχρόνιες ψυχικές συνέπειες. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, οι συνέπειες αυτές μπορεί να παραταθούν για ένα διάστημα πολύ μετά το τέλος της καραντίνας και της πανδημίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx